info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Belgische Herdershond

De Belgische Herdershond is een groot hondenras dat sinds de 19e eeuw in België in vier verschillende variëteiten is gefokt. De FCI beheert de Chien de Berger Belge in groep 1. Oorspronkelijk werd de Belgische Herdershond gebruikt als werkhond, vooral door herders voor het hoeden van hun kuddes.

Kenmerken van de Belgische Herdershond

De levensverwachting van de Belgische Herder ligt tussen de 10 en 14 jaar. Volgens de rasstandaard moeten teven een schofthoogte van 58 cm bereiken en reuen moeten ongeveer 62 cm hoog zijn. Een tolerantie van min twee en plus vier centimeter is toegestaan.

Het gewicht van vrouwelijke Belgische herdershonden beweegt zich tussen de 20 en 25 kilogram, terwijl reuen met een gewicht tussen de 25 en 35 kilogram veel zwaarder kunnen zijn.

De lichaamsbouw van de Belgische herdershond is goed geproportioneerd. Het heeft een goed ontwikkelde spiermassa en een elegante verschijning, die duidelijk verschilt van de Duitse Herder. Hij draagt zijn hoofd zeer hoog, zodat het bijna een hoek van 90 graden naar achteren vormt.

De Belgische Herdershond wordt gefokt in vier verschillende varianten:

  • Groenendael (langharig, vachtkleur zwart)
  • Lakenois (ruw behaard in vachtkleuren bruin, zwart en bruin, mahonie, herten, rode sabel en fawn sabel)
  • Mechelaar 
  • Tervueren (langharig, bontkleuren dun, roodbruin en zwart troebel)

De vier varianten van de Belgische herdershond verschillen duidelijk op basis van hun vacht. De overige kenmerken, zoals de lichaamsbouw, zijn echter identiek. Een kruising tussen de verschillende typen is niet gewenst en wordt door fokverenigingen alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan.

Belgische Herdershond Karakter

Belgische Herdershond Karakter

De Belgische Herdershond is een actieve hond, die zich kenmerkt door een onbevreesd karakter en soms wat impulsief overkomt. Dit betekent echter niet dat hij de neiging heeft om agressief te zijn. 

Vreemdelingen zijn verdacht en de hond is van tijd tot tijd zelfs een beetje jaloers. Met de juiste opleiding zijn deze karaktereigenschappen van de Belgische Herder geen probleem.

Eigenaren van een Belgische herdershond moeten voldoende ervaring hebben en in staat zijn om de gevoelige viervoeters te trainen met de juiste mix van consistentie en empathie. Als dit lukt, zullen Belgische herdershonden een trouwe en betrouwbare metgezel blijken te zijn.

Activiteiten met de Belgische Herdershond

Oorspronkelijk gebruikt als herdershond, bewijst de Belgische Herdershond een uitstekende werkhond te zijn, die geschikt is voor vele toepassingen. Het is een populaire diensthond voor politie en douane, maar is ook ideaal als reddingshond of waakhond.

Zijn geschiktheid als gezinshond hangt vooral af van de mate waarin zijn baasjes weten hoe ze hem moeten opvoeden en of ze in staat zijn om de grote drang tot bewegen van het ras te vervullen. Voor een evenwichtig leven moet de Belgische Herdershond altijd fysiek en mentaal volledig benut worden. 

Zijn drang om te bewegen kunnen zich goed benut worden voor tal van hondensporten waarin hij zijn krachten ten volle kan ontplooien.

Voor de Belgische Herder zijn bijvoorbeeld de volgende sporten mogelijk:

  • Behendigheid
  • Discdogging

Belgische Herdershondenziekten

Belgische herdershonden hebben de neiging om epilepsie te ontwikkelen, hoewel niet alle varianten van het ras in gelijke mate getroffen zijn.

Daarnaast is er een verhoogd risico op de volgende aandoeningen van het bewegingsapparaat:

Belgisch Herdershondenvoer

Voor een optimale toevoer van voedingsstoffen heeft de Belgische Herder een speciaal voer nodig, dat zo vrij mogelijk moet zijn van kunstmatige toevoegingen en andere ongeschikte ingrediënten.

Om klachten aan het lichaam te voorkomen, moet ook de ontwikkeling van overgewicht worden voorkomen. Bij het rantsoeneren van het voer is het daarom belangrijk om rekening te houden met de behoeften van de hond. Dit wordt beïnvloed door verschillende factoren zoals gewicht, leeftijd en sportactiviteiten.

Vooral met het oog op het risico op heup- en elleboogdysplasie raden wij ook regelmatige supplementen met Bellfor Gelenke & Knochen (Gewrichten & Botten) aan.

Het Bellfor voedingsconcept ondersteunt de gezonde ontwikkeling van uw Belgische herdershond vanaf jonge leeftijd.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
47.09 EUR
470.92 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive