info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hernia bij Honden: Symptomen, Behandeling en Preventie

Hernia bij Honden

Helaas komt het vaak voor dat een hond een hernia heeft. Sommige hondenrassen zijn hier bijzonder gevoelig voor. In principe kan elke hond echter onder bepaalde omstandigheden worden getroffen.


De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de ernst en het getroffen gebied.


U kunt er echter zeker van zijn dat een hernia veel pijn zal veroorzaken bij uw hond. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot verlamming. 


Hieronder leggen we uit hoe u een hernia bij uw hond kunt herkennen, hoe het behandeld kan worden en hoe goed de kans op herstel is. We geven u ook tips over preventie.

Tussenwervelschijf bij de hond: wat is het?

De tussenwervelschijven bevinden zich tussen de afzonderlijke wervels van de hond. Ze dienen als buffer en beschermen de ruggengraat tegen schokken. Tegelijkertijd laten ze de ruggengraat bewegen.


Elke tussenwervelschijf bestaat uit ringvormig kraakbeenweefsel waarin een flexibele gelatineuze kern is ingesloten. Als de zachte kern ontsnapt, ontstaat er een hernia (discusprolaps) bij de hond.


Omdat de gelatinekern meestal op het ruggenmerg en de zenuwen drukt, is het geheel meestal zeer pijnlijk voor aangetaste viervoeters. Daarnaast veroorzaakt een hernia vaak een verlamming bij de hond.

Mogelijke oorzaken voor een hernia bij honden

Wanneer een hond een hernia heeft, is dit meestal het gevolg van een degeneratieve verandering in het schijfweefsel. Deze overmatige slijtage kan verschillende oorzaken hebben, die vaak tot wederzijds voordeel strekken.


Tot de mogelijke oorzaken van een hernia bij honden behoren met name veelvuldig misbruik en overbelasting van het spier- en skeletstelsel en overgewicht.


Afgezien daarvan kan het normale verouderingsproces echter ook leiden tot toenemende slijtage van de tussenwervelschijven. Om deze reden hebben oude honden over het algemeen vaker last van een hernia dan hun jongere soortgenoten.

Bepaalde hondenrassen zijn bijzonder gevoelig voor een hernia

De bovengenoemde redenen kunnen in principe de kans op een hernia bij alle honden vergroten. Afgezien daarvan zijn er echter enkele rassen die van nature een hoger dan gemiddeld risico hebben.


Het meest getroffen zijn hondenrassen met korte poten en een lange rug. Bij deze rassen verkalken de tussenwervelschijven relatief vroeg, waardoor ze hun elasticiteit verliezen en hun functie niet meer goed kunnen vervullen.


Tegelijkertijd worden de tussenwervelschijven door de lengte van de rug aan een hogere belasting blootgesteld. Beide leiden er samen toe dat deze honden op relatief jonge leeftijd vaak een hernia krijgen.

Een verhoogd risico op een hernia bestaat onder meer bij de volgende honden:

Detectie van een hernia bij honden

Herkennen van een hernia in een hond

De precieze symptomen die de hernia prolaps bij de hond veroorzaakt, hangen onder andere af van de plaats waar het voorkomt en de ernst van de hernia.


Aangezien het ontstaan van de gelatinekern zeer pijnlijk is, kan een gebogen rug, een opvallende gevoeligheid voor aanraking en een duidelijk afnemende bewegingsdrang de eerste tekenen zijn van een hernia bij de hond.


Als de gelatinekern volledig te voorschijn komt, zijn er bijkomende symptomen zoals een onstabiele gang, coördinatiestoornissen, verlamming en het opnieuw slijpen van de ledemaat.


Als een hond een hernia in de halswervelkolom heeft, kan dit meestal worden opgemerkt door een stijve nek. De druk op de zenuwen kan soms ook leiden tot incontinentie bij de hond als gevolg van de discusprolaps.

Diagnose van de hernia bij honden

Als u denkt dat uw hond een hernia heeft opgelopen, is een tijdig bezoek aan de dierenarts essentieel. De dierenarts zal neurologische tests uitvoeren en de wervelkolom onderzoeken met behulp van beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto's, MRI's of CT-scans.


Dit is nodig om de exacte positie van de hernia bij uw hond te achterhalen. Het stelt de dierenarts ook in staat om andere mogelijke oorzaken van de schijfherniering uit te sluiten, zoals een gebroken wervel.

Behandeling van de hernia bij honden

De noodzakelijke behandelingsmaatregelen worden vooral bepaald door de ernst van de hernia bij uw hond.


Een lichte discusprolaps zonder verlamming of incontinentie kan meestal goed behandeld worden door tijdelijke immobilisatie en pijnstillers. Vervolgens helpt de fysiotherapie de spieren te versterken en de mobiliteit te herstellen.


Als de symptomen van de hernia van uw hond niet verbeteren, of als er wel verlamming optreedt, is een operatie vaak noodzakelijk.


Dit moet zeker worden uitgevoerd door een gespecialiseerde dierenarts. Uw hond heeft enkele weken nodig om te herstellen na de operatie. Gedurende deze tijd is het belangrijk om uw hond niet te veel te belasten en zijn herstel te ondersteunen met regelmatige fysiotherapie.

Genezingskansen voor honden met hernia's

Als de hernia van uw hond vroegtijdig wordt ontdekt en professioneel wordt behandeld, is de kans op herstel meestal erg groot. In ernstige gevallen of bij een zeer late diagnose kan echter blijvende schade aan de zenuwen en dus permanente motorische stoornissen optreden.

Vermijd een hernia in uw hond

In het ideale geval voorkomt u natuurlijk dat uw hond vanaf het begin een hernia krijgt. Want ook al is volledige bescherming helaas onmogelijk, er zijn een paar dingen die je kunt doen om het te voorkomen.

De volgende maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van een hernia bij de hond:

  • Vermijd overgewicht
  • Niet uit de auto springen
  • Geen gewone trapklimmen
  • Een warme slaapplaats zonder tocht
  • Zorg ervoor dat uw rug recht is bij het optillen
  • Gebruik van een harnas in plaats van een riem
  • Regelmatige fysiotherapie voor reeds bestaande rugklachten

De bovengenoemde maatregelen zijn in principe nuttig voor alle rassen om het risico van een hernia te verminderen. Ze zijn echter vooral belangrijk bij honden die van nature gevoelig zijn.

Onze tip voor een gezond lichaam

Naast bovenstaande tips kan het nuttig zijn om het lichaam van uw hond te ondersteunen met geschikte voedingssupplementen als onderdeel van de preventie van hernia's.


We raden daarom aan om de voeding van uw hond aan te vullen met Bellfor Gewrichten & Botten. Bellfor Gelenke & Knochen met Ovopet voorziet uw hond van een uniek complex van actieve ingrediënten met belangrijke voedingsstoffen voor de gezondheid van de gewrichten.


Op deze manier kan Bellfor Gewrichten & Botten een waardevolle bijdrage leveren aan het voorkomen van hernia's bij honden. De bereiding is verkrijgbaar in de vorm van capsules of als lekkere hondenspektakels op basis van natuurlijke ingrediënten.

Vermijd overgewicht als risicofactor voor een belaste tussenwervelschijven

Als uw hond overgewicht heeft, belast dit het hele lichaam en dus ook de tussenwervelschijven. Het is daarom zeer belangrijk dat u uw viervoeter zo snel mogelijk op dieet zet en er zo voor zorgt dat zijn gewicht genormaliseerd wordt.


Hiervoor adviseren wij een lichte vermindering van de hoeveelheid voedsel en een voedingssupplement met Shiimun Slim. Het licht verteerbare voedingspoeder bevat natuurlijke ingrediënten die de voeding van uw hond effectief ondersteunen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
19.99 EUR
133.27 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive