info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hondencastratie: Procedure, voordelen en risico's

Veel eigenaren vragen zich af of ze hun hond moeten castreren. Een algemeen antwoord op deze vraag is nauwelijks mogelijk. Omdat de interventie zowel voor- als nadelen heeft voor de viervoeter. Om u te helpen bij uw beslissing, gaan we in dit artikel dieper in op het onderwerp neutreren bij honden.

We zullen u uitleggen wat de verschillen in sterilisatie tussen teefjes en reutjes zijn, wat de gezondheidsvoordelen van sterilisatie zijn en waar u op moet letten bij het voeren van uw gesteriliseerde hond.

Castreer je hond: Verschillen tussen teven en reuen

Hondencastratie

Het doel van de castratie is natuurlijk hetzelfde bij teven en reuen. Het dier mag zich niet langer kunnen voortplanten. De interventie verschilt echter duidelijk tussen de twee geslachten. De testikels van de reu worden verwijderd, terwijl de eierstokken van de teef worden verwijderd.

Voorafgaand aan de castratie controleert de dierenarts of er geen gezondheidsredenen tegen de operatie zijn. Bovendien mag de hond 12 uur voor de castratie niets eten. De eigenlijke operatie wordt dan bij beide geslachten onder algehele verdoving uitgevoerd met een individueel aangepaste dosering.

Castratie bij reuen

De castratie van een reu is (net als bij de sterilisatie van mensen) relatief ongecompliceerd, omdat alleen de testikels verwijderd hoeven te worden om hem van zijn voortplantingsvermogen te beroven.

Daartoe wordt het gebied van de procedure eerst geschoren en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt het scrotum opengesneden, de zaadleiders geknepen en de testikels verwijderd voordat de incisie weer kan worden gesloten.

De eigenlijke operatie duurt ongeveer een half uur. Het duurt ongeveer een tot twee uur voordat de hond na het castreren wakker wordt. De hechtingen kunnen na ongeveer 10 dagen worden verwijderd.

De kosten voor het castreren van een reu zijn goed beheersbaar en bedragen slechts 150 tot 200 euro.

De castratie van teven

Om een teef te steriliseren, moet eerst ook de snijzone worden geschoren en gedesinfecteerd. Daarna kan de buik worden geopend en kunnen de baarmoeder en de eierstokken voor de eierstokken worden geplaatst. Nu worden de eierstokken vastgebonden en verwijderd voordat de baarmoeder weer in de juiste positie kan worden gebracht.

De buikwand van de teef moet na castratie in meerdere lagen worden gesloten. Voor de binnenste hechtingen worden zelfoplosbare hechtingen gebruikt, terwijl de buitenste hechtingen worden genaaid met normale hechtingen, die na ongeveer 10 dagen weer kunnen worden verwijderd, zoals bij een mannetje.

Soms worden niet alleen de eierstokken, maar ook de baarmoeder verwijderd wanneer een teef gecastreerd is. Dit is bijvoorbeeld noodzakelijk in geval van castratie als gevolg van een baarmoederziekte. Bovendien is het vaak in ieder geval nuttig voor oudere en zieke dieren.

Bij teven is de castratie complexer dan bij reuen. De procedure kan tot een uur duren. Dit is ook merkbaar met hogere kosten van ongeveer 300 tot 400 euro.

Waarom een castratie met honden zinvol kan zijn

Hoewel het hoofddoel van het castreren van honden is om ongewenste voortplanting te voorkomen, zijn er een aantal andere argumenten voor de interventie. Deze omvatten de gezondheidsvoordelen van castratie voor beide geslachten.

Voordelen van castratie bij teven:

  • Gecastreerde teven worden niet langer loops (geen bloedingen of gedragsveranderingen).
  • Castratie kan pyometra (baarmoedersuppuratie) voorkomen.
  • Een overeenkomstige vroege operatie dient om het risico op borstkanker te verminderen.
  • Castratie helpt het risico op tumoren op de melklijn bij teven te verminderen.

Voordelen van castratie bij reuen:

  • Gecastreerde mannetjes hebben beduidend minder interesse in het andere geslacht.
  • De viervoeter wordt rustiger en de overmatige markering vermindert.
  • De castratie dient ter preventie van teelbalkanker.
  • Het risico op prostaataandoeningen wordt verminderd.
  • Ontmoetingen met loops geworden vrouwen zijn meer ontspannen.

Het juiste moment om een hond te castreren

Eigenlijk is het altijd mogelijk om een hond te steriliseren. Als de viervoeter al vrij oud is, houdt een castratie echter meer risico's in. Echter, zelfs met zeer jonge honden, mag de operatie alleen in uitzonderlijke gevallen worden uitgevoerd, omdat een te vroege castratie de ontwikkeling van het dier beperkt.

Dit kan de fysieke en mentale ontwikkeling van de hond verstoren. Mannetjes die te vroeg gecastreerd zijn, neigen vaak tot agressief gedrag.

In het algemeen zouden teven minstens één keer loops moeten zijn geweest voordat ze werden gecastreerd. Dit is het geval tussen zes maanden en een jaar, afhankelijk van het ras. Bij mannen moet de castratie ongeveer worden gewacht tot het eerste levensjaar is verstreken.

Mogelijke risico's van castratie voor de hond

Castratie bij honden is routine op zich. Vooral bij mannetjes is het sowieso maar een kleine ingreep. Toch moet u zich ervan bewust zijn dat een operatie onder algemene verdoving altijd een bepaald risico met zich meebrengt.

Daarnaast komt incontinentie vaak bij teven voor als gevolg van castratie. Dit is ook mogelijk met mannen. Dit is echter slechts relatief zelden het geval.

Chemische castratie als alternatief voor chirurgie

Zogenaamde hormoonchips zijn een mogelijk alternatief voor het castreren van mannen. Ze bevatten het actieve bestanddeel desloreline en worden onder de huid van de viervoeters geplaatst, waardoor het tijdelijk onvruchtbaar is.

Aangezien de hormoonchip leidt tot een vermindering van de testosteronproductie, hebben chemisch gecastreerde mannen ook een lagere geslachtsdrift en worden ze meestal merkbaar rustiger. De hormoonchip werkt na enkele weken en duurt meestal tussen de zes en twaalf maanden.

De chemische castratie kan de hond de normaal noodzakelijke werking besparen. Het kan echter langer duren dan bedoeld, vooral bij kleine honden, en in sommige gevallen zelfs leiden tot blijvende onvruchtbaarheid. Bovendien voorkomt het natuurlijk geen teelbalkanker.

Bijzondere kenmerken van het dieet van gesteriliseerde honden

Veel eigenaren zijn zich er niet van bewust dat de castratie van hun hond een verandering in de voeding kan vereisen. Dit komt omdat de geslachtshormonen van het dier ook de stofwisseling en de eetlust reguleren.

Bij gecastreerde honden neemt de eetlust vaak aanzienlijk toe terwijl het energieverbruik afneemt. Als eigenaar moet u er daarom na het castreren speciaal op letten dat uw hond niet te dik wordt.

Het zal echter waarschijnlijk niet goed gaan om in de toekomst gewoon minder voedsel te geven. In plaats daarvan is het belangrijk om de juiste voeding te kiezen en het dieet aan te passen aan de behoeften van de viervoeter.

Shiimun Slim voor gecastreerde honden op dieet

Met Shiimun Slim hebben we een speciaal dieetpoeder voor honden ontwikkeld, dat kan helpen om overgewicht tegen te gaan en uw viervoeter op een natuurlijke manier te ondersteunen in zijn dieet, vooral na de sterilisatie.

Uw hond castreren - de belangrijkste dingen in één oogopslag

Castratie heeft veel voordelen voor de gezondheid en het gedrag van honden. Tegelijkertijd zijn de risico's van de chirurgische ingreep relatief laag en de meeste viervoeters zouden zich toch niet moeten reproduceren.


In de meeste gevallen is sterilisatie bij honden daarom ongetwijfeld nuttig en moet zeker worden overwogen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive