info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Airedale Terriër: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Airedale Terriër

Airedale Terriër

De Airedale Terriër komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Het is een van de oudste werkhondenrassen. De FCI deelt de Airedale Terriër in groep 3, sectie 1 (hoogbenige terriërs).


Het veelzijdige ras kenmerkt zich door een vriendelijk karakter en een hoge energie. Vandaag de dag wordt de Airedale Terriër niet meer alleen gebruikt als werkhond, maar wordt hij ook veelal gewaardeerd als een trouwe familie- en gezelschapshond.

Geschiedenis van de Airedale Terriër

Onder de voorouders van de Airedale Terriër bevinden zich hoogstwaarschijnlijk de middelgrote Engelse Terriër, Otterhound, Schotse Herder en de Gordon Setter.


Het ras is afkomstig uit de vallei van de Aire rivier in Yorkshire, waar boeren zich circa de 19e eeuw begonnen te settelen.


De oorsprong heeft de Airedale Terrier ook de huidige naam gegeven, die bestaat uit de naam van de rivier en het Engelse woord dale (vallei). Het doel was toen om een ​​veelzijdige terriër te fokken.


In 1875 werden de eerste fokresultaten gepresenteerd op hondenshows. In die tijd stond de Airedale Terrier nog bekend als de Bingley Terrier of Waterside Terrier. De huidige naam vestigde zich pas in 1880.


Het ras werd in 1886 erkend door de British Kennel Club. Slechts een paar jaar later kwamen de eerste Airedale Terriers eindelijk naar Duitsland, waar het al snel werd ingezet als hulphondenras.


Tijdens de twee wereldoorlogen werd de Airedale Terrier ook door het leger in Duitsland gebruikt als rapportage- en medische hond. De King of Terriers, zoals de Airedale Terrier soms wordt genoemd, wordt nog steeds als politiehond gebruikt. Bovendien heeft het ras zich allang ontwikkeld tot een populaire gezinshond.

Kenmerken van de Airedale Terriër

De Airedale Terriër is een grote hond met een slank en pezig postuur. Volgens de rasstandaard bereiken mannetjes een schouderhoogte van ongeveer 58 tot 61 centimeter en teven ongeveer 56 tot 59 centimeter.


Met betrekking tot gewicht geeft de rasstandaard voor de Airedale Terriër geen vaste specificaties. Meestal ligt zijn lichaamsgewicht tussen de 18 en 29 kilo, waarbij de teefjes aanzienlijk lichter zijn dan reuen.


De Airedale Terrier heeft een goed geproportioneerde en compacte bouw. Hij heeft goed ontwikkelde spieren, wat op het eerste gezicht duidt op een actieve en volhardende hond.


Het goed geproportioneerde hoofd van de Airedale Terrier is plat en lang. De kaak van de Airedale Terrier is gespierd en heeft sterke tanden.


De donkere ogen zijn klein. Ze moeten een intelligente en gedurfde uitdrukking hebben en mogen niet opvallen. De V-vormige, scharnierende oren van de Airedale Terrier zijn vrij klein. Ze worden aan de zijkant gedragen en mogen niet te hoog worden zijn geplaatst of teveel naar beneden hangen.

De vacht van de Airedale Terriër

De Airedale Terrier heeft een harde en stugge vacht. Vrij glad, het ligt dicht bij het lichaam. Het bestaat uit een vrij korte en zachte ondervacht en strak bovenhaar. Het haar kan kroezend of licht golvend zijn. Een zachte of gekrulde vacht is echter niet wenselijk voor de Airedale Terrier.


De basiskleur van de Airedale Terrier is bruin. Hij heeft ook een zwarte of grijze kam en een overeenkomstige kleur op de bovenkant van de staart en nek. Wat wit haar tussen de voorpoten is acceptabel volgens de rasstandaard.


De Airedale Terriër is een van die hondenrassen die zeer weinig haar hebben. Het is echter noodzakelijk om voldoende aandacht te besteden aan vachtverzorging en om de vacht meerdere malen per jaar te trimmen.

Airedale Terriër: aard en karakter

Airedale Terriër: aard en karakter

De Airedale Terriër wordt als betrouwbaar en met sterke zenuwen beschouwd. Hoewel het een zeer pittig hondenras is, heeft het een evenwichtig karakter.


De vriendelijke Airedale Terriër is alert en waakzaam. Het ras neigt niet naar nervositeit of angst. In de omgang met jongere familieleden laat hij zich van zijn kindvriendelijke kant zien. Dankzij zijn uitstekende aanpassingsvermogen is de Airedale Terriër geschikt voor zowel gezinnen als voor alleenstaande hondenbezitters.


Door zijn uitgesproken zelfvertrouwen is een zekere mate van consistentie in zijn opvoeding vereist. In het algemeen kan de intelligente Airedale Terrier echter eenvoudig worden getraind om een betrouwbare metgezel te zijn.

Activiteiten met de Airedale Terriër

De Airedale Terriër is een klassieke werkhond, die in Duitsland al vóór de Duitse Herder als hulphond werd gebruikt. Ook vandaag de dag wordt hij nog regelmatig gebruikt als politiehond.


Daarnaast is de veelzijdige Airedale Terriër ook zeer geschikt voor de training als waakhond, geleidehond of reddingshond.


Als de Airedale Terriër als pure familiehond gehouden  zal worden, is het belangrijk om hem voldoende uit te dagen, zowel fysiek als mentaal. Hondensporten zijn hiervoor zeer geschikt. Daar blijkt de intelligente Airedale Terrier enthousiast en efficiënt te zijn.

Onder andere de volgende hondensporten zijn mogelijk voor de Airedale Terriër:

Airedale Terriër en ziekten

De Airedale Terriër is een robuuste hond met een gemiddelde levensverwachting van 10 tot 12 jaar. Toch zijn er enkele hondenziekten waarvoor ook een verhoogd risico bestaat.


Naast een zekere neiging tot levensbedreigende maagdraaiing, is er vooral een aanleg om heupdysplasie te ontwikkelen. Daarnaast kunnen huidproblemen zoals dermatitis, hypothyreoïdie en netvliesaandoeningen af en toe voorkomen in de Airedale Terriër.

Het juiste dieet voor de Airedale Terriër

Een evenwichtige voeding, gebaseerd op de werkelijke behoeften van de Airedale Terriër, draagt aanzienlijk bij aan een lang en gezond hondenleven.


Voor bijzonder actieve Airedale Terriërs raden wij aan om onze glutenvrije droogvoer Bellfor Premium PUR Aktiv te voeren, dat sport- en service honden optimale energie geeft in de vorm van licht verteerbare koolhydraten uit rijst en maïs.

Daarnaast kunnen de volgende voedingssupplementen nuttig zijn voor de Airedale Terriër:

Met het speciale Bellfor voedingsconcept ondersteunt u de gezonde ontwikkeling en het welzijn van uw Airedale Terriër vanaf jonge leeftijd.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive