info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Constipatie bij Honden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Als uw hond last heeft van constipatie, moet u het niet licht opvatten. Spijsverteringsproblemen kunnen snel ernstige gevolgen hebben en in het ergste geval zelfs permanente schade aan de darmen van de viervoeter veroorzaken.

Gelukkig zijn verstoppingen bij honden in veel gevallen slechts tijdelijk en kunnen ze vrij gemakkelijk worden behandeld. Wat de oorzaken van de constipatie bij uw hond kunnen zijn, hoe u het herkent en wat nodig is voor de behandeling, leggen wij u in het volgende uit.

Constipatie bij uw hond - wat is het?

Constipatie bij Honden

De medische term voor constipatie is constipatie. Als een hond verstopping heeft, zijn het leegmaken van de darmen en de darmactiviteit van de aangetaste viervoeter duidelijk kleiner of zelfs geheel afwezig.

Hoewel zijn lichaam nog steeds in staat is om het ingenomen voedsel te verteren, kan het het niet meer goed uitscheiden. De uitwerpselen hopen zich op in de dikke darm. Voor de hond heeft dit te maken met het opblazen van zijn maag en pijn.

In de meeste gevallen is constipatie een acuut en tijdelijk probleem. Als het echter vaker voorkomt, kan het erop wijzen dat uw hond lijdt aan een chronische darmziekte. Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk iets doet aan de constipatie.

Mogelijke oorzaken van verstopping bij honden

Om verstopping bij uw hond te elimineren, moet u eerst weten wat de oorzaak is. Je moet weten dat verstopping vele oorzaken kan hebben.

Constipatie bij honden kan onder andere door de volgende factoren worden veroorzaakt:

 • Het nemen van sterke medicatie
 • Pathologische veranderingen in het lichaam (bijvoorbeeld een verkeerde positie van het bekken)
 • Breuken in het bekkengebied
 • stofwisselingsstoornissen
 • Gebrek aan beweging (vooral bij oude honden)
 • disfuncties van de darm en de anus
 • Voer met een laag ruwvezelgehalte
 • Moeilijk te verteren voedsel zoals beenderen
 • Vreemde lichamen die door de hond worden ingeslikt

Symptomen van verstopping bij honden

Symptomen van verstopping

Constipatie kan worden gedetecteerd bij honden door een verscheidenheid aan symptomen. Daarom moet u, met een beetje aandacht, vrij snel merken of uw hond last heeft van verstopping.

De volgende symptomen zijn een duidelijk teken dat een hond last heeft van constipatie:

 • De hond zal meerdere malen op verschillende plaatsen proberen om de uitwerpselen te stoppen zonder succes.
 • Er is zeer weinig uitwerpselen, waarvan sommige bloederig of slijmerig zijn.
 • Sleeën (de hond glijdt met zijn rug over de grond.)
 • De buik van de viervoeters is opgeblazen en verkrampt.
 • De hond huilt en piept vanwege zijn pijn.

Naarmate de constipatie vordert, kunnen de symptomen worden verergerd door vermoeidheid, braken en aanhoudend verlies van eetlust.

Constipatie kan permanente schade veroorzaken bij honden

Als de verstopping bij de aangetaste hond niet kan worden verwijderd, is het waarschijnlijk een chronisch probleem. Omdat een langer durende verstopping kan leiden tot een overstrekking van de darm (megakolon).

Dit veroorzaakt permanente schade die niet kan worden genezen. Voor de viervoeter betekent dit dat hij in de toekomst altijd met pijn en problemen met de uitwerpselen zal moeten vechten om zich te vestigen.

Voeding voor constipatiehond

Om blijvende gevolgen voor uw hond te voorkomen, moet u zo snel mogelijk iets aan de verstopping doen. Natuurlijke "laxeermiddelen" zoals vlozaadschalen of lijnzaad doen vaak wonderen. Zorg ervoor dat je viervoeter voldoende beweging heeft en voldoende water drinkt.

Als er een kans bestaat dat de constipatie van uw hond het gevolg is van stress, moet u proberen de stress te verminderen. U moet er ook voor zorgen dat uw viervoeter kalm is en zich niet gehaast voelt als hij of zij stopt met het stoppen van zijn of haar ontlasting.

Geef uw huisdier niet te vaak botten en gebruik een hoogwaardig hondenvoer met voldoende rauwe vezels om de spijsvertering te stimuleren. Normaal gesproken moet de verstopping van uw hond vrij snel worden verwijderd met deze tips.

Nat voedsel helpt bij verstopping door verstopping

Vooral de combinatie van droogvoer en een te lage vochtinname kan snel tot verstoppingen leiden. Goed natvoer kan in dit geval vaak helpen. Dit geldt in ieder geval als het een hoogwaardig product is, zoals onze favoriete menukaart.

Het favoriete menu van Bellfor bevat geen kunstmatige toevoegingen of granen. In plaats daarvan voorziet het uw hond van dierlijke vetten en eiwitten en licht verteerbare koolhydraten.

Ons natvoer is daarom bijzonder goed verdragen en bevordert de spijsvertering van uw viervoeter op een volledig natuurlijke manier.

Shimmun Gastro: natuurlijke hulp tegen verstopping bij honden

Naast de overstap naar natvoer raden wij u aan om met Shiimun Gastro verstopping bij uw hond tegen te gaan. Dit natuurlijke voedingssupplement bevat Shiitake paddenstoelen en andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten zoals kurkuma, anijs en salie.


Dit maakt Shiimun Gastro ideaal voor het bevorderen van een gezonde spijsvertering bij uw hond en het tegengaan van zijn verstopping op een verteerbare manier.

Wanneer een hond met constipatie naar de dierenarts moet gaan

Constipatie bij honden kan meestal vrij goed en snel worden behandeld. Als er geen verbetering in de tijd is, echter, moet u met uw viervoeter zeker een dierenarts raadplegen.


Dit kan doorgaan met oorzaakonderzoek en de nodige behandelingsmaatregelen in gang zetten, zodat blijvende schade hopelijk kan worden voorkomen en de klachten volledig kunnen worden gerepareerd.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

52.49 EUR
7 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
2.92 EUR
7.3 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
4.18 EUR
10.44 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive