info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Mechelaar: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Mechelaar

Mechelaar

De Mechelaar is een van de vier erkende rassen van de Belgische Herdershond. Het ras, dat wordt ingedeeld door de FCI in Groep 1, Sectie 1 (Herders), staat bekend om zijn grote gretigheid om te werken en te leren.


Deze kenmerken maken de Mechelaar tot een uitstekende diensthond.


Het houden als gezinshond is ook mogelijk. Beginners kunnen echter overbelast raken met de veeleisende opleiding van de Mechelaars.

Geschiedenis van de Mechelaars

De voorouders van de Mechelaars werden in België onder andere gebruikt als herders- en rijhonden. Daarnaast werden de veelzijdige en robuuste dieren ook gebruikt als trekhonden en waakhonden.


De gerichte fokkerij van de Mechelaar en de andere rassen van de Belgische Herdershond werd gestart tegen het einde van de 19e eeuw. Tot dan toe was er geen uniforme rasstandaard voor de Mechelaars en speelde het uiterlijk van de klassieke werkhonden geen grote rol.


De eerste dieren werden rond 1901 in het stamboek geregistreerd. Hoewel de eerste rasstandaard al in 1892 werd vastgesteld, waren er in de daaropvolgende jaren veel veranderingen.


Rond 1910 werd het uiterlijk en het karakter van de Mechelaars eindelijk grotendeels vastgelegd, zodat de dieren van vandaag grotendeels in overeenstemming zijn met de standaard uit die tijd.


Overigens heeft de Mechelaar zijn naam te danken aan de Belgische stad Mechelen. Dit wordt in het Frans Mechelen genoemd, waar de naam Malinois uiteindelijk vandaan komt. In het Vlaams wordt de Mechelaar ook wel Mechelaar genoemd.

Kenmerken van de Mechelaars

De gemiddelde levensverwachting van de Mechelaars is 12 tot 14 jaar. Mannelijke dieren groeien tot ongeveer 62 centimeter, terwijl teven een schouderhoogte van ongeveer 58 centimeter bereiken. De rasstandaard staat een afwijking van twee centimeter in beide richtingen toe.


Het lichaamsgewicht van een mannelijke Mechelaar ligt meestal tussen de 25 en 30 kilogram. Vrouwtjes wegen echter maar zo'n 20 tot 25 kilogram. Dit betekent dat de Mechelaar ondanks zijn bijna identieke grootte aanzienlijk slanker is dan de Duitse Herder.


Al met al wordt de Mechelaar gekenmerkt door een gebalanceerde lichaamsbouw. De grote honden zijn pezig, elegant en goed gespierd. Bij het fokken van de Mechelaars lag de nadruk lange tijd op het praktische aspect, terwijl het uiterlijk meestal ondergeschikt was.


De vacht van de Mechelaars is dik en kort. De kleur kan variëren van fawn tot roodbruin of zelfs donker grijsbruin, waarbij de rasstandaard altijd een zwart masker voorschrijft.

De familie van de Mechelaars

Naast de Mechelaars zijn er nog drie andere rassen van de Belgische Herder, die alleen door de aard van hun vacht van elkaar verschillen.

Onder de varianten van de Belgische Herder zijn de Mechelaars:

  • Groenendael
  • Lakenois
  • Tervueren

Hoewel kruising van de verschillende rassen ongewenst is, behoren alle vier de Belgische Herders tot hetzelfde ras (FCI-norm nr. 15).

Mechelaars natuur en karakter

De Mechelaar is een efficiënte werkhond. Hij is intelligent en wordt gekenmerkt door zijn grote bereidheid om te leren. Bovendien heeft de Mechelaar een sterk beschermend instinct, wat hem tot een betrouwbare waakhond maakt.


De Mechelaars worden beschouwd als zeer levendig en levendig. Tegenover vreemden is hij nogal achterdochtig en soms zelfs een beetje jaloers. Voor zijn eigenaar bouwt de Mechelaar echter een zeer hechte en vertrouwensvolle relatie op.


Deze dappere en tegelijkertijd gevoelige dieren zijn alleen geschikt voor ervaren hondenbezitters die in staat zijn om de juiste balans te vinden in hun training en om te voldoen aan de behoeften van het veeleisende hondenras.

Activiteiten met de Mechelaars

Activiteiten met de Mechelaars

De Mechelaar is verre van een pure sociale hond. Dankzij zijn werklust en leergierigheid wordt hij in veel landen gewaardeerd als hulphond.


Naast het gebruik als politie- en legerhond is de Mechelse Hond ook zeer geschikt voor de training als reddings- of beschermingshond.


Het houden van een zo zuiver mogelijke huishond is natuurlijk ook mogelijk. In dit geval is het echter bijzonder belangrijk om de Mechelaars zowel fysiek als mentaal voldoende uit te dagen.


Anders duren gedragsafwijkingen meestal niet lang. Hondensport is een goede manier om dit te vermijden en de Mechelaars naar behoefte bezig te houden.

Voor de Mechelaars zijn onder andere de volgende hondensporten geschikt:

Mechelaars ziekten

De Mechelaar wordt beschouwd als een robuuste en krachtige hond, met wiens gretigheid om te werken slechts weinig rassen het kunnen bijbenen. Ziekten die typisch zijn voor het ras, en die vooral in de Mechelaars voorkomen, zijn tot op heden niet bekend.


De Mechelaars lopen echter een zeker risico op heup- en elleboogdysplasie. Daarnaast kunnen de honden af en toe last hebben van epilepsie en cerebellaire ataxie.


Mits de dieren afkomstig zijn van een gerenommeerde fokker en hun eigenaren aandacht besteden aan goede houderijomstandigheden, blijken de Mechelaars meestal een zeer gezond hondenras te zijn.

Gezondheidsproblemen die samenhangen met de houding bij de Mechelse herder

Grote lichamelijke belastingen, doordat de Mechelse herder bijvoorbeeld wordt ingezet als werkhond, belasten het bewegingsapparaat en kunnen op den duur tot het ontwikkelen van artrose leiden. Om dat tegen te gaan, zijn regelmatige rustpauzes en een goede voorziening van voedingsstoffen belangrijk.


Een maagkanteling (Torsio ventriculi) is een ander gezondheidsprobleem dat zo nu en dan helaas ook bij de Mechelse herder op kan treden. Bij getroffene dieren draait de maag om zijn eigen as, waardoor onder andere bloedvaten worden afgekneld. Een maagkanteling bij de hond is een medisch noodgeval, dat onmiddellijk operatief verholpen moet worden en in veel gevallen dodelijk eindigt.


Om dat risico te verminderen, is het raadzaam om de dagelijkse hoeveelheid voer van de Mechelse herder over twee of drie maaltijden te verdelen en van lichamelijke activiteiten direct na het voeren af te zien. Aanvullend kan het gebruik van een anti-schrok voerbak en het kiezen voor koudgeperst droogvoer erbij helpen de maag te ontzien en een levensgevaarlijke maagkanteling bij de Mechelse herder te voorkomen.

Welk hondenvoer leent zich voor de Mechelse herder?

De Mechelse herder is een actieve hond. Met name als hij als werkhond of in de hondensport wordt ingezet, is het belangrijk, dit feit bij de berekening van de hoeveelheid hondenvoer in acht te nemen. Want enkel met de juiste hoeveelheid hondenvoer per dag kan de Mechelse herder in het dagelijks leven blijvend hoge inspanningen leveren. Afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en de lichamelijke activiteit zal voor een volwassen Mechelse herder ongeveer 300 tot 500 gram droogvoer per dag de juiste hoeveelheid voer zijn.


Naast de hoeveelheid speelt echter vanzelfsprekend ook de kwaliteit van het voer een rol. Wij bevelen voor de Mechelse herder een voeding met ons koudgeperste droogvoer zonder graan aan. De graanvrije brokken komen doormiddel van een mild koudpersen tot stand. Daardoor zwellen ze in de maag van de Mechelse herder minder sterk op en kunnen ze er zo toe bijdragen, dat het onder middelgrote en grote hondenrassen bekend verhoogde risico op een levensgevaarlijke maagkanteling wordt verminderd.


Door het afzien van granen wordt het voer bovendien goed verdragen. Tegelijkertijd zorgen de zorgvuldig afgestemde receptuur en een hoog aandeel vlees ervoor dat uw Mechelse herder overeenkomstig diens behoeften van dierlijke eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen voorzien wordt.

Nuttige voedingssupplementen voor de Mechelse herder

Hondenvoer van de beste kwaliteit is de basis voor een op de behoeften afgestemde voeding van de Mechelse herder. Daarnaast kan het echter zeker ook nuttig zijn, om geschikte voedingssupplementen te gebruiken, om aan de bijzondere behoeften van de hond tegemoet te komen.

Wij raden voor de Mechelse herder in het bijzonder de volgende producten uit ons assortiment aan:

Hondensnacks voor de training van de Mechelse herder

In het dagelijks leven van een hond mogen kleine traktaties natuurlijk niet ontbreken. Vooral bij het trainen kunnen hondensnacks eraan bijdragen, de motivatie van de viervoeters te verbeteren. In onze webshop vindt u voor uw Mechelse herder een selectie van gezonde hondensnacks, zoals bijvoorbeeld graanvrije Soft-Snacks, die zich perfect voor dit doel lenen en voor uw viervoeter niet enkel smakelijk, maar ook goed verteerbaar zijn.

Het beste hondenvoer ook voor de voeding van pups

Voor Mechelse herder pups en jonge honden is ons graanvrije, koudgeperste Münsterländse Landschmaus (Land-Feest) overigens ook als puppyvoer verkrijgbaar. De aangepaste samenstelling maakt het voer een ideale keuze voor de voeding van pups en het voorziet uw viervoeter onder andere van een extra portie eiwit voor een gezonde groei.


Met het doordachte voedingsconcept van Bellfor kunt u uw Mechelse herder zo van kleins af aan optimaal ondersteunen en met een aan de behoeften aangepaste voeding een cruciale bijdrage aan een lang en gezond hondenleven garanderen.


hondenvoer voor mechelse herder

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

25.99 EUR
6.5 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
5.22 EUR
52.23 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive