Gratis telefonisch advies en bestelling
(+49) 2222-8039975

Verzending binnen

2-3 dagen

Geen verzendkosten

vanaf €69,00

Testfase

100 dagen

Cocker Spaniel: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Cocker Spaniel

Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel is een middelgroot hondenras uit Groot-Brittannië. Hij werd oorspronkelijk gefokt voor de vogeljacht en is door de FCI als speurhond opgenomen in groep 8, sectie 2. 


De Cocker Spaniel wordt nog steeds gebruikt als jachthond. Hij heeft zich echter ook ontwikkeld tot een zeer populaire gezinshond. 

Geschiedenis van de Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel stamt oorspronkelijk af van Spaanse vogelhonden en is een van de oudste hondenrassen. De Britse Kennel Club erkende de Cocker Spaniel al in 1873 als een zelfstandig ras. De eerste continentale federaties volgden in het begin van de 20e eeuw. 


De Cocker Spaniel dankt zijn naam aan het Engelse woord voor houtsnip. Dit was een van de vogelsoorten waarvoor de behendige viervoeters oorspronkelijk werden gebruikt. 


Ondertussen werd de Cocker Spaniel meer en meer als showhond gefokt, waardoor hij zijn efficiëntie in de jacht gedeeltelijk verloor. Om deze ontwikkeling tegen te gaan is de rasstandaard in het verleden meerdere malen aangepast.


Vandaag de dag is de Cocker Spaniel veel meer dan een klassieke jachthond. Daarnaast is hij niet alleen in Duitsland een zeer populaire familie- en gezelschapshond, die onder andere door zijn eigenaren wordt gewaardeerd vanwege zijn vrolijke en alerte karakter.

Kenmerken van de Cocker Spaniel

De normale levensverwachting van de Engelse Cocker Spaniel ligt tussen de 12 en 15 jaar. Mannetjes bereiken een schofthoogte tot 41 centimeter, terwijl vrouwtjes iets kleiner worden met een maximum van 39 centimeter. Het gewicht in beide geslachten varieert van 12,5 tot 14,5 kilo. 


Het lichaam van de Cocker Spaniel is vrij compact. Het heeft een diepe borstkas en een rechte rug, die in de lendenstreek licht schuin staat. De neus en ogen van de Cocker Spaniel zijn vrij groot. Terwijl de ogen zowel donker als hazelnootbruin kunnen zijn, is de kleur van de neus gebaseerd op de kleur van de vacht.


Naast een vierkante snuit en een gespierde kaak wordt de kop van de Cocker Spaniel gekenmerkt door zijn typische lange slappe oren. De Cocker Spaniel heeft een zachte, nauwsluitende vacht, die relatief lang is op de buik, staart, oren en borst. 


Het regelmatig verzorgen van de vacht is daarom belangrijk en zou af en toe moeten worden getrimd.


Wat de vachtkleur betreft, laat de rasstandaard van de Cocker Spaniel talrijke variaties toe. Naast effen rode en zwarte dieren zijn ook tweekleurige en driekleurige exemplaren in verschillende kleuren toegestaan.

De Amerikaanse Cocker Spaniel

Naast de hier beschreven Engelse Cocker Spaniel is er in de loop der jaren een Amerikaanse variant ontwikkeld. Aangezien het vooral een gezelschapshond is, zijn prestaties nooit een prioriteit geweest in de fokkerij van de Amerikaanse Cocker Spaniel.


In vergelijking met zijn Engelse voorouder is hij wat kleiner en heeft hij ook een aanzienlijk langere vacht. Ondanks zijn jachtinstinct is de Amerikaanse Cocker Spaniel niet geschikt als jachthond en wordt daarom vrijwel uitsluitend als gezelschapshond gehouden.

Cocker Spaniel temperament en karakter

Cocker Spaniel temperament en karakter

De Engelse Cocker Spaniel blijkt een nieuwsgierige en leergierige metgezel te zijn in het dagelijks leven, die zeer trouw is aan zijn eigenaar. Hij houdt van uitgebreid knuffelen, maar ook van samen ravotten.


De Cocker Spaniel houdt er echter vooral van om in de struiken te rommelen. Daar is hij volledig in zijn element en kan hij zijn instincten de vrije loop laten. Vanwege het sterke jachtinstinct is het raadzaam om het niet uit het oog te verliezen en, afhankelijk van uw gehoorzaamheid, een sleepriem te gebruiken als dat nodig is.


Met zijn vrolijke karakter weet hij de mensen om hem heen gemakkelijk te inspireren. Het feit dat de Cocker Spaniel af en toe een beetje eigenwijs is, verandert daar weinig aan. Tegenover vreemden is hij normaal gesproken net zo onbevangen en geïnteresseerd dan als hij in contact staat met andere huisdieren of soortgenoten die hij tijdens het lopen tegenkomt. 

Activiteiten met de Cocker Spaniel

De Cocker Spaniel is een klassieke jachthond, die ook vandaag de dag nog alle kenmerken heeft voor zijn oorspronkelijke doel. Dit is onder andere ook merkbaar in de vorm van zijn uitgesproken blaffende vreugde, wat zeker kan leiden tot problemen met de buren bij het binnen houden.


Desondanks worden de meeste Cocker Spaniels vandaag de dag gehouden als pure familiehonden, terwijl hun belang voor de jacht steeds meer afneemt.

Als u besluit om een Cocker Spaniel te houden, moet u rekening houden met de hoge bewegingsdrang van de wendbare viervoeters. Ontspannende wandelingen zijn niet genoeg om deze drang te bevredigen. In plaats daarvan is het raadzaam om ze bezig te houden met hondensporten. 

Voor de Cocker Spaniel bijvoorbeeld zijn de volgende hondensporten zeer geschikt:

Cocker-spaniël ziekten

Zoals bij veel rashonden heeft de Cocker Spaniel een verhoogd risico op een aantal ziekten die eigenaren van deze schattige viervoeters zouden moeten kennen.

Vooral de volgende gezondheidsproblemen kunnen zich voordoen met de Cocker Spaniel:

  • Cocker woede is een vermoedelijk erfelijke ziekte, die zich manifesteert door ongegronde aanvallen van agressie.
  • Door hun harige oogleden zijn Cocker Spaniels vatbaarder voor oogproblemen zoals conjunctivitis.
  • Congenitaal vestibulair syndroom veroorzaakt evenwichtsproblemen door een misvorming van het vestibulaire orgaan in het binnenoor en kan leiden tot volledige doofheid.
  • Lippen Eczeem, dat een ontsteking veroorzaakt aan de natte kant van de onderlip, komt ook vaak voor in de cocker spaniël.
  • Door de grote, zeer behaarde oren heeft de cocker spaniël ook een verhoogd risico op oorontsteking en oormijt.

Het juiste dieet voor de Cocker Spaniel

Voor de gezondheid van uw Cocker Spaniel is een uitgebalanceerd dieet dat uw viervoeter in de juiste hoeveelheid van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorziet, van groot belang. De exacte energiebehoefte wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals leeftijd en activiteiten, en moet daarom voor elke Cocker-spaniël afzonderlijk worden bepaald.


Poeder Bellfor Shiimun Calm

In het assortiment van Bellfor vindt u hoogwaardige hondenvoeding gemaakt van natuurlijke ingrediënten voor uw Cocker Spaniel en lekkere hondensnacks als gezonde beloning voor tussendoor of tijdens de hondensport.

Wij bevelen ook de volgende verzorgingsproducten en voedingssupplementen aan voor uw Cocker Spaniel:

  • Bellfor Oogverzorgings Druppels zijn ideaal om de dagelijkse verzorging van de ogen te ondersteunen en klachten zoals bindvliesontsteking zachtjes tegen te gaan.
  • Bellfor Oorverzorgings Druppels ondersteunen u bij het reinigen van de gevoelige oren van uw Cocker Spaniel en leveren zo een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van oorinfecties.
  • Een natuurlijk voedingssupplement met Shiimun Calm kan gestresste en nerveuze honden helpen om makkelijker te kalmeren.

Het speciale voedingsconcept van Bellfor biedt u alles wat u nodig heeft om de gezonde ontwikkeling van uw cocker spaniel op jonge leeftijd optimaal te bevorderen.


Verzamel nu voedsel voor je hond!

Mijn gegevens

Hondennaam
Ras
Geslacht*
Vrouw
*Verplichte velden
Man
Gecastreerd
Ja
Nee
Geboortedatum*
*Verplichte velden

Aanbevolen producten

Gerelateerde Artikelen

Schrijf een recensie

    Slecht 
 Goed