info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Spijsvertering van de Hond

Met een soort passende voeding zorgt u ervoor dat de spijsvertering goed functioneert met uw hond en uw viervoeter en uw viervoeter permanent gezond en vitaal blijft.

Omdat minderwaardig voer en fouten in de voeding spijsverteringsproblemen veroorzaken en leiden tot het feit dat uw hond belangrijke voedingsstoffen mist en zelfs ernstig ziek kan worden.

Hoe de spijsvertering van honden werkt en hoe u zorgt voor de juiste voeding van uw viervoeter, leggen wij u in het volgende uit.

De afzonderlijke organen van het spijsverteringsstelsel

Spijsvertering van de Hond

Wat de betrokken organen betreft, verschilt het spijsverteringsstelsel van honden in principe niet van dat van de mens.

De mond en de slokdarm

Het voedsel wordt opgenomen met de mond en bereikt de maag via de slokdarm. Aangezien honden praktisch niet kauwen, wordt er echter nauwelijks voorbereidend werk voor de spijsvertering gedaan in de mond.

De maag

In de maag vermengt het voedsel zich met de maagsappen en begint de ontbinding. De resulterende voedselpasta wordt dan in kleine hoeveelheden via de maaguitlaat naar de dunne darm gebracht.

De dunne darm

Het grootste deel van de spijsvertering vindt plaats in de dunne darm van de hond. Verteringsenzymen uit de alvleesklier en galblaas breken eiwitten, koolhydraten en vetten uit de voeding af en de lever is verantwoordelijk voor het metabolisme van voedingsstoffen. Het is ook betrokken bij de eliminatie van giftige stoffen en de opslag en vorming van vitaminen.

De dikke darm en de anus

Wanneer het werk in de dunne darm is gedaan, blijft het voedsel bij de dikke darm. Daar vinden geen significante afbraakprocessen meer plaats en worden de voedselresten uiteindelijk via de anus uitgescheiden.

Duur van de spijsvertering bij honden

De vertering van honden neemt veel tijd in beslag. Het kan tussen de 24 en 36 uur duren tussen het voeden en het uitscheiden. Het voedsel blijft ongeveer twee tot acht uur in de maag, terwijl het na één tot twee uur de dunne darm verlaat en zelfs 18 tot 24 uur in de dikke darm blijft.

Hoewel het voedsel in de dunne darm het kortst blijft, wordt het grootste deel van de spijsvertering van de hond daar gedaan. Daarom is het bijzonder belangrijk dat de hond een optimale opname van voedingsstoffen heeft.

Spijsverteringsproblemen bij honden en de gevolgen daarvan

Spijsverteringsproblemen

De processen in het spijsverteringsstelsel zijn perfect op elkaar afgestemd en uw hond is afhankelijk van een goed functionerende spijsvertering. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het lichaam van uw hond optimaal wordt voorzien van alle voedingsstoffen.

Een gezonde darm speelt ook een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Problemen met de darm of spijsvertering hebben dus onder andere tot gevolg dat uw hond vaker ziek wordt.

Een van de spijsverteringsproblemen die zich met name bij uw hond kunnen voordoen zijn:

  • Constipatie (het dier kan geen of slechts een kleine hoeveelheid uitwerpselen deponeren).
  • Diarree (de uitwerpselen zijn duidelijk te dun.)
  • Braken (het voedsel komt niet eens in de dunne darm terecht.)

Constipatie is zeer pijnlijk voor uw hond. Als het langer duurt, kan het ook leiden tot een permanente overstrekking van de darm (megakolon).

Diarree en braken daarentegen leiden tot onvoldoende opname van voedingsstoffen, vochtverlies en vroeg of laat tot gewichtsverlies en een verhoogde vatbaarheid voor ziekten.

Onze deskundige tip voor honden met diarree

Als uw hond last heeft van diarree, raden wij u ons natuurlijke voedingssupplement Gastro Relax aan. De bereiding is licht verteerbaar en met speciale ingrediënten, zoals kurkuma, rode biet en pectine, geeft het snel verlichting.

Gebruik Bellfor Gastro Relax om diarree bij uw viervoeter op een natuurlijke manier tegen te gaan en om de spijsvertering van uw hond te normaliseren.

Voedingsstoffen voor een gezonde spijsvertering bij honden

Natuurlijk is het heel goed mogelijk dat de spijsverteringsproblemen van uw hond het symptoom van een ziekte zijn. In veel gevallen worden ze echter simpelweg veroorzaakt door onjuiste voeding.

Voor een gezonde spijsvertering is het belangrijk dat uw hond een hoogwaardige voeding krijgt die hem van de juiste voedingsstoffen voorziet. Aangezien honden semi-carnivoren zijn, moet hun dieet voornamelijk bestaan uit dierlijke vetten en eiwitten. Koolhydraten mogen daarentegen slechts een klein deel van de totale hoeveelheid uitmaken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen dit zetmeelrijke koolhydraten zijn. Omdat deze met mate geen problemen veroorzaken voor de spijsvertering van honden. Grotere hoeveelheden kunnen echter de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen zoals diarree veroorzaken.

Houd rekening met individuele voedingsbehoeften

Gezonde spijsvertering

Natuurlijk varieert de behoefte aan voedingsstoffen en calorieën van hond tot hond. Er moet onder andere rekening worden gehouden met het ras, de leeftijd, het gewicht en de activiteiten van de viervoeter.

Daarnaast spelen vroegere ziekten en bestaande klachten, zoals nierproblemen of diabetes, een rol bij de keuze en rantsoenering van het voedsel.

Het is daarom niet altijd gemakkelijk voor hondeneigenaren om hun viervoeters goed te voeden. Om deze reden hebben we een online voedingsdeskundige ontwikkeld om u te ondersteunen.

Onze voedingsdeskundige is eenvoudig in gebruik en weet precies wat uw hond nodig heeft. Hij houdt rekening met alle relevante details en toont u binnen enkele minuten de juiste producten om uw hond gezond te voeden en zijn spijsverteringsfunctie te ondersteunen.

Spijsvertering bij de hond: de belangrijkste dingen in één oogopslag

Als u ervoor wilt zorgen dat de gezondheid en vitaliteit van uw hond permanent in stand wordt gehouden, moet u zorgen voor een goed functionerende spijsvertering. Omdat spijsverteringsproblemen niet alleen onaangenaam zijn. Ze leiden ook tot een gebrek aan voedingsstoffen en verzwakken het immuunsysteem.

Problemen met de spijsvertering bij honden worden vaak veroorzaakt door fouten in de voeding. Als u deze in de toekomst wilt vermijden en uw viervoeter op een soortspecifieke manier wilt voeden, moet u een aantal factoren in overweging nemen.

Met onze voedingsdeskundige zult u met gemak slagen. Probeer de online tool direct uit en geef uw hond de spijsvertering die hij nodig heeft.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive