info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hondenhoest en stikken: redenen

Hondenhoest

Als uw hond hoest en stikt, kunnen er verschillende redenen zijn. Vaak is de oorzaak volledig onschadelijk. Er kan echter ook een ernstige reden zijn voor het hoesten en stikken. Als de symptomen zich regelmatig voordoen, moet u daarom een bezoek aan de dierenarts met uw hond plannen om er zeker van te zijn dat u zich aan de veilige kant bevindt.


Dit artikel zal u vertellen waarom uw hond hoest en stikt en wat u eraan kunt doen.

Verschillende vormen van hoesten bij honden

De hoest van uw hond kan droog of nat zijn. Een droge hoest wordt vaak geassocieerd met hevige pijn voor het aangetaste dier. Een natte hoest klinkt zachter en wordt meestal begeleid door sputum.


In beide gevallen kan uw hond niet alleen hoesten maar ook stikken. In tegenstelling tot een droge hoest, leidt verstikking van een natte hoest vaak tot extra braken van vocht of slijm.

Mogelijke oorzaken van hoesten en verstikking bij honden

Hoesten en stikken zijn een normale reflex bij honden. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken.

Als uw hond hoest en stikt, kan dit bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de volgende triggers:

  • Een verkoudheid
  • Een geïnhaleerde vreemdeling
  • Een infectie met kennelhoest
  • Te snel eten
  • Een vergroting van de hartspier

Hoesten bij de hond door een verkoudheid

Hoesten bij de hond door een verkoudheid

Uw hond kan ook kou vangen. Typische symptomen van verkoudheid bij honden zijn verkoudheid en hoest, die vaak gepaard gaat met verstikking. In de regel zijn dergelijke infecties onschadelijk en kunnen ze ook zonder dierenarts goed worden behandeld. Als de symptomen zoals hoesten en verstikking bij uw hond na een paar dagen niet verdwijnen, kan het toch raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen.

Hoesten en wurgen door ingeademde vreemde lichamen

Een mogelijke oorzaak van hoesten en verstikking kan worden veroorzaakt door vreemde voorwerpen die zijn ingeademd. Door te hoesten en te stikken, probeert je hond ze uit zijn longen te krijgen. Omdat dit meestal zeer kleine deeltjes zijn, werkt het meestal zonder problemen. In individuele gevallen kan het echter nodig zijn grotere vreemde lichamen operatief te verwijderen.

Te snel eten als oorzaak van verstikking en hoesten

Sommige honden hebben de neiging om hun voedsel in een paar ogenblikken op te eten. Het kan gebeuren dat de viervoeter zijn eten inslikt en dan hoest en stikt om zich te ontdoen van het vreemde lichaam. Als eigenaar moet u dergelijk gedrag niet lichtvaardig afwijzen. Omdat enerzijds uw hond kan stikken en anderzijds de looping het risico van een levensbedreigende maagtorsie.

Kennelhoest bij honden

Kennelhoest bij honden

Een andere mogelijke reden voor het hoesten en stikken van uw hond is een infectie met kennelhoest. Kennelhoest is een besmettelijke ademhalingsziekte, met typische symptomen zoals een droge hoest die gepaard gaat met verstikking. Als uw hond verdacht wordt van kennelhoesten, is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

Hoesten als gevolg van een vergroting van de hartspier

Ook een vergroting van de hartspier is denkbaar als oorzaak voor de hoest bij uw hond. Een verwijde cardiomyopathie gaat meestal gepaard met een zogenaamde cardiale hoest. Het kan vooral bij oudere honden voorkomen en kan ook leiden tot een vochtophoping in de longen. In dit geval is veterinaire zorg een absolute must.

In geval van regelmatige klachten bij de dierenarts

Als uw hond vaker hoest en stikt zonder merkbare verbetering, moet u altijd een dierenarts raadplegen. Aangezien hoesten en verstikking geen ziekte zijn, maar slechts symptomen, is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen.


Afhankelijk van wat de symptomen veroorzaakt, kan een passende behandeling nodig zijn. Want niet altijd is een beetje rust en verzorging voldoende om de zieke hond te genezen. Als koorts naast hoesten en wurgen ook een symptoom is, kan een remedie tegen koorts helpen om de verhoogde temperatuur van de zieke hond te verlagen.


Bij ernstige infecties is het gebruik van antibiotica vaak onvermijdelijk. Als uw hond last heeft van astma, krijgt hij waarschijnlijk een spray of tabletten voorgeschreven. Ook hartaandoeningen kunnen, althans gedeeltelijk, met medicijnen worden behandeld.

Versterk het immuunsysteem van uw hond

Als uw hond vaker last heeft van infecties van zijn luchtwegen, is dit een duidelijk teken van een verzwakt immuunsysteem. In dit geval kan Bellfor Immuun helpen de weerstand van uw hond te versterken en infecties te voorkomen die hoesten en verstikking veroorzaken.


Bellfor Immuun is verkrijgbaar in poeder- of koekjesvorm. De geselecteerde ingrediënten van dit puur natuurlijke voedingssupplement voorzien het organisme van belangrijke aminozuren en waardevolle micronutriënten die het nodig heeft voor een sterk immuunsysteem.

Hoesten en stikken in honden - onze conclusie

Hoesten en verstikking kunnen bij honden ongevaarlijke oorzaken hebben. Het kan echter ook wijzen op een ernstige ziekte. Als de symptomen vaker voorkomen, moet je ze serieus nemen. Alleen als de oorzaak wordt behandeld zal het hoesten en verstikken weer stoppen.


Om het immuunsysteem bij verzwakte honden te versterken, adviseren wij een voedingssupplement met Bellfor Immuun. Het natuurlijke preparaat ondersteunt het immuunsysteem van je viervoeter en helpt infecties te voorkomen en beter te overleven.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
9.42 EUR
188.41 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
12.03 EUR
80.18 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive