Gratis telefonisch advies en bestelling
(+49) 2222-8039975

Verzending binnen

2-3 dagen

Geen verzendkosten

vanaf €69,00

Testfase

100 dagen

Elleboogdysplasie bij Honden

Elleboogdysplasie is een groeigerelateerde ziekte die de ellebooggewrichten van honden aantast. Afhankelijk van hoe ernstig de elleboogdysplasie bij de hond is, leidt dit tot een meer of minder ernstige kreupelheid en artrose.

In de regel hebben aangetaste honden een genetische aanleg om te lijden aan ellebooggewrichtdysplasie. Hoewel een correcte genezing niet mogelijk is, zijn er verschillende manieren om het ontstaan en de progressie van de ziekte aanzienlijk uit te stellen.

Wat is elleboogdysplasie?

Het ellebooggewricht wordt gevormd door de drie botten spoke, ulna en humerus. Om de mobiliteit van het gewricht te garanderen, passen ze perfect in elkaar in een gezond gewricht en hebben ze een intacte kraakbeenlaag.

Als de botten echter niet goed in elkaar passen, ontstaat er overmatige wrijving in het gewricht. Hierdoor slijten kraakbeen en botten na verloop van tijd af, wat op zijn beurt leidt tot ellebooggewricht dysplasie bij de aangetaste hond en dus tot een toenemende beperking van de mobiliteit, ontsteking en pijn.

Symptomen en diagnose van elleboogdysplasie

Naarmate de elleboogdysplasie vordert, worden de symptomen van de ziekte bij honden steeds duidelijker zichtbaar en worden ze niet verborgen voor de aandachtige ogen van de eigenaar.

In eerste instantie kunnen de symptomen bij de aangetaste hond alleen optreden in de vorm van een kleine verandering in de gang. Na verloop van tijd wordt de mobiliteit van de voorpoten echter steeds beperkter, zodat het bewegingspatroon steeds stugger en onveiliger wordt en de viervoeter zal proberen het beschadigde gewricht te sparen.

Of een hond daadwerkelijk last heeft van elleboogdysplasie kan uiteindelijk alleen door middel van röntgenfoto's worden vastgesteld. In sommige gevallen kan computertomografie (CT) ook nodig zijn om ellebooggewricht dysplasie te diagnosticeren.

Behandeling van ellebooggewrichtdysplasie bij honden

De behandeling is in wezen afhankelijk van hoe ver de elleboogdysplasie is gevorderd en van de exacte vorm. In principe zijn er chirurgische en niet-chirurgische behandelmethoden beschikbaar voor therapie.

In ernstige gevallen van elleboogdysplasie is vaak een operatie nodig om het ongemak van de hond te verlichten.

Als er losse bot- of kraakbeenfragmenten in het gewricht zitten, worden deze meestal operatief verwijderd. Het kan ook nodig zijn om een endoprothese te implanteren of het aangetaste gewricht te verstevigen. Of deze weg noodzakelijk en aanbevolen is, moet in elk afzonderlijk geval worden bepaald aan de hand van de ernst van de ziekte.

Naast chirurgie worden honden die lijden aan elleboogdysplasie behandeld met een combinatie van pijn en ontstekingsremmende middelen. In lichte gevallen kan dit (tenminste tijdelijk) voldoende zijn.

Rassen vaak getroffen door elleboogdysplasie

Of een hond last heeft van elleboogdysplasie wordt in wezen bepaald door zijn genetische aanleg. Vooral grote rassen hebben vaak last van deze vorm van gewrichtspijn, terwijl kleinere rassen er zelden last van hebben.

Het risico op elleboogdysplasie is bijzonder hoog bij de volgende hondenrassen:

  • Rottweiler
  • Duitse herdershond
  • Newfoundlander
  • Grote Zwitserse Berghond
  • Berner Sennenhond
  • Chow-koe
  • Labrador
  • Dogue de Bordeaux

Mogelijkheden voor preventie van elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie kan niet volledig worden genezen. Het is echter mogelijk om het begin en de progressie van de ziekte aanzienlijk uit te stellen. Om elleboogdysplasie te voorkomen, zijn een op de behoeften gebaseerde lichaamsbeweging en voeding van de hond bijzonder belangrijk.

Shiimun Slim Pulver van Bellor

Constante overbelasting van het bewegingsapparaat bevordert de slijtage van de gevoelige ellebooggewrichten. Hondeneigenaren moeten daarom zorgen voor een evenwicht tussen lichaamsbeweging en ontspanning. Dit is vooral belangrijk voor pups waarvan de gewrichten nog steeds groeien, maar ook voor volwassen honden.

Aan de ene kant moet het dieet voldoen aan de voedingsbehoeften van de viervoeter, wat uiteindelijk ook zorgt voor een optimale voeding van de gewrichten. Aan de andere kant moet het ook worden aangepast aan de energiebehoefte van de hond.

Want te veel voedsel veroorzaakt overgewicht, wat op zijn beurt een extra belasting van de gewrichten betekent en zo de ontwikkeling van elleboogdysplasie kan bevorderen.

Als uw hond al overgewicht heeft, is een vermindering van de dagelijkse hoeveelheid voer essentieel. Daarnaast kan een voedingssupplement met ons voedingspoeder Shiimun Slim helpen om het lichaamsgewicht van uw hond op een gezonde en duurzame manier te verminderen.

Voedingssupplementen als ondersteuning

Naast de hierboven beschreven preventieve maatregelen zijn veel hondeneigenaren nu ook aangewezen op speciale voedingssupplementen. Deze bevatten verschillende actieve bestanddelen zoals collageen en hyaluronzuur, die bedoeld zijn om de functionaliteit van de gewrichten te ondersteunen.


Aanbevolen producten

Gerelateerde Artikelen

Schrijf een recensie

    Slecht 
 Goed