info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Panostitis bij honden: symptomen, behandeling en preventie

Als een hond panostitis krijgt, betekent dit dat het weefsel van zijn botten ontstoken raakt. Vooral de botten van de elleboog en de bovenarm worden aangetast. Er kan echter ook een ontsteking van het weefsel in de scheenbenen en dijbenen optreden. Dit is natuurlijk uiterst pijnlijk voor de getroffen viervoeters.


Hieronder wordt uitgelegd waarom panostitis optreedt en welke behandelingsmaatregelen kunnen worden genomen. We geven u ook tips over hoe u de kans op ontsteking van het botweefsel bij uw viervoetige metgezel kunt verkleinen.

Oorzaken van panostitis bij honden

Panostitis komt meestal voor bij jonge honden tussen 5 en 18 maanden oud. Waarom honden precies panostitis krijgen is nog niet definitief opgehelderd.


Aangenomen wordt echter dat een te snelle groei een rol speelt bij de ontwikkeling van de ontstekingsziekte. Vooral middelgrote tot grote hondenrassen worden hierdoor getroffen. Panostitis komt vooral voor bij de Duitse herder. Bovendien zijn reuen over het algemeen vatbaarder dan teven.

Symptomen van panostitis bij honden

De ontsteking van het botweefsel veroorzaakt zeer hevige pijn bij aangetaste honden. Een typisch symptoom dat op panostitis kan wijzen is kreupelheid. Meestal is in het begin slechts een van de voorpoten van de hond aangetast. Het is echter heel goed mogelijk dat panostitis en de daarmee gepaard gaande kreupelheid zich na verloop van tijd uitbreiden tot de andere poten van het dier.

Ernstige panostitis kan ook de volgende symptomen bij honden veroorzaken:

  • Gebrek aan eetlust
  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Koorts

Diagnose van panostitis bij de hond

Als uw hond mank loopt of u denkt dat het dier duidelijk pijn lijdt, spreekt het voor zich dat een tijdig bezoek aan de dierenarts van onmisbaar belang is.


Se dierenarts zal uw viervoeter onderzoeken en de aangetaste poot palperen. In het geval van panostitis, zal de hond gevoelig zijn voor pijn bij palpatie. Na het uitwendige onderzoek zal de dierenarts röntgenfoto's van uw hond moeten maken om de veranderingen in de aangetaste botten, die typisch zijn voor panostitis, zichtbaar te maken.

Behandeling van panostitis bij de hond

Zodra de dierenarts heeft vastgesteld dat uw hond panostitis heeft, is de volgende stap het verlichten van de symptomen die door de ziekte worden veroorzaakt. Pijnstillers en ontstekingsremmende preparaten worden meestal voor dit doel gebruikt. Indien nodig, kan de dierenarts ook een behandeling met prednison voor uw hond aanbevelen. In dit geval moeten de voordelen en risico's van het glucocorticoïd natuurlijk zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen.


Normaal geneest panostitis bij honden volledig binnen een paar weken. In individuele gevallen kunnen de symptomen echter gedurende enkele maanden aanhouden.


Om de genezing te ondersteunen, is het belangrijk om lichamelijke inspanning tijdelijk te vermijden. Houd uw hond daarom de komende weken aan de lijn en zorg ervoor dat hij niet te wild rondrent. Op die manier ondersteunt u de genezing van de panostitis en voorkomt u dat de ontsteking onnodig lang aanhoudt.

Preventie van panostitis bij honden

Hoewel de precieze oorzaken van panostitis nog niet bekend zijn, zijn er een paar dingen die u als eigenaar kunt doen om de kans op een botontsteking bij uw viervoeter aanzienlijk te verkleinen.


Vooral bij grotere hondenrassen is het in dit verband van groot belang een te snelle groei te vermijden. Zorg er daarom voor dat u uw opgroeiende viervoeter niet te veel eten geeft. Grote hondenrassen moeten tot de leeftijd van zes maanden puppyvoer van hoge kwaliteit krijgen.


Daarna is overschakelen op hondenvoer voor volwassen dieren de juiste keuze. Dit komt omdat het minder vetten en eiwitten bevat, zodat de viervoeters er langzaam kunnen uitgroeien. Dit vermindert niet alleen het risico op panostitis, maar helpt ook schade aan de gewrichten te voorkomen. Het helpt ook om schade aan de gewrichten en pezen van uw hond te voorkomen.


U moet uw jonge viervoeter ook niet blootstellen aan buitensporige fysieke stress. Dit kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van panostitis en de ontwikkeling van andere gewrichtsproblemen bevorderen.

Extra steun voor het lichaam

Voor grote opgroeiende honden is het zinvol de gewrichten van extra voedingsstoffen te voorzien. Voor dit doel raden we een voedingssupplement met Bellfor Gewrichten en Botten aan. Het bevat het innovatieve actieve bestanddelencomplex Ovopet. Dit wordt gemaakt van het eierschaalvlies van kippeneieren en voorziet uw viervoeter van meer dan 500 verschillende voedingsstoffen, zoals collageen, hyaluronzuur en glucosamine. 


Bellfor Gewrichten en Botten is verkrijgbaar in de vorm van praktische capsules of in de vorm van smakelijke hondensnacks zonder granen.


Leer Bellfor voor gewrichten en botten kennen

Panostitis bij honden - onze conclusie

Zoals u kunt lezen, is panostitis bij honden niet iets wat eigenaren simpelweg kunnen negeren. Hoewel de ontstekingsziekte meestal binnen een paar weken vanzelf geneest, is het erg belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts als er symptomen optreden vanwege de pijn die ermee gepaard gaat.


Met een professionele behandeling van de symptomen en een paar weken rust staat niets een volledig herstel van uw trouwe viervoeter in de weg. Om panostitis bij grotere rassen te voorkomen, is het ook belangrijk een te snelle groei en overbelasting van het lichaam te vermijden.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
47.09 EUR
470.92 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
19.99 EUR
133.27 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive