info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Duitse Boxer: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Duitse Boxer

Duitse Boxer

De Duitse boxer, of kortweg Boxer, is een groot hondenras uit Duitsland. Hij behoort tot de klassieke diensthonden en wordt geclassificeerd door de FCI in groep 2, sectie 2.1 (Duitse Doggen).


De boxer wordt beschouwd als rustig en zelfverzekerd. De sterke viervoeters zijn onder andere zeer geschikt als waak- en reddingshonden.


Daarnaast geniet de Duitse boxer ook een grote populariteit als gezinshond of voor gebruik in de hondensport.

Geschiedenis van de Duitse boxer

De Duitse boxer stamt oorspronkelijk af van de zogenaamde stierenbijters, die al in de Middeleeuwen als jachthonden werden gebruikt. Maar ze kregen hun uniforme uiterlijk alleen door het kruisen van bulldogs.


De boxer-Klub e. V., opgericht in 1895 in München, stelde uiteindelijk in 1904 de eerste algemeen geldende rasstandaard voor de Duitse boxer vast.


Ook nu nog is de club verantwoordelijk voor het stellen van de norm.


De erkenning als officieel diensthondenras vond uiteindelijk plaats in 1924. Intussen worden de efficiënte boxers echter niet meer alleen als waak- of politiehond gebruikt, maar hebben ze ook een stevige plaats veroverd in de harten van talloze normale hondenbezitters over de hele wereld.

Kenmerken van de Duitse boxer

De gemiddelde levensduur van de Duitse boxer is 10 tot 12 jaar. Reuen bereiken een schouderhoogte van 57 tot 63 centimeter en een gewicht van meer dan 30 kilogram. Vrouwtjes, die tot 25 kilo wegen en 53 tot 60 centimeter groot zijn, zijn meestal wat lichter en kleiner.


De Duitse boxer is een sterk dier met een vierkante bouw en een geprononceerde bespiering, wat hem een behoorlijk indrukwekkend uiterlijk geeft. De middelgrote oren van de boxer vallen naar voren en de donkere ogen worden begrensd door even donkere ooglidranden.


De vacht van de boxer is kort en kan zowel geel als gestroomd zijn volgens de rasstandaard. Andere kleuren zijn mogelijk, maar voldoen niet aan de FCI-norm. De karakteristieke snuit van de boxer is bijzonder opvallend.


Het is breed en toont de typische pre-bite van het ras. Over het geheel genomen lijkt het uiterlijk van de boxer goed geproportioneerd en suggereert het dat hij een krachtige hond is.

Duitse boxer natuur en karakter

De Duitse boxer wordt beschouwd als rustig en evenwichtig. Tegenover zijn eigenaar blijkt hij extreem aanhankelijk te zijn, terwijl hij bij vreemden de neiging heeft om zijn verdachte kant te laten zien. 


Verder kenmerkt de boxer zich door een sterk speelinstinct en een hoge intelligentie, waardoor hij zeer snel nieuwe taken kan aanleren. boxers kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen en blijken trouwe metgezellen te zijn.


In geval van nood is de boxer uiterst moedig en onbevreesd in zijn bereidheid om zijn familie te beschermen. De zelfbewuste dieren zijn echter niet vatbaar voor overmatige agressie.

Activiteiten met de Duitse boxer

Activiteiten met de Duitse boxer

Oorspronkelijk werd de Duitse boxer vooral gewaardeerd als hulphond. Ook nu nog laat de betrouwbare viervoeter niet alleen bij de politie, maar bijvoorbeeld ook als therapie- en reddingshond zien waartoe hij in staat is en hoe veelzijdig hij kan worden ingezet.


Daarnaast is de boxer ook zeer geschikt voor gezinnen die al bereid zijn om de nodige tijd aan zijn werk te besteden. De boxer is onbevangen en leergierig tijdens activiteiten met zijn gezin.


Dit, in combinatie met zijn robuuste bouw, maakt hem niet alleen een geweldige speelkameraad om mee te ravotten, maar ook een uitstekende sporthond die in veel verschillende disciplines presteert.

Goede hondensporten, waarmee de Duitse boxer uitstekend bezig kan zijn, zijn bijvoorbeeld:

Duitse boxer ziekten

Net als veel andere rashonden is de boxer gevoelig voor een aantal ziekten die typisch zijn voor het ras. Zelfs als serieuze fokkers hiermee rekening houden in hun fokprogramma's, is er nog steeds een verhoogd risico op overeenkomstige problemen.

Onder de ras typische ziekten die in de Duitse boxer kunnen voorkomen zijn:

  • Spondylose is een degeneratieve ziekte van de wervelkolom die veel voorkomt bij boxers en die kan leiden tot volledige verstijving bij getroffen dieren.
  • Heupdysplasie is een chronische gewrichtsziekte die gepaard gaat met een toenemende beperking van de mobiliteit en vaak grote pijn veroorzaakt.
  • Een verdraaide maag, waarvoor een verhoogd risico bestaat, vooral bij grote honden zoals de boxer, is een levensbedreigende noodsituatie die een onmiddellijke chirurgische ingreep vereist.
  • OCD (Osteochondrose dissecans) is een degeneratieve aandoening van kraakbeenvorming, die in de Duitse Boxer vooral in de schoudergewrichten voorkomt.
  • DCM (Dilatatieve Cardiomyopathie) is een ziekte die leidt tot een toenemende dilatatie van de hartspier en komt vaker dan gemiddeld voor bij boxers.
  • Spijsverteringsstoornissen zoals chronische darmontsteking (IBD) komen ook vaak voor bij boxers en kunnen op lange termijn leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies.

Het juiste dieet voor de Duitse boxer

Om de vitaliteit van de hond te ondersteunen en de bovengenoemde ziekten tegen te gaan, is een uitgebalanceerde voeding voor de Duitse boxer bijzonder belangrijk. De behoefte aan energie en voedingsstoffen is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht en lichaamsbeweging en kan daarom van boxer tot boxer verschillen.


In principe adviseren wij echter boxers te voeren met een licht verteerbaar koudgeperst droogvoer van Bellfor, dat slechts licht opzwelt in de maag en daardoor het risico op maagverstuiving vermindert.


Als uw boxer als werkhond of voor de hondensport wordt gebruikt, bieden wij een speciaal droogvoer aan, Bellfor Premium PUR Aktiv genaamd, waarmee u de verhoogde energiebehoefte van uw hond kunt dekken.

Daarnaast kan een voedingssupplement met de volgende producten nuttig zijn:

  • Bellfor Gewrichten & Botten met het innovatieve werkstoffencomplex Ovopet biedt uw boxer een verscheidenheid aan voedingsstoffen die een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond spier- en skeletstelsel.
  • Bellfor Gastro Relax verlicht diarree op een natuurlijke manier en kan daarom een nuttige aanvulling zijn op de dagelijkse voeding van boxers die lijden aan IBD. 
  • Bellfor Fitness Poeder is ons natuurlijk proteïnepoeder voor fysiek actieve honden en voorziet uw boxer optimaal van extra proteïnen, bijvoorbeeld tijdens de hondensport.

Het speciale voedingsconcept van Bellfor biedt u alles wat u nodig heeft om uw boxer volgens zijn behoeften te voeden en ondersteunt de gezonde ontwikkeling van uw viervoeter van jongs af aan.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
41.86 EUR
167.43 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
Black friday
Black Friday
2022
Fram till slutet av Black Friday
00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
Black friday
bellfore motive