info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Jachthonden

Jachthonden zijn alle hondenrassen die worden of werden gefokt om mensen te helpen bij de jacht. Terwijl sommige jachthondenrassen vandaag de dag nog steeds voornamelijk voor dit doel worden gebruikt, hebben andere jachthonden zich inmiddels ook ontwikkeld tot populaire gezinshonden.

Indeling van jachthonden volgens hun bestemming

Onder de generieke term jachthond worden totaal verschillende rassen samengevat, die duidelijk kunnen verschillen, niet alleen door zijn uiterlijk en grootte, maar ook wat betreft het exacte gebruik van elkaar.

Jachthonden kunnen worden onderverdeeld in zes categorieën, afhankelijk van het beoogde gebruik:

  • Aanwijshonden
  • Snuffelhonden
  • Aardhonden
  • Bloedhonden
  • Jachthonden
  • Retrievers

Aanwijshonden

Aanwijshonden

De taak van het aanwijzen van honden is om wild te ontdekken en hun ontdekking aan de jager te tonen. Hiervoor blijven ze bewegingsloos en geruisloos met een ontdekking, met wat meestal een voorpoot wordt opgetild en gehoekt. Aanwijshonden schrikken de prooi niet af en volgen het niet.

Snuffelhonden

Snuffelhonden

Snuffelhonden zoekt naar potentiële prooien in onbegaanbaar terrein, zoals bijvoorbeeld in riet of verdikkingen. Als ze vinden wat ze zoeken, schrikken ze het wild op en drijven het naar de jager toe.

Aardhonden

Aardhonden

Aardhonden worden ook wel bouwhonden genoemd en worden gebruikt bij de bouwjacht. Ze zoeken het wild in hun ondergrondse gebouwen, van waaruit ze de aandacht op zichzelf vestigen, totdat de jager ze en het wild vindt en opgraaft. Op deze manier wordt er bijvoorbeeld op dassen, vossen en wasberen gejaagd.

Bloedhonden

Bloedhonden

De taak van bloedhonden is het opsporen en plaatsen van gewond tweehoevig wild zoals wilde zwijnen en herten. Bloedhonden hebben een uitstekend reukvermogen en zijn in staat om zelfs  de volgende dag nog steeds buit te vinden.

Jachthonden

Jachthonden

Jachthonden zijn de naam die aan jacht- en roedel honden wordt gegeven. Hun taak is om het prooi op te jagen en te drijven. Deze vorm van jacht is in Duitsland verboden. In andere landen is het echter nog steeds gebruikelijk, hoewel het nu ook gedeeltelijk door overeenkomstige wetten wordt beperkt.

Retrievers

Retrievers

De taak van retrievers is het vinden van geschoten kleinere dieren, zoals eenden of ander gevederd wild, en om de prooi naar hun jager te brengen.

Beroemde jachthondenrassen uit Duitsland

De geschiedenis van de jachthonden in Duitsland gaat terug tot de Middeleeuwen. Met het doelgericht fokken naar ras-normen, waarmee naast het gedrag ook het uiterlijk van de honden wordt beschouwd, werd echter pas in de loop van de 19e eeuw begonnen.

Duitse Brak

Duitse Brak

Oorspronkelijk werd de Duitse Brak voornamelijk gebruikt voor de jacht op hazen en vossen. Vandaag de dag wordt de Duitse Brak echter vooral gebruikt als running- en bloedhond bij de jacht op tweehoevig wild. De Duitse Brak is een sterke en volhardende hond, die naast een baan als jachthond ook voldoende beweging nodig hebben.

Duitse Korthaar

Duitse Korthaar

De Duitse Korthaar is een klassieke aanwijshond. Het wordt echter gekenmerkt door zijn veelzijdigheid en kan daarom ook voor andere jachtgebieden worden gebruikt. Als familiehond hebben deze betrouwbare jachthonden bijna geen betekenis.

Duitse Draadhaar

Duitse Draadhaar

Ook het Duitse Draadhaar telt mee in de aanwijshonden. Het ras ontwikkelde zich, net als het Duitse Korthaar, aan het einde van de 19e eeuw. Tot de mogelijke toepassingsgebieden van het Duitse Draadhaar behoort naast het aanwijswerk ook retrieving.

Duitse Jachtterriër

Duitse Jachtterriër

De Duitse jachtterriër wordt voornamelijk gebruikt voor de jacht als aard- en snuffelhond. Hij heeft een uitstekend reukvermogen en een moedig karakter, wat hem in de jacht ten goede komt. Naast jachthonden worden sommige Duitse Jachthonden ook gebruikt als reddingshonden.

Klein Münsterland

Klein Münsterland

De Kleiner Münsterländer is een klein ras van aanwijshonden, dat ook geschikt is als snuffel- en apporterende hond. Naast de jacht is de Kleine Münsterländer vandaag de dag een populaire gezinshond, die ook getraind kan worden als reddingshond.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
watsapp-button-icon
Black friday
Black Friday
2022
Fram till slutet av Black Friday
00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
Black friday
bellfore motive