info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Schijnzwangerschap bij Honden: Oorzaken en Behandeling

Schijnzwangerschap bij Honden

De meeste teven zijn ongeveer twee keer per jaar loops. Als ze de kans krijgen om te paren gedurende deze tijd, is het zeer waarschijnlijk dat je je binnenkort moet voorbereiden op vierbenige nakomelingen.


Echter, zelfs zonder contact met een reu kan uw hond opzwellen en mogelijk zelfs melk produceren. In dit geval is het waarschijnlijk een schijnzwangerschap.


Wat dit precies betekent, wat de oorzaak kan zijn van de valse zwangerschap bij uw hond en hoe u uw viervoeter nu het beste kunt ondersteunen, leggen we u in het volgende uit.

Wat is een schijnzwangerschap bij honden?

Honden die een valse zwangerschap ontwikkelen, geven ten onrechte de indruk dat ze zwanger zijn. Veranderingen in de hormoonspiegels bij getroffen teven veroorzaken dat ze zowel fysieke als psychische afwijkingen vertonen.


Meestal gebeurt de valse zwangerschap drie tot twaalf weken na de laatste verhitting. Het kan bij alle rassen voorkomen, maar komt veel vaker voor bij kleine honden. Grote rassen daarentegen ontwikkelen zelden een valse zwangerschap.

Oorzaken van een schijnzwangerschap bij honden

Het is niet duidelijk waarom honden schijnzwanger worden. Wat wel zeker is, is dat het wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Als het prolactinegehalte na de krolsheid sterk stijgt, terwijl het progesterongehalte tegelijkertijd daalt, is er altijd de mogelijkheid van een valse zwangerschap bij de hond.


Hoe hoger de stijging van het prolactinegehalte en de daling van het progesterongehalte, hoe groter het risico op een valse zwangerschap in het algemeen. Er kunnen echter individuele verschillen zijn van hond tot hond, zodat een valse zwangerschap niet kan worden bepaald door bepaalde hormoonspiegels.

Symptomen van een schijnzwangerschap bij honden

Naast een toenemende buikomvang wordt een valse zwangerschap bij uw hond in principe gekenmerkt door de typische symptomen van een normale zwangerschap.


Het gaat hierbij met name om een duidelijke zwelling van de borstklier als gevolg van de stijging van het prolactinegehalte. In veel gevallen gaat de groei van het klierweefsel zelfs gepaard met de productie van melk.


Daarnaast behoren gedragsveranderingen, die kunnen variëren van depressieve tot agressieve stemmingen, tot de mogelijke symptomen waarmee de schijnbare dracht zich bij uw hond kan laten voelen.


Sommige dieren ontwikkelen ook een sterk moederinstinct dat hen leidt tot het beschermen en verzorgen van voorwerpen zoals een eenvoudig speeltje, zoals een puppy.

Diagnose van een valse dracht bij uw hond door de dierenarts

Ook al lijken de fysieke en psychologische veranderingen misschien vreemd, een valse zwangerschap bij honden is in eerste instantie niet zo erg. Als de symptomen echter bijzonder ernstig zijn, kan het raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen.


De dierenarts controleert onder andere de gezwollen melkkanalen en controleert met behulp van een echografie of uw hond echt alleen maar een valse dracht is of dat de viervoeter toch nakomelingen bij zich draagt.

Behandeling van de schijnzwangerschap bij honden

Behandeling van de schijnzwangerschap bij honden

In de meeste gevallen is het niet nodig dat de dierenarts actief wordt en de behandeling in gang zet vanwege de valse dracht van uw hond. Dit komt omdat de aandoening meestal niet blijvend is en de symptomen na twee of drie weken vanzelf verdwijnen.


Als de valse zwangerschap echter sterke agressie of overmatig depressief gedrag bij uw hond teweegbrengt, kan een behandeling met medicijnen om de vorming van prolactine te remmen aan te bevelen zijn.


Maar zelfs dan moet uw hond in staat zijn om de valse zwangerschap binnen een paar weken te voltooien zonder zich zorgen te hoeven maken over blijvende schade.

Zo ondersteunt u uw hond tijdens de schijnzwangerschap

Hoewel de valse zwangerschap normaal gesproken geen ernstig risico vormt voor uw hond, zullen de hormonale schommelingen en de daarmee gepaard gaande veranderingen het dier natuurlijk wel enigszins belasten.


Daarom moet u uw best doen om uw hond zoveel mogelijk te ondersteunen tijdens de valse zwangerschap. Het belangrijkste is dat je voldoende aandacht besteedt aan je teef om haar af te leiden van haar onbekende toestand.


U moet ook proberen om voorwerpen uit de buurt van uw hond te houden die tijdens de valse zwangerschap als pupvervanger kunnen dienen.


Verder is het belangrijk om te voorkomen dat uw viervoeter zijn of haar zoogdier likt, omdat dit de productie van moedermelk extra stimuleert. Het kan ook nodig zijn om uw teef tijdelijk te kragen voor dit doel, als dat niet mogelijk is.

Onze tip voor honden tijdens de valse zwangerschap

Een valse zwangerschap en de daarmee gepaard gaande veranderingen in de hormoonhuishouding betekenen een aanzienlijke stress voor uw hond. Daarom is het zinvol om uw viervoeter te ondersteunen met een geschikte natuurlijke remedie om hem te kalmeren.


Voor dit doel bevelen wij Bellfor Shiimun Calm aan. Dit natuurlijke voedingssupplement op basis van de shiitake paddenstoel is bij uitstek geschikt om stress en nervositeit bij uw hond tegen te gaan.


Dankzij de speciale samenstelling van shiitake en andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten zoals groene thee en L-tryptofaan is de bereiding niet alleen licht verteerbaar, maar ook bijzonder effectief.


Dit maakt Bellfor Shiimun Calm de perfecte keuze om uw hond te ondersteunen tijdens de valse zwangerschap en hem te helpen om te kalmeren en te ontspannen ondanks de hormonale schommelingen.

Het vermijden van een nieuwe valse zwangerschap bij uw hond

Een castratie is de enige manier om een nieuwe valse zwangerschap bij uw hond veilig te voorkomen. Niet alleen helpt castratie valse zwangerschappen te voorkomen, het vermindert ook het risico op verschillende ziekten, zoals de vorming van tumoren op de melklijn.


Als een echte zwangerschap voor u toch niet aan de orde is, is het dus zeker de moeite waard om te overwegen uw hond te castreren. De afwezigheid van een nieuwe valse zwangerschap is in dit verband slechts een welkome bijwerking.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive