info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hond verkouden? Dit kunt u doen

In de winter is het koud en vaak nat. Dat is net zo’n probleem voor onze honden als voor onszelf. Het is daarom niet verbazingwekkend, als uw hond verkouden wordt. Welke klachten met de besmetting samenhangen, wanneer uw verkouden hond een geval voor de dierenarts is en welke behandelingsmaatregelen helpen, leggen wij hieronder uit.

Hond verkouden

Wat is een verkoudheid en waarom worden honden verkouden?

Met het begrip verkoudheid wordt een reeks aan virusinfecties samengevat. Bij ons mensen, zijn bijzonder vaak rhinovirussen voor de verkoudheid verantwoordelijk. Andere ziekteverwekkers die tot de verkoudheidsvirussen tellen zijn bijvoorbeeld het respiratoir syncytieel virus evenals griep- en coronavirussen.


De klachten die een besmetting met een van de genoemde ziekteverwekkers teweegbrengt, zijn altijd redelijk gelijk. Daaronder vallen onder andere hoesten, snuffen, veelvoudig niezen of ook nekpijn en algemene vermoeidheid.


Bij honden verloopt het net zo. Ook zij kunnen door een besmetting van een reeks verschillende virussen verkouden worden. De symptomen onderscheiden zich vaak niet wezenlijk van de symptomen die een verkoudheid bij ons mensen teweegbrengt. Ze kunnen naar gelang de verantwoordelijke ziekteverwekker echter sterk uitgesproken zijn. Is uw hond verkouden, dan moet u dit in principe serieus nemen en zo nodig ook tijdig een dierenarts bezoeken.


In ons artikel over oorzaken, symptomen en preventie van een verkoudheid bij de hond gaan wij nader in op de redenen waardoor honden verkouden kunnen worden.

Wanneer een verkouden hond naar de dierenarts moet

In veel gevallen is het gelukkig onschuldig, als uw hond een verkoudheid oploopt. Afhankelijk van de zwaarte van de infectie kan het echter doorgaans raadzaam zijn met een zieke viervoeter langs de dierenarts te gaan, zodat deze het dier kan onderzoeken en zo nodig passende behandelingsmaatregelen kan bepalen.


Zolang uw verkouden hond zo nu en dan wat hoest, zijn neus loopt en hij in het algemeen een licht ontdane indruk maakt, kunt u er normaalgesproken vanuit gaan, dat het om een onschuldige infectie gaat. In dit geval volstaat het, om het dier in de volgende dagen wat rust te gunnen. Doorgaans duurt het met wat zorg niet lang, voor uw verkouden hond weer gezond is.


Gaat de besmetting daarentegen met zware klachten samen of worden de verkoudheidssymptomen bij uw hond ook na meerdere dagen niet beter, dan zult u zich absoluut tot een dierenarts moeten wenden. 

Bij het optreden van de volgende symptomen moet u met uw verkouden hond een dierenarts bezoeken:

 • Ademnood
 • Oorontsteking
 • Zeer veelvoudig niezen 
 • Hard hoesten 
 • Etterige uitscheiding uit de neus
 • Koorts
 • Aanhoudend weigeren van eten

De genoemde klachten kunnen deels ook op ernstigere oorzaken dan een eenvoudige verkoudheid wijzen. Een luide en droge hoest kan bijvoorbeeld door een besmetting met kennelhoest worden veroorzaakt. Hoge koorts kan voor uw viervoeter in het ergste geval zelfs levensgevaarlijk zijn en een ontsteking van de oren is natuurlijk ook voor honden bijzonder pijnlijk.

Heeft een verkouden hond medicijnen nodig?

Meestal is het niet noodzakelijk om uw verkouden hond met medicijnen te behandelen. Naar gelang de ernst van de symptomen en hun precieze veroorzakers kan het echter zo zijn, dat de dierenarts een medicijn ter verlichting van de klachten voorschrijft. Dat kunnen bijvoorbeeld koorts verlichtende middelen zijn, iets tegen het hoesten of antibiotica. Is dat het geval, dan moet u zich bij het toedienen natuurlijk aan de voorschriften van de dierenarts houden.


Medicijnen uit uw eigen apotheek zijn voor uw verkouden hond echter taboe. Voor mensen bestemde medicijnen kunnen voor uw viervoeter namelijk schadelijk en deels zelfs levensgevaarlijk zijn.

Dit kunt u thuis voor uw verkouden hond doen

Als op grond van de klachten van uw hond een bezoek aan de dierenarts onnodig is, is het voldoende als u zijn genezing met enige bewezen maatregelen en huismiddeltjes ondersteunt.

Met de volgende tips krijgt u uw verkouden hond snel weer op de been:

 • Een verkouden hond moet uitrusten. Let daarom op een toereikende hoeveelheid slaap en beperk gezamenlijk spelen een beetje. 
 • Zorg ervoor, dat uw viervoeter het warm heeft. Voeg aan zijn slaapplek het liefste een warme, zachte deken toe. 
 • Geef uw hond absoluut genoeg te drinken. Warme kippenbouillon kan daarvoor een goede keuze zijn. 
 • Garandeer door middel van een hoogwaardig hondenvoer zoals de producten van Bellfor, dat uw verkouden hond wordt voorzien van op zijn behoeften afgestemde voedingsstoffen.
 • Let erop, dat uw hond droog is. Als u in de regen wandelt, zorg er dan voor dat u de hond daarna grondig afdroogt. 
 • Ook als u een bad op prijs stelt als u zelf verkouden bent, zult u daar bij een verkouden hond vanaf moeten zien. 
 • Beperk de duur van de wandelgangen als u uw hond uitlaat. Frisse lucht doet uw hond doorgaans goed. Te veel van het goede maakt de klachten echter alleen maar erger. 
 • Tegen hoesten kan het inhaleren van kamille of zeezout helpen, evenals het plaatsen van een luchtbevochtiger in uw woning. 
 • Zorg ervoor, dat uw verkouden hond afstand houdt van soortgenoten, zodat hij deze niet kan aansteken.

Volg de gekozen maatregelen precies en houd uw verkouden hond de komende dagen nauwlettend in de gaten. Neem regelmatig zijn temperatuur op. Als u niet weet waarop u daarbij moet letten, dan vindt u in dit artikel een uitleg en tips over dit onderwerp. Normaalgesproken moeten de verkoudheidssymptomen spoedig afnemen. Is dat niet het geval, dan moet u voor de zekerheid toch langs een dierenarts.

Hoe valt een verkoudheid bij de hond te voorkomen?

Net als u, wordt ook uw hond dag in dag uit blootgesteld aan virussen en andere ziekteverwekkers. Bij een gezond dier worden deze in de meeste gevallen door het immuunsysteem geneutraliseerd voor zij een ziekte kunnen veroorzaken.


Is het afweersysteem van uw viervoeter echter verzwakt, dan wordt hij vatbaar voor besmetting, waardoor onder andere ook verkoudheidsvirussen eenvoudig klachten kunnen veroorzaken.


Wilt u vermijden dat uw hond een verkoudheid oploopt, dan moet u er in de eerste plaats voor zorgen, dat zijn immuunsysteem zo goed mogelijk functioneert. Tips, die u daarbij kunnen helpen, vindt u in dit artikel:


Verkoudheid bij de hond: oorzaken, symptomen en preventie.

Onze tip voor verkouden honden

Een hond loopt met name een verkoudheid op, als zijn immuunsysteem te zwak is. Het verzwakte afweersysteem heeft tot gevolg, dat zijn lichaam binnendringende ziekteveroorzakers, waar verkoudheidsvirussen natuurlijk onder vallen, slechter kan afweren. Als u wilt vermijden dat uw hond verkouden wordt, is het daarom belangrijk, dat u voor een goed functionerend immuunsysteem zorgt.


Een evenwichtige voeding, die uw viervoeter van alle belangrijke voedingsstoffen voorziet, is net als het vermijden van overmatige stress in deze context een cruciale factor.


Daarnaast raden wij u aan om te kiezen voor een voedingssupplement met Bellfor Immun. Bellfor Immun is een volkomen natuurlijk preparaat, dat naast propolis en insecteneiwit ook verschillende bekende heilzame planten bevat.


Dankzij een zorgvuldig afgestemde receptuur voorziet Bellfor Immun het lichaam van uw hond van hoogwaardige aminozuren evenals van belangrijke vitaminen en mineralen, die hij voor een sterk afweersysteem nodig heeft.


Bellfor Immun is niet alleen als poeder, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van smakelijke zachte snacks verkrijgbaar. Het voedingssupplement kan in de koude jaargetijden een waardevolle bijdrage leveren aan het versterken van het immuunsysteem. Zo kan dat het risico dat uw viervoeter een verkoudheid oploopt reduceren en bij honden die al verkouden zijn een snellere genezing ondersteunen.


Bellfor Immun in onze webshop leren kennen.

Hond verkouden – onze conclusie

Het is niet ongebruikelijk, als een hond in de winter verkouden wordt. Gelukkig hoeft u zich als eigenaar in dit geval meestal geen grote zorgen te maken. Mochten de klachten echter langer aanhouden of gaan de normale verkoudheidssymptomen samen met koorts of een oorontsteking, dan is een bezoek aan de dierenarts absoluut raadzaam.


Anders kunt u ervan uitgaan, dat uw verkouden hond met genoeg rust en warmte weer snel gezond en opgewekt zal zijn. Aanvullend raden wij u aan om de afweerkracht van uw viervoeter met Bellfor Immun te ondersteunen en zo aan zijn genezing bij te dragen.


Het natuurlijke voedingssupplement leent zich zowel voor honden die al verkouden zijn, als ook ter preventie, om het risico op verkoudheid in de koude jaargetijden te reduceren.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive