info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Anaalklieren bij Honden: Behandeling en preventie van klachten

Anaalklieren bij Honden

De anale klieren bevinden zich links en rechts van de anus bij honden. Ze produceren een afscheiding, die de viervoeters dient om geurtekens te zetten. Bij gezonde honden wordt dit ook geleverd bij gespeende uitwerpselen.


Het kan echter gebeuren dat de anale klieren in de hond, of de anale zakken waarin de afscheiding zich verzamelt, verstopt raken. Dit voorkomt dat ze geleegd en zelfs ontstoken worden. In de volgende paragraaf wordt uitgelegd wat de oorzaken zijn van verstopte anaalzakken bij honden en wat u eraan moet doen.

Oorzaken en gevolgen van verstopte anaalzakken bij honden

Voor het legen van de anale zakken van uw hond is het belangrijk dat de uitwerpselen van het dier stevig zijn. Als gevolg hiervan zijn de anaalzakken vaak verstopt, vooral als gevolg van diarree.


De anale klieren blijven hun afscheiding produceren en geven deze vrij in de anale zakken. Aangezien deze zich echter niet leegmaken, breiden ze uit. Bovendien wordt de afscheiding moeilijk met de tijd, waardoor de anale klieren eindelijk aan elkaar kunnen plakken.


Niet zelden leidt dit dan geleidelijk aan tot de ontsteking van de anale klieren en anale zakken van de hond.

Symptomen van anale klierproblemen bij honden

Als de anale klieren van uw hond verstopt of ontstoken zijn, zijn er meestal een aantal verschillende symptomen.

Symptomen van anale klierproblemen bij honden

Onder andere de volgende tekenen kunnen wijzen op verstopte anale klieren in de hond:

  • Overmatig likken van de anusregio
  • Sleeën (schuiven op de rug)
  • Moeilijkheden met mestverwijdering

Als de anale klieren en anale zakken van de hond al ontstoken zijn, neemt de bewegingsdrang van het aangetaste dier in veel gevallen af en vermijdt het gaan zitten vanwege de pijn. Uitwendig kan de ontsteking van de anale klieren bij honden vaak herkend worden door zwelling en roodheid in het anale gebied.


Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kan koorts aan de symptomen worden toegevoegd. In het ergste geval kunnen de anaalzakken zelfs openbarsten, met purulente wonden tot gevolg.

Behandeling en diagnose door de dierenarts

Behandeling en diagnose door de dierenarts

Als u vermoedt dat uw hond last heeft van verstopte of ontstoken anale klieren, is een tijdig bezoek aan de dierenarts verplicht. De patiënt kan de anale zakjes van de viervoeter handmatig legen en op basis van hun toestand en de aard van de afscheiding beslissen over verdere behandelingsmaatregelen.


Bijvoorbeeld, kan het nodig zijn om de anale klieren te spoelen met medicijnen of om de vierbenige vriend te behandelen met antibiotica. Bovendien helpen zalven om het gespannen anale gebied te kalmeren.


Omdat het mogelijk is dat de ontsteking heeft geleid tot de vorming van abcessen, kan het zelfs nodig zijn om een chirurgische ingreep uit te voeren waarbij de abcessen worden geopend en geleegd.


Dit is ook het geval bij chronische klachten, waarbij zich bijvoorbeeld zweren hebben gevormd. In dit geval kan chirurgische verwijdering van de anale klieren noodzakelijk zijn. Echter, aangezien deze procedure kan leiden tot verwondingen aan de sfincter spier en dus fecale incontinentie, is het meestal de laatste redmiddel.

Onze tip voor honden met ontstoken anaalklieren

Als uw hond last heeft van een ontsteking van zijn anale buideltjes, raden wij u aan om hem te behandelen met Bellfor Anaal klieren zalf. Dit natuurlijke verzorgingsproduct met geselecteerde ingrediënten zoals propolis, insectenvet, zink, calendula, hyaluronzuur en vitaminen zorgt voor een effectieve verlichting van de symptomen.


Bellfor Anaal klieren zalf wordt gekenmerkt door een goede huidvriendelijkheid en een eenvoudige toepassing en gaat op betrouwbare wijze ontstekingen van de anaalklieren van uw hond tegen.

Tips voor het voorkomen van problemen met de anale klieren

Zoals u kunt zien, kunnen problemen met de anale klieren ernstige gevolgen hebben voor uw hond. Daarom is het belangrijk dat u constipatie of ontsteking van de anaalzakken voorkomt.


In deze context is het bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van uw hond een stevige consistentie hebben. Veel hondeneigenaren maken de fout en mengen extra olie met het voedsel van hun vierbenige vriend of weken zijn droogvoer in water. Beide kunnen echter leiden tot een verzachting van de uitwerpselen van de hond en het legen van de anaalzakken.


Het is ook belangrijk om de oorzaken van diarree tijdig te achterhalen en ze professioneel te behandelen. Daarnaast raden wij aan dat met name honden met een lange vacht voldoende hygiënisch zijn in de anusregio en dat de vacht daar regelmatig wordt ingekort.

Anaalklieren bij honden - onze conclusie

Hondenvoer in premium kwaliteit

Als de anale klieren van uw hond geblokkeerd of al ontstoken zijn, is snelle actie vereist. Omdat hoe eerder de dierenarts de klachten kan behandelen, hoe groter de kans is dat er geen blijvende problemen ontstaan en dat de anale klieren zelfs verwijderd moeten worden.


Als u uw hond wilt helpen bij het verteren en zorgen voor een stevige consistentie van zijn uitwerpselen, heeft Bellfor de juiste producten voor u. Ons hondenvoer kan zonder tarwe en kunstmatige toevoegingen overweg en voorziet uw viervoeter van alle voedingsstoffen die hij nodig heeft voor zijn gezondheid en zijn welzijn.


Maar overtuig uzelf en test ons hondenvoer in premium kwaliteit. Wij zijn er zeker van dat uw hond ook van Bellfor zal houden.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

15.49 EUR
6.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
30.99 EUR
7.75 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
677.53 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive