info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Baarmoederontsteking (pyometra) bij de hond: Oorzaken en behandeling

Baarmoederontsteking komt vaak voor bij vrouwelijke honden. De medische term voor ontsteking van de baarmoeder is pyometra. Het is een potentieel levensbedreigende noodsituatie die u, als eigenaar, ernstig moet nemen en door een dierenarts moet laten behandelen.


Lees hieronder waarom baarmoederontsteking bij honden voorkomt, welke symptomen het veroorzaakt en hoe pyometra kan worden behandeld.

Wat is baarmoederontsteking bij honden?

Wanneer honden pyometra krijgen, hoopt zich pus op in de baarmoeder van het dier. Bovendien vormen bacteriën bij honden met pyometra gifstoffen die zich door het hele lichaam van de viervoeter verspreiden, wat in veel gevallen bloedvergiftiging tot gevolg heeft.


De baarmoederontsteking kan bij honden in twee verschillende vormen voorkomen. De open vorm van pyometra wordt gekenmerkt door een open baarmoederhals, waardoor de pus, althans gedeeltelijk, kan wegvloeien. Bij de gesloten vorm daarentegen is de baarmoederhals gesloten, zodat de etter niet uit de ontstoken baarmoeder van de hond kan wegvloeien.

Oorzaken van baarmoederontsteking bij honden

Hormonen spelen een doorslaggevende rol bij baarmoederontsteking. Om deze reden worden gewoonlijk alleen ongesteriliseerde teven door pyometra getroffen.


Tijdens de loopsheid produceert het lichaam van de viervoeter de hormonen progesteron en oestrogeen. Ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap van de teef, bouwt het baarmoederslijmvlies zich op. Als de teef niet door een reu wordt gedekt, trekt het slijmvlies normaal gesproken terug nadat de teef loops is geworden.


De hormoonspiegel blijft echter een paar weken verhoogd en daalt dan langzaam. Sommige teven ervaren ook een zogenaamde schijnzwangerschap gedurende deze tijd.


Tijdens de loopsheid biedt de baarmoeder van de teef ideale omstandigheden voor bacteriën om zich te vestigen en te vermenigvuldigen. Als de hormonen van de teef in de periode na de loopsheid in de war raken en het progesterongehalte te hoog wordt, kan het gebeuren dat het baarmoederslijmvlies zich niet volgens plan regresseert. In combinatie met een mogelijke bacteriële infectie van de baarmoeder, leidt dit uiteindelijk tot pyometra.

Hoe vaak komen baarmoederontstekingen voor bij honden?

Baarmoederontstekingen komen vaak voor bij honden. Uit een Zweeds onderzoek in 1995 en 1996, waarbij de verzekeringsgegevens van meer dan 200.000 honden werden geanalyseerd, bleek dat tussen 23 en 24% van alle vrouwelijke honden pyometra ontwikkelden tegen de tijd dat zij 10 jaar oud waren. (1)

Volgens de resultaten van de studie werden de volgende rassen bijzonder vaak getroffen door baarmoederontsteking:

Hormonale anticonceptie kan baarmoederontsteking bevorderen

Een bekende risicofactor die baarmoederontsteking bij honden in de hand werkt, zijn hormooninjecties, de zogenaamde loopsheidsinjecties, die worden gebruikt om de loopsheid van uw viervoeter te onderdrukken.


Als u deze anticonceptiemethode voor uw teef overweegt als alternatief voor castratie, is het belangrijk dat u vooraf advies inwint bij uw dierenarts over de risico's.

Symptomen van baarmoederontsteking bij honden

Als een teef een baarmoederontsteking heeft, zal dit merkbaar zijn door verschillende symptomen. De symptomen hangen af van de ernst van de ontsteking en het type pyometra.

Baarmoederontsteking bij honden kan onder andere de volgende symptomen veroorzaken:

  • gebrek aan eetlust
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Braken
  • Gewichtsverlies
  • Verhoogde dorst
  • Frequent urineren

In het geval van een open baarmoederontsteking hebben zieke honden ook last van vaginale afscheiding die vies ruikt. Veel teven likken zich in dit geval echter regelmatig schoon, waardoor dit symptoom van pyometra vaak een hele tijd onopgemerkt blijft.


De niet-specifieke symptomen maken het soms moeilijk om een bestaande baarmoederontsteking bij de hond snel op te merken. Vooral de gesloten vorm van pyometra blijft vaak lange tijd onopgemerkt.

Diagnose van baarmoederontsteking bij de hond

Baarmoederontsteking bij honden is een ernstige aandoening die onmiddellijke behandeling vereist. Als u mogelijke symptomen van pyometra bij uw teefje waarneemt, moet u dus onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts.


Om tot op de bodem van uw vermoedens te gaan, zal de dierenarts waarschijnlijk een echografisch onderzoek verrichten. Dit is meestal een goede manier om veranderingen in de baarmoeder van uw viervoeter op te sporen.


Het is ook gebruikelijk om een bloedonderzoek te doen en de nier- en leverwaarden van de hond te controleren. Deze tests helpen bij het opsporen van eventuele schade aan de organen en eventuele sepsis (bloedvergiftiging) die reeds aanwezig kan zijn.

Behandeling van baarmoederontsteking bij de hond

Als uw dierenarts bij uw hond een baarmoederontsteking heeft vastgesteld, zijn er in principe twee verschillende behandelingsmethoden.


De conservatieve behandeling bestaat uit antibiotica, ontstekingsremmers en hormoonpreparaten. In dit geval is er echter een grote kans dat uw hond na een tijdje opnieuw pyometra krijgt.


Dierenartsen adviseren daarom in de regel een operatie waarbij de ontstoken baarmoeder en de eierstokken bij de hond worden verwijderd. In principe zal uw teef worden gesteriliseerd om een herhaling van baarmoederontsteking definitief te voorkomen. Na de ingreep krijgt uw hond een paar dagen ontstekingsremmende medicijnen en antibiotica.

Prognose voor honden met baarmoederontsteking

Als de baarmoederontsteking van uw hond op tijd wordt vastgesteld en behandeld, zijn de kansen op volledig herstel zeer groot.


Het is echter natuurlijk heel goed mogelijk dat er na de operatie complicaties optreden. De dierenarts zal dan, indien nodig, in detail met u bespreken hoe dit de prognose zal beïnvloeden.

Hoe kunt u pyometra bij honden voorkomen?

Als u wilt voorkomen dat uw hond pyometra ontwikkelt, moet u uw viervoeter laten castreren.


Als bij de sterilisatie zowel de baarmoeder als de eierstokken worden verwijderd, kan de baarmoeder niet meer ontsteken en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over pyometra bij uw hond.

Baarmoederontsteking bij honden - onze conclusie

Zoals u ziet, is baarmoederontsteking bij honden niet iets wat u als eigenaar zomaar kunt negeren. Immers, onbehandelde pyometra is in de meeste gevallen fataal. Het is daarom van essentieel belang dat u uw hond bij verdenking snel naar een dierenarts brengt, zodat deze de nodige behandelingsmaatregelen kan treffen.


Met een tijdige behandeling is de kans groot dat honden met een baarmoederontsteking snel herstellen en er geen blijvende problemen overblijven. Om pyometra op betrouwbare wijze te voorkomen, moet de teef worden gesteriliseerd, wat inhoudt dat de baarmoeder van de teef wordt verwijderd.


(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11817057/

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
watsapp-button-icon
bellfore motive