info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Laryngeale ontsteking bij honden: oorzaken en behandeling

Kehlkopfentzündung beim Hund

De technische term voor keelontsteking is Laryngitis. Een keelontsteking bij honden kan zowel acuut als chronisch zijn. In veel gevallen gebeurt dit niet alleen, maar in combinatie met andere klachten.


In dit artikel leert u wat de oorzaken van keelontsteking bij uw hond kunnen zijn, op welke symptomen u moet letten en hoe u het moet behandelen. We zullen ook uitleggen wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Keelontsteking bij honden: mogelijke oorzaken

De keelontsteking van uw hond kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. In de meeste gevallen komt het voor als gevolg van irritatie, wat de verspreiding van bacteriën en virussen in het strottenhoofd en dus de ontwikkeling van ontstekingen bevordert.

Dergelijke irritatie kan bijvoorbeeld door de volgende oorzaken worden veroorzaakt:

  • Inademing van koude lucht tijdens de wintermaanden
  • Stembanden overbelast door constant geblaf
  • Constante druk op het strottenhoofd door een ketting die te strak past of aan de riem trekt
  • Inademing van rook-, gas- of stofdeeltjes
  • Problemen met de slokdarm
  • Bestaande aandoeningen van de luchtwegen, zoals kennelhoest, zijn een belangrijke oorzaak van deze ziekten

Symptomen van keelontsteking bij honden

Een ontsteking van het strottenhoofd bij honden manifesteert zich meestal met duidelijke symptomen. Kenmerkend voor de ziekte is een luide en droge hoest. De hoest die bij honden door keelontsteking wordt veroorzaakt, komt meestal in periodes voor, zodat de aangetaste dieren herhaaldelijk last hebben van hoestaanvallen.


Door de koude lucht is de hoest bijzonder uitgesproken in de winter. De hoestaanvallen kunnen zo sterk worden dat uw hond moet stikken of zelfs moet braken. Het ophoesten van wit slijm is een typisch symptoom.


Bij keelontsteking heeft uw hond moeite met slikken, waardoor er een grote kans is dat hij weinig of zelfs niet meer eet, wat leidt tot toenemende vermoeidheid. Een ander teken van keelontsteking is harder blaffen,  of juist helemaal niet blaffen.


Als de keelontsteking van uw hond wordt veroorzaakt door bacteriën of virussen, kan koorts aan de symptomen worden toegevoegd. Bij een ernstige, chronische keelontsteking kan het zelfs tot acute kortademigheid leiden.

Diagnose van laryngitis bij honden

De diagnose keelontsteking bij honden is meestal vrij eenvoudig vast te stellen. Als u vermoedt dat uw huisdier last heeft van keelontsteking, raden wij u aan om voor de zekerheid naar een dierenarts te gaan. De dierenarts onderzoekt het strottenhoofd van uw huisdier met behulp van een strottenhoofdspiegel en kan u vervolgens vertellen of uw vermoeden terecht is.

Behandeling van keelontsteking bij honden

Als bij uw hond keelontsteking is vastgesteld, moet eerst de oorzaak van de keelontsteking weggenomen worden. Alleen dan zullen de volgende behandelingsmaatregelen succesvol zijn.


In de regel zijn zogenaamde antitussieven geschikt voor de behandeling van acute keelontsteking, d.w.z. geneesmiddelen die de hoestprikkel onderdrukken. Dit kan het strottenhoofd van de hond tot rust brengen. Bovendien kunt u de genezing bevorderen door kamille in te ademen.


Als de keelontsteking echter chronisch is, is de behandeling meestal veel tijdrovender. Naast bovengenoemde maatregelen is het vaak ook nodig om cortisone bevattende preparaten toe te dienen. In bijzonder ernstige gevallen kan een operatie zelfs noodzakelijk zijn.

Preventie van keelontsteking bij honden

Om erachter te komen hoe u keelontsteking bij uw hond kunt voorkomen, is het de moeite waard om naar de mogelijke oorzaken te kijken. Vermijd bijvoorbeeld het inademen van stof en rook en zorg ervoor dat de halsband van uw viervoeter goed past.


Daarnaast raden wij u aan de weerstand van uw hond te ondersteunen. Gebruik hiervoor Bellfor Immuun. Dit natuurlijke voedingssupplement, gemaakt van insecteneiwit, propolis en geselecteerde medicinale planten, voorziet het hondenlichaam van de juiste voedingsstoffen die het nodig heeft voor zijn immuunsysteem.


Vooral in de winter kan Bellfor Immun een beslissende bijdrage leveren aan een sterke afweer en het risico op keelontsteking bij uw hond aanzienlijk verminderen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
23.55 EUR
9.81 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive