info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Grote Honden

Naast de indeling van de verschillende rassen in één van de 10 groepen die door de FCI zijn gedefinieerd, is het vooral gebruikelijk om honden in te delen in kleine, middelgrote en grote rassen op basis van hun schouderhoogte. Om als grote hond te kwalificeren, moet een ras een schouderhoogte van meer dan 60 centimeter hebben.

Het gewicht speelt hierbij geen rol en daarom kunnen er zeer duidelijke verschillen zijn. Zo is de Golden Retriever met een gewicht van 25 kilogram of meer een van de grote honden, net als de Sint Bernardus, die gemakkelijk tot 80 kilogram kan wegen.

Overzicht van populaire grote hondenrassen

Duitse Dog

Er zijn tal van grote honden waaruit toekomstige eigenaren kunnen kiezen. Welk ras het juiste is, hangt onder andere af van de eigen woonsituatie en de ervaring en voorkeuren van de toekomstige eigenaar van de hond.

De volgende grote honden zijn bijzonder bekend en populair:

  • Sint Bernard
  • Newfoundlander
  • Rottweiler
  • Duitse Dog
  • Golden Retriever
  • Dobermann
  • Mastiff
  • Rhodesische Ridgeback
  • Duitse Herdershond
  • Leonberger

De heilige St Bernard

Met een schouderhoogte tot 80 centimeter en een gewicht tot 80 kilogram is de Sint Bernard een van de grootste hondenrassen van allemaal. Hij komt uit Zwitserland, waar hij oorspronkelijk werd gefokt als reddings-, waak- en beschermhond. Dankzij zijn zachte karakter heeft deze grote hond zich inmiddels ontwikkeld tot een populaire gezinshond.

De Newfoundlander

De Newfoundlander komt uit Canada, waar de grote honden eerder werden gewaardeerd als betrouwbare werkhonden. Hij bereikt een schouderhoogte van 66 tot 71 centimeter en wordt beschouwd als zeer goedmoedig en aanhankelijk. De Newfoundlander is ook een enthousiaste zwemmer die voldoende bezig moet zijn met zijn eigenaar en veel aandacht nodig heeft.

De Rottweiler

De Rottweiler is een grote hond uit Duitsland, die een schouderhoogte van 69 centimeter kan bereiken. Hij heeft een sterk beschermend instinct, vandaar dat zijn opvoeding een zekere consistentie vereist. Rottweilers zijn zenuwslopende werkhonden, die niet alleen geschikt zijn als waakhond, maar ook als hulphond voor politie of douane.

De Duitse Dog

Mannelijke Duitse Doggen bereiken een schouderhoogte van meer dan 80 centimeter, wat de slanke dieren tot een van de grootste hondenrassen maakt. De Duitse Dog overtuigt met een goedaardig karakter en gaat een nauwe relatie aan met zijn eigenaar. De grote honden hebben echter veel beweging nodig en daarom mag de tijd die nodig is om ze te houden niet onderschat worden.

De Dobermann

De tot 72 centimeter hoge Dobermann wordt beschouwd als intelligent en alert. Hij is een populaire diensthond voor de Bundeswehr, douane en politie, maar is ook geschikt als gezins- en gezelschapshond. Uitgaande van de juiste opvoeding, blijken de grote honden vriendelijk en aanhankelijk te zijn. Beginners moeten echter eerder kiezen voor een ander hondenras.

De Mastiff

De Mastiff is niet alleen een van de grootste honden. Met een gewicht tot 100 kilogram is het ook een van de zwaarste. De indrukwekkende dieren hebben een hoge stimulusdrempel en blijken zeer attent te zijn in de omgang met kinderen. Een goede opvoeding met de Mastiff is echter alleen al door de grootte onontbeerlijk.

De Rhodesische Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is een grote hond uit Zimbabwe en Zuid-Afrika, waar hij oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op groot wild. Tegenwoordig worden de dieren, die bereid zijn om te leren en te werken, onder andere gebruikt als reddingshond of persoon die honden volgt. Ondanks hun aanhankelijk karakter zijn de tot 69 centimeter grote honden niet geschikt voor beginners.

De Duitse Herdershond

De Duitse Herder is een klassieke waak-, bewakings- en herdershond uit Duitsland. De grote honden hebben een uitgesproken beschermend instinct. Bovendien worden ze beschouwd als veerkrachtige en sterke zenuwen, daarom worden ze wereldwijd gewaardeerd als betrouwbare diensthonden. Bij het houden is het belangrijk om ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal te gebruiken.

De Leonberger

De Leonberger is tot 80 centimeter hoog en weegt 70 kg. De grote honden worden beschouwd als kalm en goedmoedig. Bovendien blijken ze zich zeer goed aan te passen en hebben ze een hoge stimulusdrempel, waardoor ze ideaal zijn als gezinshond. Helaas is de levensverwachting van de Leonberger relatief kort met acht tot negen jaar zoals bij veel grote honden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij grote honden

Natuurlijk kan elke hond onafhankelijk van zijn ras ziek worden. Er zijn echter bepaalde gezondheidsproblemen die vooral bij grote honden voorkomen. Deze omvatten met name de zogenaamde rotatie van de maag (torsio ventriculi), diverse gewrichtsziekten en eeltplekken.

Maagtorsie bij grote honden

Omdat de maag van honden alleen op zijn plaats wordt gehouden door ligamenten, is deze zeer beweeglijk en kan onder bepaalde omstandigheden om zijn eigen as draaien. Een dergelijke rotatie van de maag resulteert onder andere in het afknijpen van bloedvaten en zenuwen en er kan geen lucht uit de maag van de viervoeter ontsnappen.

Hierdoor kan het lichaam van de hond niet meer voldoende worden voorzien van bloed en zuurstof. Zonder een onmiddellijke werking komt het binnen minder uren tot een dodelijke onderbreking van de cyclus. In principe is een maagtorsie mogelijk bij honden van alle rassen. Het komt echter vooral veel voor bij grote dieren.

Om het risico te verminderen, raden wij aan om onze koudgeperste droge voeding te gebruiken.

Verdeel het voerrantsoen bovendien in twee of drie maaltijden en zorg ervoor dat uw hond niet direct na het eten verslindt of stoeit.

Gewrichtsziekten bij grote honden

Een goed functionerend bewegingsapparaat is essentieel voor het welzijn van honden. Vooral grote honden hebben echter meer kans op gewrichtsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie of artrose.

Deze ziekten veroorzaken overmatige slijtage van de gewrichten, wat gepaard gaat met hevige pijn en een toenemende beperking van de mobiliteit van de zieke dieren. 

Om gewrichtsaandoeningen te voorkomen, is het bijzonder belangrijk om te voorkomen dat het lichaam van grote honden al bij de pups overbelast wordt.

Daarnaast adviseren wij regelmatige supplementen met Bellfor Gewrichten & Botten. Het preparaat bevat het innovatieve werkzame bestanddeel Ovopet, dat de gewrichten van de viervoeter voorziet van een veelheid aan belangrijke voedingsstoffen en zo een waardevolle bijdrage kan leveren aan de gezondheid van de gewrichten, niet alleen bij grote honden.

Liegende eelt bij grote honden

Liegende eeltplekken zijn een ander gezondheidsprobleem dat vaker voorkomt bij zware en grote honden. Ze komen vooral voor in die gebieden waar het bot direct op de huid drukt wanneer het ligt en worden in eerste instantie zichtbaar door lokale haaruitval en hoornvliesvorming.

Indien onbehandeld, kunnen er na verloop van tijd scheurtjes in de liggende eeltplekken ontstaan, die vaak leiden tot ontstekingen en kleine bloedingen. Om het ontstaan van ligbuien te voorkomen, is het vooral bij grote honden belangrijk om voor een voldoende gewatteerd slaapoppervlak te zorgen.

Voor de behandeling van reeds bestaande recumbent eelt bij honden raden wij onze recumbent eelt zalf en een voedingssupplement met de producten Joints & Bones en Huid & Vacht aan.

De combinatie van deze drie producten voedt en voorziet de huid van uw grote hond optimaal van voedingsstoffen zodat eelt effectief kan worden bestreden.

Goede voeding voor grote honden

Een aangepast dieet is onontbeerlijk voor de gezondheid en het welzijn van alle rassen. Grote honden zijn natuurlijk geen uitzondering. Naast de energiebehoefte van de viervoeter moet in dit verband ook rekening worden gehouden met rasspecifieke kenmerken en gezondheidsbeperkingen, zoals voederallergieën.

Of het nu gaat om koudgeperste droogvoer, natuurlijke voedingssupplementen of hoogwaardige verzorgingsproducten - Bellfor's speciale voedingsconcept biedt ook voor grote honden de juiste producten.

Met onze online voedingsdeskundige weet u binnen enkele ogenblikken welke voeding de juiste is voor uw grote hond en hoe u de vitaliteit van uw viervoeter optimaal kunt ondersteunen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
677.53 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive