info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Detecteren, behandelen en voorkomen van OCD bij Honden

Osteochondrose dissecans bij Honden

OCD (Osteochondrose dissecans) is een veel voorkomende ziekte van het bewegingsapparaat van honden. OCD komt vooral voor bij middelgrote tot grote hondenrassen en veroorzaakt kreupelheid bij zieke dieren.


Hieronder leggen we uit hoe u OCD bij uw hond kunt herkennen, wat de oorzaak is van de ziekte en hoe deze wordt behandeld.


U leert ook hoe u uw viervoeter kunt ondersteunen en wat u kunt doen om OCD bij uw hond te voorkomen.

Wat is OCD bij honden?

De afkorting OCD staat voor de ziekte Osteochondrose dissecans. Dit is een ontwikkelingsstoornis van het bewegingsapparaat, of preciezer gezegd een degeneratieve stoornis in de vorming van kraakbeen in de gewrichten.


Normaal gesproken wordt het gewrichtskraakbeen via de synovia (gewrichtsvloeistof) van voedingsstoffen voorzien. Het kan echter gebeuren dat het kraakbeen groeit tot een dikte die een goede voedingsstoffenvoorziening onmogelijk maakt.


Als dit het geval is, sterft het gewrichtskraakbeen. Dit kan ervoor zorgen dat kraakbeenschubben zich losmaken van de rest van het kraakbeen. Pas vanaf dit punt heeft de hond daadwerkelijk last van OCD. De kraakbeenschubben kunnen ofwel verbonden blijven met het resterende kraakbeen ofwel volledig losraken.


Als dat laatste het geval is, spreekt men van vrije gezamenlijke lichamen. De vrije gewrichtslichamen kunnen zich aan het gewrichtskapsel hechten.


Daar worden ze door de synovia van voedingsstoffen voorzien, waardoor ze kunnen blijven groeien en ossificeren. Dit gaat vaak gepaard met ontstekingen in de gewrichten, die vroeg of laat kunnen leiden tot secundaire artrose bij de hond.

Oorzaken van OCD bij honden

OCD komt voor bij jonge honden op een leeftijd van ongeveer vier tot zeven maanden, hoewel de exacte oorzaken van de ziekte nog niet duidelijk zijn. Er kan echter worden aangenomen dat verschillende factoren bijdragen aan de ontwikkeling van osteochondrose dissecans.

De volgende oorzaken spelen een rol bij OCD:

  • Hondenras
  • Dieetfouten
  • Hormonale stoornissen
  • Overbelasting

OCD en ras

Aangezien bepaalde rassen bijzonder vatbaar zijn voor de ziekte, lijkt OCD bij honden op zijn minst gedeeltelijk erfelijk te zijn. In de meeste gevallen komt de ziekte bij grote honden voor. Kleine hondenrassen worden echter relatief zelden getroffen.

Een verhoogd risico voor OCD bestaat onder andere bij de volgende hondenrassen:

Hond met Gelenke & Knochen Kekse

OCD en de voeding van de jonge hond

Een evenwichtige voeding is essentieel voor de gezonde ontwikkeling van jonge honden. Fouten die in dit verband worden gemaakt, kunnen het risico dat een hond OCD ontwikkelt, vergroten.


Naast een te hoge energie-inname, die een te snelle groei veroorzaakt, speelt vooral een op de behoefte afgestemde toevoer van vitamine D, fosfor en calcium in dit verband een belangrijke rol. Dit komt omdat onjuiste hoeveelheden van deze micronutriënten de rijping van de kraakbeencellen kunnen verstoren en zo kunnen bijdragen aan een verdikking van het gewrichtskraakbeen.

OCD bij honden en de hormonen

Een andere factor die een belangrijke rol lijkt te spelen bij OCD is het hormonale evenwicht. Dit komt omdat hormonale stoornissen onder bepaalde omstandigheden kunnen leiden tot een verhoogde kraakbeengroei.


Als er ook sprake is van een doorbloedingsstoornis in de aangetaste gewrichten, wordt het kraakbeen niet meer voldoende van voedingsstoffen voorzien.

OCD bij honden als gevolg van overbelasting

Het bewegingsapparaat van jonge honden is nog niet goed ontwikkeld en is daarom bijzonder gevoelig voor overbelasting. Als een jong dier aan overmatige stress wordt blootgesteld, bijvoorbeeld door spelen en stoeien, kan dit leiden tot OCD en andere permanente gewrichtsproblemen bij honden.

Herkennen van OCD bij honden

OCD komt bij honden vooral voor in de schoudergewrichten en tot op zekere hoogte in de knieën, ellebogen en enkels en manifesteert zich vooral door kreupelheid.


Als u een onstabiele gang, een opvallend gebrek aan beweging en gezwollen gewrichten in uw groeiende viervoeters opmerkt, zijn dit mogelijke tekenen van OCD.

Het diagnosticeren van OCD bij honden

Als de bovenstaande symptomen bij uw hond optreden, moet u zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen. Uw dierenarts zal kunnen controleren of uw vermoeden juist is en of uw hond daadwerkelijk lijdt aan OCD of dat er mogelijk een andere gewrichtsziekte aanwezig is.


Naast een eenvoudige palpatie en beweging van de aangetaste gewrichten, zullen röntgenfoto's, MRI-scans en artroscopie de dierenarts helpen bij de diagnose van OCD bij uw hond.

Behandel honden met OCD

De exacte behandeling van honden met OCD is afhankelijk van de ernst van de ziekte. Als er op het moment van de diagnose geen kraakbeenschubben zijn losgekomen, is een combinatie van ontstekingsremmende medicatie, vermindering van lichamelijke activiteit en aanpassing van het dieet vaak voldoende.


Als er echter al losse kraakbeenfragmenten aanwezig zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om OCD bij de hond tegen te gaan en verder ongemak voor de viervoeter te voorkomen.


Het gewricht moet dan enkele weken worden geïmmobiliseerd. Daarnaast kan gerichte fysiotherapie helpen om de mobiliteit te herstellen en de spieren te versterken.

Prognose voor honden met OCD

Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe beter de kans op herstel voor honden met OCD. Daarom is het belangrijk dat u uw kleine viervoetige vriendinnetje goed in de gaten houdt en direct een afspraak maakt met uw dierenarts als u afwijkingen aan het spier- en skeletstelsel opmerkt.

Het voorkomen van OCD bij honden

Natuurlijk is preventie altijd beter dan behandeling. Om het risico op het oplopen van OCD te verminderen, moet u voorkomen dat het spier- en skeletstelsel van uw jonge hond overbelast raakt.

Gewrichten & Botten van Bellfor


Bovendien raden wij u aan om uw jonge hond alleen hoogwaardig puppyvoer te geven, zoals Bellfor Wiesen-Schmaus Junior, en de hoeveelheid voer aan te passen aan zijn werkelijke behoeften.

OCD bij honden: Klokken voor gewrichten & botten ter ondersteuning

Als uw hond tot een ras behoort dat bijzonder gevoelig is voor OCD, is het zinvol een beroep te doen op een geschikt voedingssupplement zoals Bellfor Gewrichten & Botten. Gewrichten & Botten van Bellfor bevat het unieke ingrediëntencomplex Ovopet, dat is afgeleid van het membraan van de schaal van kippeneieren.


De meer dan 500 ingrediënten in Ovopet zijn onder meer hyaluronzuur, glucosamine en collageen. Dankzij de speciale samenstelling van Ovopet kan Bellfor Gewrichten & Botten een beslissende bijdrage leveren aan de voeding van de gewrichten van uw hond en daarmee aan de gezondheid van het bewegingsapparaat.


Bekijk Bellfor Gewrichten & Botten in de winkel.


Banner met puppyvoer voor grote honden

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften
watsapp-button-icon
bellfore motive