info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Waarom likt de hond aan de anus?

Het kan regelmatig voorkomen dat een hond aan de anus likt. Als dit opvallend vaak gebeurt met je viervoeter, moet je zijn gedrag serieus nemen.

Overmatig likken van de anus is een teken van ongemak, wat zelfs kan leiden tot een bezoek aan de dierenarts. Hieronder leggen we uit waarom uw hond zijn anus waarschijnlijk likt en wat u eraan kunt doen.

Een anale klierontsteking als oorzaak van het anuslikken bij de hond.

De anaalklieren produceren een afscheiding, die nodig is voor geurmarkering. Bij gezonde dieren wordt dit regelmatig in kleine hoeveelheden samen met de uitwerpselen uitgescheiden. Als een hond vaker aan zijn anus likt, wordt dit meestal veroorzaakt door een ontsteking van de anaalklieren.

Als de anale zakken van de hond verstopt raken of om andere redenen niet meer geleegd worden, kunnen ze ontstoken raken. Bij aangetaste dieren leidt dit onder andere tot problemen met de fecale hiel, druk en jeuk, waardoor ze aan hun anus beginnen te likken.

Andere mogelijke symptomen van anaalklierontsteking

Als uw hond last heeft van ontstoken anaalzakken, kunt u naast het likken van de anus meestal nog andere symptomen waarnemen.

Daartoe behoort met name het zogenaamde sleeën, waarbij uw hond met zijn rug over de vloer glijdt. Met dit gedrag probeert hij ook de jeuk en het gevoel van druk tegen te gaan.

Omdat honden het moeilijk hebben om hun anus (in tegenstelling tot katten) met hun mond te bereiken, kan uw viervoeter ook beginnen met het bijten van zijn staart. Vaak kan het dier zichzelf hierbij verwonden.

Gevolgen van (onbehandelde) anaalklierontstekingen

Een onbehandelde anaalklierontsteking kan na verloop van tijd leiden tot de vorming van abcessen en fistels. Dit gaat gepaard met ernstige pijn en koorts bij uw hond.

In het ergste geval kunnen de anaalzakken zelfs barsten. Als u vermoedt dat uw hond last heeft van ontstoken anaalklieren, is het daarom essentieel dat u snel handelt.

Ontstoken anaalklieren zijn een geval voor de dierenarts...

Als uw hond last heeft van een ontsteking aan de anaalklieren, is een tijdig bezoek aan de dierenarts belangrijk. Hij zal eerst je viervoeter onderzoeken en de anaalklieren met de hand leegmaken.

Op basis van de resultaten van zijn onderzoek en de aard van de afscheiding beslist de dierenarts vervolgens welke behandeling hij zal kiezen.

Meestal moeten de anale zakken van de hond worden gespoeld met antibiotica. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kan ook orale toediening van antibiotica noodzakelijk zijn.

Eventuele abcessen worden opengesneden en zalven helpen om de anus van de hond te kalmeren. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om de anaalklieren chirurgisch te verwijderen.

Het voorkomen van ontstekingen van de anaalklieren bij honden

Vaak worden de anaalklierontsteking bij honden en het likken van de anus wat ermee gepaard gaat, indirect veroorzaakt door een verkeerde voeding van het dier.

Gewoon hondenvoer bevat vaak ongeschikte ingrediënten, zoals een zeer hoog gehalte aan plantaardige bestanddelen, die kunnen zorgen dat de uitwerpselen te zacht zijn.

Als gevolg hiervan kan er tijdens een grote boodschap niet genoeg druk worden uitgeoefend op de anaalzakken van de viervoeter, zodat ze onvoldoende geleegd worden. Na verloop van tijd wordt de afscheiding die in de klieren achterblijft steeds dikker en krijgt de hond de genoemde klachten.

Waarom onze hondenvoeding de juiste keuze is

Zoals u ziet, kan minderwaardig hondenvoer snel leiden tot problemen met de anaalzakken. Als u dit wilt voorkomen, kies dan voor onze producten.

Hondenvoer van Bellfor bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten. Een hoog vleesgehalte en het weglaten van tarwe en andere ongeschikte ingrediënten, zorgen voor een uitstekende verteerbaarheid.

Bovendien zorgt de hondgerichte  samenstelling van ons voer voor een stevige consistentie van de uitwerpselen en vermindert zo de kans op anale klierontsteking aanzienlijk.

Bellfor Anaalklierenzalf tegen anaal likken bij honden

Als uw hond regelmatig zijn anus likt of acute klachten heeft, zoals ontstoken anaalklieren, dan raden wij u aan onze Anaal Klieren Zalf te gebruiken.

Dit hoogwaardige verzorgingsproduct bevat alleen natuurlijke ingrediënten die de gestresste huid van uw viervoeter goed verzorgen. Zo kunnen problemen met de anaalklieren en het daarmee gepaard gaande likken van de anus bij de hond worden tegengegaan.

Na het likken met de hond - onze conclusie

Meestal betekent een toename van het likken aan de anus bij honden een duidelijke indicatie dat het dier lijdt aan een ontsteking van zijn anaalklieren.

Omdat dit niet alleen onaangenaam en pijnlijk is, maar ook ernstige gevolgen kan hebben, moet u mogelijke symptomen serieus nemen en uw huisdier door een dierenarts laten behandelen.

Als preventieve maatregel raden wij u aan ervoor te zorgen dat u een dieet voert dat is afgestemd op de hond. Gebruik alleen hoogwaardig, natuurlijk hondenvoer van hoge kwaliteit, zoals het Bellfor-assortiment.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

60.99 EUR
6.1 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.49 EUR
6.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
4.29 EUR
10.73 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
677.53 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive