Gratis telefonisch advies en bestelling
(+49) 2222-8039975

Verzending binnen

2-3 dagen

Geen verzendkosten

vanaf €69,00

Testfase

100 dagen

Winderigheid bij honden: het identificeren en behandelen van de oorzaken

Winderigheid bij honden

Het is niet ongewoon dat honden last hebben van winderigheid. De mogelijke oorzaken van spijsverteringsproblemen zijn talrijk. Als de symptomen vaker voorkomen, kan het daarom raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen.

In het volgende artikel wordt uitgelegd welke oorzaken van winderigheid bij honden mogelijk zijn en wat je eraan kunt doen.

Het opsporen van winderigheid bij honden

Als een hond last heeft van winderigheid, betekent dit dat er te veel gassen worden gevormd in de darmen. Aangezien deze gassen niet gemakkelijk kunnen ontsnappen, leidt dit heel vaak tot koliekende pijn. Bovendien hebben honden met winderigheid van nature karakteristieke darmgeluiden en een onaangename geur wanneer de gassen ontsnappen.


Daarnaast leidt de overmatige gasvorming in de darmen en de maag er soms toe dat de maag van de hond behoorlijk opgeblazen en hard is. Daarnaast vertonen honden met winderigheid vaak veranderingen in de consistentie van hun uitwerpselen en een toename van de buikriem.

Oorzaken van winderigheid bij honden

Een opgeblazen gevoel bij honden kan zeer verschillende triggers hebben. In veel gevallen zijn de oorzaken grotendeels ongevaarlijk. Het kan echter ook gebeuren dat er een ernstige reden is voor de winderigheid.

Als een hond last heeft van winderigheid, dan is dat meestal te wijten aan een van de volgende oorzaken:

  • Voederfouten
  • Gebrek aan beweging
  • Gezondheidsproblemen

Voer als oorzaak van winderigheid bij honden

Voer als oorzaak van winderigheid bij honden

Heel vaak wordt winderigheid bij honden veroorzaakt door voeding. Dit komt omdat fouten in de voeding bijna onvermijdelijk leiden tot spijsverteringsproblemen en het bijbehorende ongemak.


Een hond kan bijvoorbeeld lijden aan een voedselallergie en bepaalde bestanddelen van zijn voedsel niet verdragen. Als dit het geval is, behoren winderigheid en andere spijsverteringsproblemen tot de typische symptomen waarmee de allergie voor het hondenvoer zichtbaar wordt.

Daarnaast kunnen sommige ingrediënten die af en toe in hondenvoer worden gebruikt, winderigheid veroorzaken bij honden, althans in grotere hoeveelheden. Dit geldt bijvoorbeeld voor soja en peulvruchten zoals erwten of bonen.

Bovendien blijkt vooral graan in hondenvoer een groot probleem te zijn voor de verteerbaarheid. Een hoog tarwegehalte kan immers leiden tot lagere productiekosten. Maar dergelijke voeding is een grote uitdaging voor het spijsverteringsstelsel van honden, wat vroeg of laat meestal leidt tot winderigheid en andere spijsverteringsproblemen.

Winderigheid bij honden door gebrek aan beweging

Lichamelijke activiteiten stimuleren de darmen en bevorderen de spijsvertering. Als een hond last heeft van winderigheid, kan dit wel eens te wijten zijn aan een gebrek aan beweging. Regelmatige lichaamsbeweging is daarom erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpt, in combinatie met een voeding die voldoet aan de behoeften van de hond, spijsverteringsproblemen zoals winderigheid te voorkomen.

Ziektegerelateerde winderigheid bij honden

Helaas is winderigheid bij honden niet altijd terug te voeren op ongevaarlijke en gemakkelijk te verhelpen oorzaken zoals verkeerde voeding of te weinig beweging. Bovendien is het heel goed mogelijk dat ze worden veroorzaakt door ernstige gezondheidsproblemen.

Zo kan winderigheid bij honden worden veroorzaakt door wormen, infectieziekten, tumoren in de darmen of zelfs functiestoornissen van de alvleesklier. Een andere mogelijke oorzaak, die in het ergste geval zelfs levensbedreigend kan zijn, is darmobstructie.

Tegengaan van winderigheid bij honden

Winderigheid bij honden kan altijd ernstige oorzaken hebben die niet gemakkelijk door een leek kunnen worden opgespoord. Als u regelmatig ondervindt dat uw hond last heeft, moet u een afspraak maken met uw dierenarts.


De dierenarts kan uw hond onderzoeken en zo mogelijke ziekten die winderigheid veroorzaken uitsluiten of, indien nodig, passende maatregelen nemen om de hond te behandelen.


Als de onderzoeken van de dierenarts niet succesvol zijn, heeft u twee mogelijkheden om winderigheid bij uw hond tegen te gaan. Allereerst raden wij u aan om in de toekomst over te stappen op een beter verteerbaar hondenvoer. Het is ook belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw hond in de toekomst voldoende beweging krijgt. Als u deze twee punten in acht neemt, zal de winderigheid van uw hond in dit geval snel verdwijnen.

Het juiste hondenvoer tegen winderigheid

Hond met Immun Pulver

Als uw hond last heeft van voedingsgerelateerde winderigheid, raden wij u aan om onze insectensoorten te gebruiken. Het voedsel is graanvrij en bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten. Bovendien is het insecteneiwit dat het bevat zeer goed verteerbaar en heeft het een hoge biologische waarde.


Bovendien is het een hypoallergene eiwitbron, die ideaal is voor voedingsgevoelige viervoeters en honden met een voerallergie.


Ons hondenvoer met insecteneiwitten van de larven van Hermetia illucens (zwarte soldaatvliegen) is zowel als natvoer als als geëxtrudeerd en koudgeperst droogvoer verkrijgbaar. Ook vindt u in ons assortiment lekkere hondensnacks op basis van insecten, zodat een complete verandering van voer geen probleem is voor uw hond met winderigheid.


Om spijsverteringsproblemen optimaal tegen te gaan, raden wij u aan de voeding van uw hond aan te vullen met Bellfor Immun. Dit licht verteerbare voedingssupplement voorziet uw hond van waardevolle voedingsstoffen voor een sterk immuunsysteem.

Natuurlijk voedingssupplement tegen winderigheid bij honden

Als uw hond vaak last heeft van winderigheid, kan het raadzaam zijn om niet alleen te vertrouwen op een beter verteerbare voeding, maar ook om zijn spijsvertering te ondersteunen met een geschikt voedingssupplement zoals Shiimun Gastro.


Shiimun Gastro is een puur natuurlijke bereiding met shiitake en andere ingrediënten die de spijsvertering kunnen bevorderen. Shiimun Gastro is daarom ideaal voor het verbeteren van het welzijn en het tegengaan van winderigheid bij honden.


Aanbevolen producten

Gerelateerde Artikelen

Schrijf een recensie

    Slecht 
 Goed