info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hond heeft Bloed in de Ontlasting: mogelijke Oorzaken

Spijsverteringsproblemen zoals verstopping en diarree komen vaak voor bij honden. In de meeste gevallen kan de oorzaak van de symptomen snel worden vastgesteld en goed worden behandeld.

Maar wanneer een hond bloed in zijn ontlasting heeft, raken veel eigenaren in paniek. Gelukkig wijzen bloedige uitwerpselen niet noodzakelijkerwijs op een ernstige ziekte.

Desalniettemin moet u oplettend zijn en de oorzaak snel tot op de bodem uitzoeken. Waar het bloed in de ontlasting van uw hond vandaan kan komen en wat u in dit geval moet doen, wordt hieronder uitgelegd.

Rood en zwart bloed in de ontlasting van de hond

Het bloed in de ontlasting van uw hond kan zowel rood als zwart zijn.

Zwart bloed is al verteerd en de kleur is veranderd. Dit is meestal een teken dat de oorzaak in het voorste deel van het spijsverteringskanaal ligt. In zeldzame gevallen kan het ook afkomstig zijn van het achterste deel van het spijsverteringskanaal als gevolg van vertragingen in de spijsvertering, zoals verstopping.

Als het bloed in de ontlasting van uw hond rood is, geeft dit meestal aan dat de oorzaak in de achterkant van het spijsverteringskanaal ligt. Het rode bloed komt alleen in uitzonderlijke gevallen van het voorste deel van het spijsverteringsstelsel, zoals een infectie met het parvovirus, dat de vertering van het bloed verhindert.

Vers bloed kan in zeer verschillende hoeveelheden in de uitwerpselen van het dier voorkomen, variërend van kleine strepen tot bijna alle rode diarree.

Mogelijke oorzaken van bloed in de ontlasting van de hond

Bloed in de Ontlasting

Als een hond bloed in zijn ontlasting heeft, zijn er vele mogelijke oorzaken. Deze variëren van relatief onschuldige symptomen tot ernstige ziekten die zelfs levensbedreigend kunnen zijn.

Bloed in de ontlasting van honden kan onder andere de volgende oorzaken hebben:

 • Wormen zijn wijdverspreid bij honden. De parasieten kunnen leiden tot gewichtsverlies, bloedarmoede en bloedige uitwerpselen.
 • Giardia zijn kleine darmparasieten die zeer besmettelijk zijn en bloedige en slijmerige diarree kunnen veroorzaken.
 • Ontstekingen van de dunne en dikke darm kunnen verschillende oorzaken hebben bij honden en leiden tot onder andere bloedige ontlasting.
 • Honden kunnen last hebben van verschillende gastro-intestinale aandoeningen, die zich onder andere ook kunnen manifesteren door bloed in de uitwerpselen van de viervoeter.
 • Afhankelijk van het gif kan vergiftiging leiden tot inwendige bloedingen en dus tot bloed in de ontlasting van de hond.
 • Constipatie kan ervoor zorgen dat de aderen in de darmen van de hond barsten, waardoor kleine hoeveelheden bloed in de uitwerpselen van de hond terechtkomen.
 • Ook tumoren en zweren in het maagdarmkanaal kunnen bij honden bloedige uitwerpselen veroorzaken.
 • Een ontsteking van de anaalklieren wordt meestal veroorzaakt door diarree. Bloed in de ontlasting van de hond is een van de symptomen die kunnen optreden.
 • Botuitwerpselen ontstaan wanneer een hond te veel bot wordt gevoed. Onverteerde botfragmenten kunnen de darmwand scheuren en bloedingen veroorzaken.
 • Bovendien kan de trigger voor het bloed in de ontlasting soms in de luchtwegen van de hond worden gevonden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de viervoeter bloedneuzen heeft en het bloed inslikt.

Andere symptomen die samen met bloedige ontlasting kunnen optreden

In de meeste gevallen komt bloed in de ontlasting niet alleen voor, maar in combinatie met andere symptomen. De exacte symptomen hangen af van de oorzaak van de bloedige uitwerpselen en de hoeveelheid bloed die verloren gaat.

In combinatie met bloed in de ontlasting kunnen de volgende symptomen optreden bij honden:

 • Verminderde eetlust
 • Knabbelen en likken in het anusgebied
 • Bloedig braken
 • Slijmerige uitwerpselen
 • Diarree
 • Verstopping
 • Lusteloosheid
 • Wonden en zwellingen rond de anus
 • Glijden op het achterwerk (het zogenaamde sleeën)

Een hond met bloed in zijn ontlasting moet naar de dierenarts

Als u merkt dat uw hond bloed in zijn ontlasting heeft, is een tijdig bezoek aan de dierenarts essentieel. Zonder behandeling kunnen de klachten, afhankelijk van de oorzaak, levensbedreigende gevolgen hebben voor de viervoeter. Een ernstig bloedverlies kan bijvoorbeeld leiden tot bloedarmoede.

Bloed in de uitwerpselen - oorzaak van onderzoek door de dierenarts

De dierenarts zal u eerst vragen naar uw medische voorgeschiedenis tijdens een inleidend gesprek en zal een algemeen onderzoek van uw hond en diverse bloedonderzoeken uitvoeren.

Afhankelijk van de resultaten van het bloedonderzoek en de kleur van de uitwerpselen van de hond, zullen verdere onderzoeken volgen.

Als de uitwerpselen rood en dus vers zijn, is een rectaal onderzoek nodig om de anaalklieren van de hond te controleren.

Om parasieten zoals wormen als oorzaak van de bloedige ontlasting te diagnosticeren, is een onderzoek van de ontlasting zelf nuttig, terwijl een echografisch onderzoek bijvoorbeeld kan worden gebruikt om tumoren in het spijsverteringskanaal van het dier op te sporen.

Als al deze onderzoeken niet succesvol zijn, kan een endoscopie of een biopsie (weefselverwijdering) nodig zijn om de oorzaak vast te stellen.

Honden correct behandelen met bloed in de ontlasting van de ontlasting

Zo verschillend als de mogelijke oorzaken van bloed in de ontlasting van honden zijn, zo verschillend zijn ook de noodzakelijke behandelingsmaatregelen. Het gaat immers niet alleen om het stabiliseren van de viervoeter, maar ook om het behandelen van de onderliggende ziekte.

Dit kan op totaal verschillende manieren gebeuren. Een aandoening met wormen of Giardia kan bijvoorbeeld behandeld worden met behulp van een wormenkuur, terwijl een anale klierontsteking een spoeling van de Analbeutel, evenals de toediening van antibiotica en het gebruik van speciale zalven noodzakelijk maakt.

Ontsteking van de darm daarentegen kan vaak verlicht worden door een verandering in de voeding. In sommige gevallen kan een operatie echter ook nodig zijn om de trigger van de bloedige uitwerpselen bij de hond te elimineren.

Daarnaast zijn vaak vloeibare infusies of zelfs bloedtransfusies nodig om het dier voor korte tijd te stabiliseren en zo een ernstig bloedverlies te compenseren.

Gezond hondenvoer voor een gezonde spijsvertering

Als uw hond vaak last heeft van spijsverteringsproblemen, is het extra belangrijk dat u aandacht besteedt aan een evenwichtige voeding. Voor honden met spijsverteringsproblemen hebben onze experts speciale voedingssets samengesteld met bijpassende producten van Bellfor.

Hoewel dit niet alle oorzaken van bloed in de ontlasting van uw hond wegneemt, kan de juiste voeding wel een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde spijsvertering en de kans op voedingsgerelateerde problemen aanzienlijk verkleinen.

Maak kennis met voedingssets voor honden met spijsverteringsproblemen.

De hond heeft bloed in zijn ontlasting - het belangrijkste in een oogopslag

Zoals u kunt zien, van neusbloedingen tot parasieten en tumoren, zijn er veel verschillende triggers voor het bloed in de ontlasting van uw hond.

Als u merkt dat de uitwerpselen van uw hond bloedig zijn, zorg er dan voor dat u kalm blijft en maak zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts. De dierenarts kan de precieze oorzaak vaststellen en de nodige behandelingsmaatregelen nemen.

Als u geluk hebt, zou het bloed in de ontlasting van uw hond snel weer verdwenen moeten zijn.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
156.96 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.29 EUR
8.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive