info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Kann man die Impulskontrolle eines Hundes trainieren?

Kann man die Impulskontrolle eines Hundes trainieren

Wil uw hond geen gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormen, dan is het belangrijk dat de viervoeter naar u luistert en over voldoende vermogen beschikt om impulsen onder controle te houden. In dit artikel leggen we uit wat impulscontrole bij honden precies inhoudt, wat erop van invloed is en of de capaciteiten van uw viervoeter op dit punt kunnen worden getraind.

Impulscontrole bij honden: Wat is het?

De term impulscontrole verwijst naar het vermogen van een hond om emoties en handelingen onder controle te houden. Als uw hond bijvoorbeeld met andere honden speelt en u roept hem terug, heeft hij natuurlijk de mogelijkheid om u te negeren en verder te spelen. Als alternatief kan hij deze natuurlijke impuls beheersen, stoppen met spelen en reageren op uw oproep.


Veel honden hebben de neiging om meteen naar uw gevulde etensbak te springen en de inhoud zo snel mogelijk op te schrokken. Maar met de juiste training kunt u uw hond leren te wachten tot u zijn eten vrijgeeft. Ook in dit geval is het een kwestie van impulscontrole.

Waarom u de impulscontrole van uw hond moet trainen

Een gebrek aan impulscontrole kan voor honden in het dagelijks leven al snel een groot probleem worden. Een viervoeter die voortdurend impulsief reageert, is moeilijk onder controle te houden. Dit is niet alleen uiterst vervelend voor de eigenaar, honden met onvoldoende impulscontrole kunnen ook een ernstig gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen.


Stelt u zich bijvoorbeeld eens voor, dat uw hond plotseling over een drukke weg rent omdat hij aan de overkant een kat heeft gezien, of dat hij plotseling wegloopt tijdens het wandelen omdat hij een loops teefje in de buurt heeft waargenomen.


Dit zijn slechts twee voorbeelden van hoe het gebrek aan impulscontrole van uw hond het dagelijks leven kan beïnvloeden. De lijst zou met talloze situaties kunnen worden uitgebreid. Het zou echter nu al duidelijk moeten zijn waarom het trainen van impulscontrole niet iets is dat u als onbelangrijk moet afdoen.

Wat beïnvloedt impulscontrole vermogen bij honden?

Niet elke hond heeft hetzelfde impulscontrole vermogen. Verschillende factoren spelen een rol bij de individuele mogelijkheden van het dier. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat sommige honden in bepaalde situaties meer moeite hebben om hun impulsen onder controle te houden dan andere.


Factoren die een rol spelen bij het vermogen tot impulscontrole bij honden zijn vooral de leeftijd van het dier, het ras van de hond, evenals het lichaamstype en de eventuele stressbelasting die aanwezig is.

Hoe leeftijd de impulscontrole bij honden beïnvloedt

Puppy's hebben nog geen uitgesproken vermogen om impulsen te beheersen. Dit komt omdat de hersengebieden die hiervoor verantwoordelijk zijn, bij hen nog niet goed ontwikkeld zijn. Wanneer hun ontwikkeling voltooid is, hangt voornamelijk af van het hondenras.


Grote honden ontwikkelen zich in dit opzicht meestal iets langzamer. Bij hen is het goed mogelijk dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor impulscontrole pas na drie jaar volledig ontwikkeld zijn.

Hoe ras de impulscontrole bij honden beïnvloedt

Honden zijn over een lange periode gefokt voor zeer specifieke doeleinden. Dit is intussen voor veel rassen veranderd. Toch verschillen de verschillende hondenrassen niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua karakter.


Een van de gevolgen hiervan is dat sommige honden, vanwege hun ras, eerder impulsief reageren dan andere, die hun impulsen merkbaar gemakkelijker onder controle kunnen houden in vergelijking met hun soortgenoten.

Hoe lichaamstype impulscontrole bij honden beïnvloedt

Magere en lichte honden hebben vaak meer problemen met hun impulscontrole dan grote dieren met een sterke bouw. De laatsten vinden het meestal relatief gemakkelijk om kalm en geconcentreerd te blijven.


Dit betekent natuurlijk niet dat een viervoeter met een slank postuur niet in staat is tot impulscontrole. U moet er echter rekening mee houden dat u bij het oefenen waarschijnlijk wat meer geduld nodig zult hebben.

Hoe stress de impulscontrole bij honden beïnvloedt

Overmatige stress is op de lange termijn een ernstig gezondheidsrisico voor uw hond, dat helaas door veel eigenaren nog wordt onderschat. Bovendien kunnen veelvuldige stresssituaties ook het vermogen om impulsen te beheersen bij honden aantasten en leiden tot een verhoogde neiging van uw trouwe viervoeter om impulsief te reageren.


Als u dit wilt tegengaan, moet u de stress in het dagelijkse leven van uw hond verminderen. Dit zal u niet alleen helpen om de impulsiviteit van uw hond gemakkelijker onder controle te krijgen, maar zal ook stressgerelateerde gezondheidsproblemen en gedragsproblemen helpen voorkomen.

Impulscontrole training is vermoeiend

Natuurlijk kunt u de impulscontrole van uw hond trainen. In dit verband moet u er echter rekening mee houden dat dit voor uw trouwe viervoeter een grote inspanning betekent.


Lange trainingssessies waarbij de hond eerst minutenlang moet wachten tot zijn eten wordt vrijgegeven en vervolgens zijn impuls om te spelen direct moet onderdrukken, zullen over het algemeen niet tot succes leiden.


Daarom moet u proberen de training met uw viervoeter kort te houden en uw oefening te beperken tot situaties waarin het vermogen om impulsen te beheersen werkelijk van belang is.

Oefenen van impulscontrole met de hond naargelang de situatie

Als u impulscontrole bij uw hond wilt trainen, moet u onthouden dat u elke situatie apart moet oefenen. Het feit dat uw hond komt wanneer u hem roept tijdens het spelen, betekent niet dat hij geduldig voor zijn etensbak zal wachten tot u zijn eten vrijgeeft.


Om overdreven eisen en frustratie te vermijden, moet u de impulscontrole van uw hond in het begin trainen met de gemakkelijkst mogelijke oefeningen. Afgezien daarvan is het natuurlijk belangrijk dat uw hond leert dat het ook voor hem de moeite waard is zijn impulsen onder controle te houden. Uitgebreid prijzen, aaien of zelfs een lekkere hondensnack mogen daarom niet ontbreken bij het trainen van impulscontrole.

Bellfor hondensnoepjes: gezonde metgezellen voor impuls controle training

In ons assortiment vindt u een ruime keuze aan gezonde hondensnacks die u kunt gebruiken als motiverend hulpmiddel bij het trainen met uw trouwe viervoeter.


Probeer bijvoorbeeld onze graanvrije zachte snacks. Bellfor soft snacks zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, waardoor ze niet alleen een bijzonder smakelijke, maar ook een gezonde traktatie voor uw hond zijn.


Bovendien hebben de Bellfor soft snacks het perfecte formaat om de training niet te lang te onderbreken. Dit maakt ze de ideale metgezel voor het trainen van de impulscontrole vaardigheden van uw hond.


Maak kennis met Bellfor zachte snacks

Vaste routines bevorderen de impulscontrole van de hond

Een onrustig en stressvol dagelijks leven maakt het voor uw hond veel moeilijker om zijn impulsen onder controle te houden. Als u het impulscontrole vermogen van uw hond wilt verbeteren met gerichte oefeningen, is het dus heel belangrijk dat u zorgt voor een stevige structuur en onnodige stress vermijdt.


Zorg er ook voor dat u tijdens de training voldoende pauzes inlast, zodat uw hond tussendoor voldoende tijd heeft om te ontspannen en hond te zijn. Hoe beter u erin slaagt de juiste omstandigheden te scheppen, hoe sneller u vooruitgang zult boeken op het gebied van impulscontrole met uw hond.

Belfor’s deskundige tip voor gestresste honden

Stressvolle situaties, zoals een verhuizing, zijn nooit helemaal uit te sluiten in het dagelijkse leven van een hond. Om uw viervoeter in dit geval te ondersteunen, kan een voedingssupplement met Shiimun Calm nuttig zijn.


Met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten zoals shiitake, biergist en groene thee, kan Shiimun Calm uw viervoeter helpen om stressvolle situaties gemakkelijker aan te kunnen.


Hund mit Shiimun Calm Pulver

Maak kennis met Shiimun Calm

Impulscontrole bij honden in een oogopslag

Het staat natuurlijk buiten kijf dat een zeker vermogen om impulsen te beheersen bij honden zeer belangrijk is en dat u dit vermogen dus ook bij uw viervoeter moet trainen.


Bedenk echter altijd dat het beheersen van de impulsen van uw hond zeer inspannend is. Beperk uw oefeningen daarom vooral tot situaties waarin een betrouwbare impulscontrole echt onontbeerlijk is en probeer uw hond niet onder buitensporige druk te zetten met lange trainingssessies.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften
watsapp-button-icon
bellfore motive