info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Collie: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Collie

Collie

De Collie, of langharige Collie, is een groot hondenras dat afkomstig is uit Groot-Brittannië. De FCI deelt de Collie in onder de herdershonden in groep 1, sectie 1 (herdershonden).


Hoewel de Collie oorspronkelijk een klassieke werkhond was, heeft hij zich allang ontwikkeld tot een populaire sociale en gezelschapshond, niet in de laatste plaats vanwege de tv-serie Lassie en zijn zachte karakter.

Geschiedenis van de Collie

De oorsprong van de huidige Collies gaat waarschijnlijk terug tot de 13e eeuw. In die tijd waren zijn voorouders in Schotland gewend om schapen te hoeden. De Collie dankt zijn naam aan het Angelsaksische woord "col" voor schapen.


Buiten Schotland werd de Collie echter pas bekend in de 19e eeuw, nadat koningin Victoria dol werd op het ras en de dieren als geschenk begon te geven aan buitenlandse diplomaten en edelen.


De eerste rasstandaard voor de Collie werd vastgesteld in 1881, en de eerste viervoeters die aan een breder publiek werden voorgesteld waren zelfs nog meer gedrongen dan de huidige langharige collies.


Inmiddels is de Collie een populaire gezelschapshond, die in veel landen naam heeft gemaakt bij hondenliefhebbers.

Kenmerken van de Collie

Mannelijke kragen bereiken een grootte van 56 tot 61 centimeter en een gewicht van 20 tot 30 kilogram. De vrouwtjes zijn iets kleiner en worden ongeveer 51 tot 56 centimeter groot en 18 tot 25 kilogram zwaar.


De snuit van de langharige collies is opvallend smal en lang en de schedel is matig breed. De middelgrote amandelvormige ogen zijn schuin geplaatst en moeten donkerbruin van kleur zijn. De staande oren van de Collie zijn vrij klein en hebben een naar voren gekantelde punt.


De Longhair Collie heeft een dichte vacht met een zachte ondervacht, wat een pluchen uitstraling geeft. De vacht van de dieren, die een gemiddelde levensverwachting van 12 tot 14 jaar hebben, kan de kleuren driekleurig, blauwmerig of sabelwit vertonen.

Verdere variaties van de Collies

In de regel verwijst de term Collie naar de klassieke langharige collie volgens de rasstandaard van de FCI. Daarnaast zijn er echter nog andere varianten zoals de Korthaar Collie en de Amerikaanse versie van de Langharige Collie.


Volgens de AKC rasstandaard is de Amerikaanse versie van de Longhair Collie iets groter, sterker en zwaarder dan de Britse Collie, terwijl de Shorthair Collie vooral in de lengte van de vacht verschilt van zijn langharige soortgenoten.

Collie natuur en karakter

De Collie is een attente hond, die zich kenmerkt door een vriendelijk en zachtaardig karakter. Zijn vrij sterke beschermende instinct mag echter niet worden onderschat. Bovendien is de langharige Collie van nature gewend om zelfstandig te werken, waardoor hij soms een beetje eigenwijs kan zijn.


Een zekere mate van consistentie is essentieel voor de opvoeding. Toch is een zachte aanpak in de omgang met de gevoelige viervoeter veel veelbelovender dan een harde hand en een overdreven strengheid.


Als u hier in het dagelijks leven met uw langharige collie rekening mee houdt, kunt u zich verheugen op een trouwe en betrouwbare metgezel. Vreemden zijn echter meestal nogal wantrouwig tegenover de Collie.

Activiteiten met de Collie

Activiteiten met de Collie

De Collie is een herdershond met een lange traditie, die nog steeds weerspiegeld wordt in de behoeften van de dieren vandaag de dag. Naast het gebruik als assistentiehond is de Langharige Collie ook zeer geschikt om zijn capaciteiten in de hondensport te demonstreren.


Omdat de viervoeters zeer actief zijn en zowel mentaal als fysiek uitgedaagd willen worden. Potentiële eigenaars moeten zich bewust zijn van dit feit en genoeg tijd meebrengen voor de bezetting van hun Collie.

Om een langharige collie optimaal te kunnen gebruiken zijn onder andere de volgende hondensporten zeer geschikt:

Collie ziekten

Zoals de meeste rashonden heeft ook de Collie de neiging om een aantal typische ziektes te krijgen. Door de lichaamsgrootte is er een verhoogd risico op heupdysplasie en een maagwond, wat levensbedreigend is voor getroffen honden.

Bovendien worden Collie's vaker dan gemiddeld getroffen door de volgende gezondheidsproblemen:

  • Collies behoren tot de rassen die bijzonder vaak last hebben van epilepsie en de daarmee gepaard gaande aanvallen.
  • De Collie Oogafwijking is zelfs naar de Collie genoemd en leidt tot een aangeboren visuele beperking tot volledige blindheid.
  • Het MDR1 defect is een veel voorkomende genetische afwijking in Collie's ogen, wat resulteert in een enorme overgevoeligheid voor sommige medicijnen.
  • Dermatomyositis is een huid- en spierziekte die vooral collies aantast en ernstige huidproblemen en spieratrofie (meestal in de kaakspieren) veroorzaakt.

Het juiste dieet voor Collies

Een op de soort afgestemd dieet speelt een doorslaggevende rol om ervoor te zorgen dat uw collie een lang en gezond leven heeft. In dit verband is het belangrijk om er onder andere voor te zorgen dat uw langharige collie precies de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen krijgt.


De individuele eisen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Deze omvatten de leeftijd en het gewicht van je langharige Collie, evenals de hoeveelheid fysieke activiteit die je doet met je viervoeter.


Om het risico op maagtorsie van uw hond te verminderen, raden wij u aan om ons gezonde koudgeperste droogvoer te gebruiken. Als uw collie echter actiever is in de hondensport, kan het een goed idee zijn om hem in plaats daarvan Bellfor Premium PUR Aktiv te voeren.

Daarnaast raden wij u aan uw collie aan te vullen met de volgende Bellfor-producten:

  • Bellfor Huid & Vacht voorziet uw langharige collie van talrijke waardevolle voedingsstoffen die de gezondheid van de huid en de vacht kunnen helpen verbeteren.
  • Bellfor Gewrichten & Botten voorziet uw collie van precies die voedingsstoffen die het nodig heeft voor een goed functionerend bewegingsapparaat met het innovatieve werkstoffencomplex Ovopet.
  • Bellfor Fitness Poeder zorgt voor een optimale eiwitvoorziening en is de juiste keuze voor alle collies die regelmatig sporten met de hond.
Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive