info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Gescheurde Kruisbanden bij Honden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Gescheurde Kruisbanden bij Honden

Gescheurde kruisbanden behoren tot de verwondingen die zeer vaak voorkomen bij honden. Vooral de voorste kruisbanden worden als bijzonder gevoelig beschouwd.


In het volgende zullen we de oorzaken van een gescheurde kruisband bij honden uitleggen, hoe het merkbaar wordt en welke maatregelen nodig zijn voor de behandeling.

Wat is de kruisband?

Net als bij de mens zijn de kniegewrichten bij de hond zogenaamde scharnieren. Dit betekent dat ze alleen rek- en buigbewegingen toelaten.


In elk kniegewricht van de hond zit een kruisband voor en achter. Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat ze in het midden van het gewricht kruisen.


De kruisbanden hebben de taak om de kniegewrichten van de hond te stabiliseren en te ondersteunen, zodat ze bijvoorbeeld niet kunnen verdraaien bij het bewegen.

Oorzaken van een gescheurde kruisband bij honden

Wanneer de menselijke kruisband scheurt, is het in veel gevallen een sportblessure. Bij honden ligt de situatie echter iets anders. Natuurlijk kan een ongeluk of te ver springen de kruisband doen scheuren.


Aanzienlijk vaker treedt bij honden een kruisbandenbreuk op, maar dan zonder een voorgaand trauma. In plaats daarvan rafelen de kruisbanden eerst uit door normale bewegingen, totdat ze op een gegeven moment scheuren.


In dit geval spreekt men ook van een degeneratieve breuk. Bij honden scheuren de voorste kruisbanden bijna altijd, terwijl de achterste slechts in zeer zeldzame gevallen worden aangetast.


Meestal zijn het vooral grote en zware honden die lijden aan een breuk van de kruisband. Kleine hondenrassen worden echter vrij zelden getroffen. Daarnaast zijn er enkele rassen waarbij er over het algemeen een verhoogd risico is.

Als bijzonder gevoelig voor kruisbandenbreuk zijn onder andere de volgende honden:

Symptomen van gescheurde kruisbanden bij honden

Als uw hond zijn kruisbanden heeft gescheurd, is dit duidelijk te zien in de vorm van kreupelheid. De viervoeter zal het aangetaste achterbeen voorovergebogen dragen en proberen er licht mee te lopen.


Omdat de kruisbanden bij honden vaak niet in één keer volledig scheuren, is het mogelijk dat de symptomen in de tussentijd wat afnemen. Duidelijke pijngeluiden komen in de regel alleen voor als de kruisband van de hond op het punt staat om weer een stuk te scheuren.

Mogelijke gevolgen van een breuk van de kruisbanden bij de hond

Natuurlijk wordt een gescheurde kruisband geassocieerd met pijn en een aanzienlijke beperking van de mobiliteit van uw hond. Het echte probleem is echter de mogelijke gevolgen die het gescheurde ligament op de lange termijn kan hebben.


Enerzijds is er door de permanente ontlastende houding een progressief verlies van de musculatuur van het aangetaste achterbeen. Aan de andere kant heeft de breuk van de kruisband ook gevolgen voor de gezondheid van het hele gewricht.


Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat uw hond artrose krijgt en meniscusletsels aan de gewrichtsproblemen worden toegevoegd.

Een hond met een gescheurde kruisband is een geval voor de dierenarts

Een hond met een gescheurde kruisband is een geval voor de dierenarts

Als uw hond enkele dagen mank loopt, moet u altijd uw dierenarts raadplegen. Afhankelijk van de ernst van de symptomen kan het zelfs zinvol zijn om de volgende dag naar de praktijk te gaan.


In dit geval moet u lange wandelingen en spelletjes samen vermijden en wachten tot de dierenarts uw hond onderzoekt. Tenzij uw hond al enige tijd last heeft van knieklachten, is de diagnose meestal geen groot probleem voor de specialist.


Als de kruisband is gescheurd, kan het onderbeen van de viervoeter naar voren worden geschoven met de dij vastgezet. Dit onderzoek staat ook wel bekend als een ladeproef. Het wordt beschouwd als een bewijs van de aanwezigheid van een gescheurde kruisband. Om andere gewrichtsziekten uit te sluiten en om de voor de behandeling noodzakelijke operatie voor te bereiden, maakt de dierenarts ook röntgenfoto's van het kniegewricht.

Chirurgische behandeling van een gescheurde kruisband bij honden

Een gescheurde kruisband groeit niet vanzelf weer aan elkaar. U heeft dus geen andere keuze dan uw hond te laten opereren. Hiervoor zijn verschillende methoden beschikbaar.

Veel voorkomende chirurgische technieken voor honden met gescheurde kruisbanden zijn bijvoorbeeld:

  • Vervanging van het gescheurde ligament
  • TPLO (Tibial Plateau Leveling Osteotomie)
  • TTA (Tuberosity Tibiae Advancement)

Net als bij de mens kan de gescheurde kruisband bij de hond worden vervangen door vervangende materialen zoals spierbundels of kunstmatige draden. Deze chirurgische techniek wordt vandaag de dag echter als achterhaald beschouwd.


Omdat de gebruikte draden gemakkelijk kunnen scheuren of losraken, vooral bij grote honden, is de methode vooral geschikt voor kleine honden met gescheurde kruisbanden.


De gescheurde kruisbanden worden niet vervangen in TPLO en TTA. In plaats daarvan wordt de biomechanica van de knie veranderd, zodat het ligament in de toekomst praktisch niet meer onder spanning staat. Vooral bij grote honden zijn deze technieken vandaag de dag het middel bij uitstek om een gescheurde kruisband betrouwbaar te behandelen.

Nazorg van een gescheurde kruisband bij honden

Ongeacht de gebruikte techniek is het noodzakelijk dat uw hond na de operatie voor zijn knie zorgt. Anders is een normaal herstel niet mogelijk.


In de eerste drie weken na de operatie moet de fysieke activiteit tot een minimum worden beperkt. Na ongeveer zes weken kan de geopereerde knie weer onder normaal gewicht worden gebracht.


Om blessures te voorkomen, moet de intensiteit van de belasting ook slechts langzaam worden verhoogd. Aangezien uw hond waarschijnlijk niet erg enthousiast zal zijn over de gedwongen stilstand, zult u in de weken na de operatie veel tijd moeten besteden aan zijn verzorging.

Het voorkomen van een gescheurde kruisband in uw hond

Natuurlijk is het nauwelijks mogelijk om een breuk van de kruisbanden bij honden volledig uit te sluiten. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het risico in je viervoeter ten minste aanzienlijk te verminderen.


Zorg er in principe voor dat u overgewicht bij uw hond vermijdt. Voer daarom altijd uw viervoeter volgens zijn behoeften en geef de voorkeur aan hoogwaardig hondenvoer.


Als uw hond al overgewicht heeft, raden wij u aan om de overtollige kilo's snel te verminderen door de hoeveelheid voer in combinatie met Shiimun Slim te verminderen.


Shiimun Slim is een natuurlijk voedingssupplement voor honden, dat als dieetpoeder kan bijdragen aan een gezonde gewichtsvermindering. Vermijd ook overbelasting van het bewegingsapparaat. Grote en zware honden moeten bijvoorbeeld geen hondensporten beoefenen die gericht zijn op behendigheid en lange sprongen.


Daarnaast zijn veel eigenaren nu afhankelijk van speciale voedingssupplementen die de gewrichten van hun hond voorzien van stoffen zoals collageen en hyaluronzuur en die bedoeld zijn om de normale werking van het bewegingsapparaat te ondersteunen.


Een supplement dat perfect geschikt is voor dit doel is Bellfor Gewrichten & Botten met Ovopet. Met de unieke combinatie van talrijke voedingsstoffen in Ovopet, kan Bellfor Gewrichten & Botten in capsule- of biscuitvorm uw hond helpen een gezond bewegingsapparaat te behouden.


Dit is Gewrichten & Botten van Bellfor.

Gescheurde kruisbanden bij honden - onze conclusie

Zoals u kunt zien, is een gescheurde kruisband bij uw hond een ernstige zaak die kan leiden tot blijvende schade als hij niet snel wordt behandeld.


U moet dus proberen het risico op een breuk zoveel mogelijk te beperken en als u mogelijke symptomen van een gescheurde kruisband met uw hond ervaart, is het noodzakelijk dat u zo snel mogelijk een dierenarts raadpleegt.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
19.99 EUR
133.27 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive