info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hondenziekte: symptomen, behandeling en preventie

Hondenziekte is een virale infectie die vooral bij honden voorkomt en, afhankelijk van het verloop, zelfs dodelijk kan zijn. Hondenziekte was lange tijd verantwoordelijk voor talrijke sterfgevallen bij honden. Dit veranderde pas met de invoering van de distempervaccinatie in de jaren 1960.


Desondanks vormt distemper nog steeds een risico dat niet mag worden onderschat. Daarom moet elke hondeneigenaar nog steeds op de hoogte zijn van deze virusziekte. Hoe honden met distemper besmet raken, welke symptomen de ziekte teweegbrengt en hoe ze behandeld kan worden, wordt hieronder uitgelegd.

Wat is hondenziekte?

De ziekteverwekker die verantwoordelijk is voor het oplopen van hondenziekte is het hondenziektevirus. De virale ziekte treft vooral jonge dieren tussen drie maanden en ongeveer een half jaar oud. Afgezien daarvan zijn ook oude honden of door ziekte verzwakte honden vatbaar voor besmetting met hondendistemper.


De incubatietijd van hondenziekte bedraagt gewoonlijk drie tot zeven dagen. Het virus wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen of zelfs via de uitwerpselen van besmette dieren. Het distempervirus komt het lichaam binnen via de slijmvliezen van mond en neus en vermenigvuldigt zich dan eerst in de bronchiale lymfeklieren of de amandelen alvorens zich uiteindelijk verder te verspreiden in het organisme.


Behalve honden kunnen ook wilde dieren zoals marters, vossen, fretten, wezels, dassen en wolven besmet raken met distemper. Naast soortgenoten vormt dus ook direct of indirect contact met deze dieren een potentieel risico. Honden kunnen bijvoorbeeld met distemper besmet raken als zij tijdens het wandelen aas eten of als een besmet wild dier uit hun waterbak in de tuin heeft gedronken.

Hondenziekte: symptomen en verloop van de ziekte

Als het immuunsysteem van de hond erin slaagt in de eerste dagen na de besmetting voldoende antilichamen te produceren, zijn er meestal geen symptomen. Dit is echter lang niet altijd het geval, zodat de virussen onder meer het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel, het urine- en geslachtsorgaan of de ademhalingsorganen kunnen aantasten.


Afhankelijk van de aangetaste organen verschillen het verloop van de ziekte en de symptomen die de distemperinfectie bij de hond teweegbrengt. De typische klachten die bij honden met distemper kunnen optreden, ongeacht het verloop van de ziekte, zijn vermoeidheid, gebrek aan eetlust en koorts.


Als het hondendistempervirus het maagdarmkanaal aantast, krijgen honden ook last van diarree en braken. Als ook de ademhalingsorganen zijn aangetast, kunnen kortademigheid en ademhalingsgeluiden, etterige of bloederige neusuitvloeiing en niezen en hoesten bij honden tot de mogelijke symptomen behoren. Bovendien kan distemper bij honden zich soms ook uiten in bindvliesontsteking.


Afgezien daarvan behoren ook diverse huidveranderingen tot de mogelijke symptomen van distemper bij honden. Er kan bijvoorbeeld keratinisatie van de huid op de poten en op het neusleer optreden, alsook de vorming van puisten op de oren en de binnenzijden van de poten. Als de ziekte optreedt tijdens het wisselen van het gebit bij de hond, is ook blijvende beschadiging van het tandglazuur niet ongewoon, wat ook wel distemper dentition wordt genoemd.

Besmetting kan dodelijk zijn voor honden

Als uw viervoeter geluk heeft en het immuunsysteem erin slaagt de ziekteverwekker te bestrijden, is het verloop van de ziekte in veel gevallen mild en is de hond er na een paar weken overheen.


Als het zenuwstelsel van de hond is aangetast door de distemper infectie, ziet het er echter anders uit. In dit geval is de prognose veel minder positief en eindigt de ziekte bij aangetaste honden vaak in de dood.


De neurologische vorm van distemper kan schade veroorzaken aan het ruggenmerg en de oogzenuwen, alsmede ontsteking van de hersenen.

In dit geval kan hondenziekte zich uiten in de volgende symptomen, bijvoorbeeld:

  • Kantelen van het hoofd
  • Verlammingsverschijnselen
  • Coördinatiestoornissen
  • Gedragsveranderingen
  • Spiertrillingen
  • Blindheid
  • Depressie
  • Aanvallen (vergelijkbaar met epilepsie)

Hondenziekte: diagnose en behandeling

De diagnose van een distemperinfectie is vaak moeilijk. Als u op grond van de symptomen vermoedt dat uw hond distemper heeft, kan de dierenarts een PCR-test uitvoeren om het virus op te sporen.


De behandeling is er in hoofdzaak op gericht de symptomen te verlichten en secundaire bacteriële infecties te voorkomen. Daartoe kunnen naast antibiotica slijmoplossers en hoestonderdrukkers worden gebruikt. In geval van ernstige diarree kan ook een infuus nodig zijn om het vochtverlies te compenseren.


Afhankelijk van de aandoening kan het nodig zijn uw hond in het ziekenhuis op te nemen. De kans op genezing hangt grotendeels af van de ernst van de infectie. Als het zenuwstelsel van de hond door distemper is aangetast, is het helaas vaak onvermijdelijk de viervoeter te laten inslapen.


Afgezien daarvan zijn, zelfs bij honden die zogenaamd volledig genezen zijn, late effecten mogelijk. Daartoe behoren bijvoorbeeld de reeds genoemde distemperbeet, maar ook neurologische aandoeningen en orgaanbeschadigingen.

Belangrijke preventieve maatregel: vaccinatie tegen hondenziekte

Als u uw hond wilt beschermen tegen een besmetting met het distempervirus, moet u uw viervoeter in elk geval tegen het virus laten vaccineren. De distempervaccinatie is een van de zogenaamde verplichte vaccinaties voor honden. Dit zijn de vaccinaties die de Permanente Commissie voor Vaccinatie in de Diergeneeskunde aanbeveelt voor alle honden, ongeacht de precieze omstandigheden waaronder zij worden gehouden.


Met de basisvaccinatie tegen distemper kan gewoonlijk acht weken na de geboorte van de viervoeter worden begonnen. Er zijn in totaal vier vaccinatiedoses nodig. Voor een blijvende bescherming moet de distempervaccinatie van uw hond om de drie jaar worden opgevoerd.

Hoe u het immuunsysteem van uw hond kunt ondersteunen

Een goed functionerend immuunsysteem speelt een cruciale rol met betrekking tot de mogelijke gevolgen van een besmetting met distemper voor de hond. Om het afweersysteem van uw hond te ondersteunen kan, naast het vermijden van overmatige stress en een evenwichtige voeding met hondenvoer van hoge kwaliteit, ook het toedienen van geschikte voedingssupplementen nuttig zijn.


Met Bellfor Immune en Shiimun Immune vindt u in ons assortiment twee preparaten die u voor dit doel kunt gebruiken. Beide supplementen zijn samen met dierenartsen ontwikkeld en bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Dankzij hun speciale samenstelling bieden Bellfor Immune en Shiimun Immune uw hond veel belangrijke voedingsstoffen voor een sterk immuunsysteem.


Maak kennis met Bellfor Immune.


Leer Shiimun Immune kennen.

Hondenziekte - onze conclusie

Zoals u ziet, is hondenziekte een ernstige ziekte die fataal kan zijn voor uw hond. Daarom is het meestal uiterst verstandig dat honden tegen het distempervirus worden ingeënt als ze nog puppies zijn.


Afgezien daarvan speelt een goed functionerend immuunsysteem een zeer belangrijke rol met betrekking tot de mogelijke gevolgen van een besmetting met distemper. Door onnodige stress te vermijden en een evenwichtige voeding met hondenvoer van hoge kwaliteit te gebruiken, levert u een belangrijke bijdrage aan een sterke afweer. Daarnaast kan, indien nodig, de toediening van geschikte voedingssupplementen nuttig zijn om het immuunsysteem te ondersteunen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive