info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Labradoodle: Hondenvoer en rasportret

De Labradoodle is een hond die het resultaat is van een kruising tussen de Koningspoedel en de Labrador. Tot nu toe worden hybride honden alleen door de Amerikaanse CKC erkend als een onafhankelijk hondenras.


Desondanks is de Labradoodle al lang wereldwijd bekend en zeer geliefd bij veel hondenliefhebbers, niet in de laatste plaats vanwege zijn vriendelijke karakter.

Oorsprong van de Labradoodle

Merkmale des Labradoodle

De oorsprong van de Labradoodle ligt in Australië, waar Wally Conron vanaf het einde van de jaren 1980 probeerde een geleidehond te fokken voor mensen met hondenallergieën. Daarvoor vertrouwde hij niet alleen op de Labrador, maar ook op de koningspoedel, want in tegenstelling tot veel andere hondenrassen, verandert de koningspoedel zijn vacht niet twee keer per jaar. De naam Labradoodle is dus een combinatie van Labrador en Poedel.


Tegenwoordig worden, naast kruisingen van poedels en Labradors, ook verschillende andere rassen met het ras gekruist. Deze omvatten de Engelse en de Amerikaanse Cocker Spaniel, alsook de Curly Coated Retriever. Onafhankelijk van deze pogingen om een onafhankelijk hondenras te ontwikkelen, worden poedels en Labradors nog steeds met elkaar gekruist en te koop aangeboden als Labradoodles.

Kenmerken van de Labradoodle

Labradoodles bereiken normaliter een hoogte tussen 54 en 65 centimeter en een gewicht van 25 tot 35 kilogram. De lichaamsbouw van de honden is gespierd zonder gedrongen te lijken.


De levensverwachting van de Labradoodle is 12 tot 15 jaar. Zoals bij alle honden kunnen slechte fokkerijomstandigheden leiden tot een vroegere dood.

De vacht van de Labradoodle

De Labradoodle heeft meestal een weelderige, gekrulde vacht, die hij te danken heeft aan de genen van de Poedel. Soms, echter, hebben de genen van de Labrador de overhand. In dit geval heeft de viervoeter een bijna gladde vacht. De vacht kan verschillende kleuren hebben. Naast zwarte of bruine dieren zijn er ook crèmekleurige, witte en bonte Labradoodles.


Als u besluit een Labradoodle aan te schaffen, moet u zich ervan bewust zijn dat de vachtverzorging een zekere inspanning vergt. De viervoeters moeten meestal dagelijks worden geborsteld om te voorkomen dat het haar gaat klitten. Het is ook nodig de vacht regelmatig te trimmen, waarvoor een bezoek aan de trimsalon een goed idee is.

Labradoodle temperament en karakter

De karaktereigenschappen van de Labradoodle kunnen variëren. De Labradoodle wordt echter over het algemeen beschouwd als een vriendelijke en goedgehumeurde hond die ook met kinderen goed overweg kan. De Labradoodle houdt van het gezelschap van zijn menselijke metgezellen en vindt het prettig om hen te mogen vergezellen. Hij is ook meestal vriendelijk en open voor vreemden, wat hij vaak laat blijken door hen uitbundig te begroeten.


Het jachtinstinct van de Labradoodle is normaal gesproken slechts matig uitgesproken. Het is belangrijk om overdreven strengheid bij de training van de hond te vermijden. Dit betekent natuurlijk niet dat de hond niet met de nodige consequenties moet worden opgevoed.

Activiteiten met de Labradoodle

Labradoodles zijn volgzame en actieve dieren. Daarom is het belangrijk ze in het dagelijks leven zowel mentaal als fysiek te oefenen. Naast lange wandelingen kunnen hiervoor verschillende disciplines uit de hondensportwereld worden gebruikt. Deze omvatten behendigheid en hondendansen.


Afgezien daarvan is de Labradoodle natuurlijk nog steeds geschikt om te worden opgeleid als geleidehond en om mensen met een verminderd gezichtsvermogen te ondersteunen in hun dagelijks leven.

Labradoodle ziekten

In principe is de Labradoodle een robuuste hond die niet al te vatbaar is voor ziekten. Er is echter een zekere genetische aanleg voor progressieve retinale atrofie, elleboogdysplasie en heupdysplasie.


Het is daarom raadzaam de gezondheid van de ogen en de gewrichten van de Labradoodle in het oog te houden en zo nodig snel een dierenarts te raadplegen. Wat de gezondheid van de gewrichten betreft, is het bovendien belangrijk te voorkomen dat het lichaam tijdens de groei wordt overbelast.

Is de Labradoodle een allergiehond?

De Labradoodle wordt beschouwd als een zogenaamde allergiehond. Daarom zou het bijzonder geschikt zijn voor mensen die lijden aan hondenallergieën. In veel gevallen is dit inderdaad waar. Er is echter geen garantie.


In principe produceren alle honden allergenen, die vervolgens via het speeksel of de urine van de dieren in de omgeving kunnen worden verspreid. Alleen de hoeveelheid allergenen kan verschillen.


Wie besluit een hond aan te schaffen ondanks een bestaande allergie, doet er daarom goed aan vooraf tijd met de viervoeter door te brengen om na te gaan of het contact tot problemen zal leiden. De Labradoodle is in dit opzicht geen uitzondering. Hoewel het een goede hond kan zijn voor mensen met een allergie, is hij zeker niet hypoallergeen.

De juiste voeding voor de Labradoodle

Voeden naar behoefte is zeer belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van de Labradoodle. Bij het voederen is het belangrijk er rekening mee te houden dat Labradoodles vaak een vrij grote eetlust hebben en dus graag te veel eten als u ze hun gang laat gaan. Om overgewicht te voorkomen, is het daarom belangrijk op de juiste portiegrootte te letten en ook hondensnacks in de dagelijkse hoeveelheid calorieën op te nemen. De noodzakelijke hoeveelheid voer kan variëren naar gelang van de leeftijd, het gewicht en de activiteiten van de viervoeter.


In het Bellfor assortiment vindt u alles wat u nodig heeft voor een evenwichtige hondenvoeding. Voor de Labradoodle raden we aan ons graanvrije droogvoer te geven. De voeding is vrij van kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen en bevat een hoog gehalte aan dierlijke eiwitbronnen zoals vlees of vis. Voor voedingsgevoelige honden is het ook verkrijgbaar in een hypoallergene versie met insecteneiwit.

Daarnaast kunnen de volgende Bellfor producten nuttig zijn voor de Labradoodle:

Het speciale voedingsconcept van Bellfor ondersteunt de gezonde ontwikkeling van uw Labradoodle van jongs af aan.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

33.99 EUR
5.66 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
47.09 EUR
470.92 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
19.99 EUR
133.27 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive