info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Winderigheid bij Honden: Symptomen, Oorzaken en Behandeling

Winderigheid bij Honden

Honden kunnen, net als mensen, last hebben van winderigheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben en moet, als het vaak voorkomt, door een dierenarts onderzocht worden. Waardoor winderigheid kan ontstaan en hoe u het onder controle kunt krijgen, leert u in dit artikel.

Symptomen

Als uw hond last heeft van winderigheid, dan ontwikkelt zich teveel gas in zijn darm. Dit kan deels maar moeilijk ontsnappen, wat bij uw viervoeter koliekachtige pijn veroorzaakt. Bovendien leidt dit tot typische geluiden in de darm en, als het gas ontsnapt, tot onaangename geuren.


Daarnaast zijn wegens de verhoogde gasvorming zowel de maag als de darm vaak sterk opgezwollen en bij bevoelen navenant hard. 


Ten dele gaat winderigheid tevens vergezeld van braken en veranderingen van de uitwerpselen.

Oorzaken

Er zijn  verschillende oorzaken die bij uw hond tot winderigheid kunnen leiden. Deze kunnen zowel ernstig als ook redelijk onschuldig zijn.

Meestal ontstaat winderigheid door een van de volgende dingen:

  • Ziektes van het spijsverteringssysteem
  • Te weinig beweging
  • Het verkeerde voer

Ziektes van het spijsverteringssysteem

Ziektes van het spijsverteringssysteem

Als winderigheid een organische oorzaak heeft, dan moet u het beslist serieus nemen en door een dierenarts laten behandelen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een verkeerde werking van de alvleesklier of darmziektes zoals tumoren, wormen of infecties.


Daarnaast moet u ook denken aan de mogelijkheid van een darmafsluiting. Dit ontstaat vaak als de viervoeter een onverteerbaar object heeft ingeslikt.

Te weinig beweging

Naast ziektes moet u bovendien het verband tussen regelmatig bewegen en de spijsvertering van uw hond niet onderschatten. Door het bewegen wordt de darm gestimuleerd en de spijsvertering bevorderd. Als uw hond echter de hele dag op de bank ligt, dan is de kans groot, dat er vroeg of laat spijsverteringsproblemen, zoals bijvoorbeeld winderigheid, ontstaan.

Het verkeerde voer

Minstens net zo belangrijk is natuurlijk de voeding. Want bij het verkeerde voedsel zijn spijsverteringsproblemen bijna vanzelfsprekend.


Daar horen bijvoorbeeld voerallergieën bij. Want als uw hond voor een bepaald bestanddeel van zijn voer allergisch is, dan veroorzaakt dat naast andere klachten ook spijsverteringsproblemen. Als uw viervoeter dit voer blijft krijgen, dan is winderigheid een van de gevolgen daarvan.


Daarnaast zijn er ook enkele ingrediënten die, als ze teveel geconsumeerd worden, bijna bij elke hond winderigheid veroorzaken. Daartoe horen vooral peulvruchten als bonen of soja.


Een volgend probleem is het hoge gehalte aan graan dat bij droogvoer ondertussen helaas meer regel dan uitzondering is. Tarwe als hoofdingrediënt maakt weliswaar een goedkope productie mogelijk. De meeste viervoeters verdragen een voer met een hoog gehalte tarwe op den duur echter niet en krijgen daardoor vroeg of laat last van spijsverteringsklachten als winderigheid.

Hoe u moet handelen bij winderigheid bij honden

Omdat winderigheid altijd ook een ernstige medische oorzaak kan hebben, raden we u aan bij opvallend hevige klachten naar een dierenarts te gaan. Deze kan noodzakelijk onderzoek doen en daarbij bijvoorbeeld ziektes als tumoren uitsluiten, of waar nodig de noodzakelijke medische behandeling verstrekken.


Als geconcludeerd is dat een medisch probleem niet de oorzaak van winderigheid is, dan moet u zich vooral op twee dingen richten. Ten eerste moet u erop letten dat uw hond voldoende beweegt. En ten tweede moet u hem een makkelijk verteerbaar voer ter beschikking stellen. Met deze combinatie verdwijnt de winderigheid van uw hond dan weer spoedig.

Ons advies

Hond met Immun Pulver

We raden u aan om ons hondenvoer met insecteneiwit, het Landgut-Schmaus en het Naturgut-Schmaus, te kiezen. Dat is zonder granen of kunstmatige toevoegingen en bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten die perfect afgestemd zijn op de behoeften van uw trouwe vriend.


Het insecteneiwit erin wordt bijzonder goed verdragen en kan door het lichaam van uw hond heel goed worden benut. Het voert alle essentiële aminozuren aan voor hem en vertoont bovendien vrijwel geen allergisch potentieel.


Deze eigenschappen maken ons hondenvoer met insecteneiwit tot een perfect droogvoer voor dieren die gevoelig zijn voor hun voer en voor viervoeters die lijden aan voerallergie. 


Daarbij raden we u een voedingssupplement met Bellfor Immuun aan. Dit is een voedingssupplement dat de afweer van uw viervoeter op een natuurlijke manier versterkt.


Met de combinatie van Landgut- of Naturgut-Schmaus plus Bellfor Immun (Immuun) horen spijsverteringsproblemen en winderigheid bij uw hond al snel tot het verleden.

Onze tip voor alle honden met winderigheid

Als uw hond regelmatig last heeft van winderigheid, is het zinvol om, naast het overschakelen op een beter verteerbaar hondenvoer, zijn spijsvertering te ondersteunen met een geschikt voedingssupplement.


Dit kunt u bijzonder voorzichtig doen met Shiimun Gastro, dat gebruik maakt van de positieve effecten van de shiitake paddenstoel en ook tal van andere spijsverteringsingrediënten bevat. 


Gebruik Shiimun Gastro om winderigheid bij uw hond op een natuurlijke manier tegen te gaan en het welzijn van uw viervoeter betrouwbaar te verbeteren.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
68.99 EUR
6.9 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
59.62 EUR
52.86 EUR
12.24 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
38.70 EUR
33.54 EUR
12.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
54.38 EUR
37.51 EUR
14.16 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive