info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Het opsporen, behandelen en voorkomen van oormijten bij Honden

Honden kunnen worden aangevallen door verschillende soorten mijten. Een daarvan zijn de zogenaamde oormijten. Vergeleken met andere soorten zijn deze vrij zeldzaam bij honden, maar ze kunnen ernstige gevolgen hebben voor de zieke dieren.


Hieronder leggen we uit hoe u een besmetting met oormijten bij uw hond kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en hoe de parasieten kunnen worden behandeld.

Wat zijn oormijten?

Oormijten bij Honden

Oormijten zijn mijtsoorten die bijna uitsluitend de oren van hun gastheerdieren aantasten. Daar voeden ze zich met bloed, huidcellen en weefselvocht en beschadigen ze de huid van de hond met hun monddelen.


Er zijn verschillende soorten oormijten, waarvan het geslacht Otodectes Cynotis de meest voorkomende is. Een aantasting door oormijt bij honden wordt ook wel oorkruid genoemd en komt vooral voor bij jonge dieren.


Bij een zeer ernstige aantasting kunnen de oormijten zich ook verspreiden over het hoofd en de rest van het lichaam van de hond.

Oorzaken van een aantasting door oormijt bij honden

Oormijten zijn zeer besmettelijk. Ze zijn zeer gemakkelijk over te brengen op honden door contact met andere oormijten of katten. Een overdracht door middel van met mijteieren geïnfecteerde afzettingen, die uit de oren van een ander dier zijn gevallen, is echter vrij zeldzaam.

Detectie van oormijten bij honden

Als een hond aan oormijten lijdt, zijn er een aantal symptomen die dit merkbaar maken. Afhankelijk van hoe lang de aantasting van de oormijt onopgemerkt en onbehandeld blijft, kan de ernst van de symptomen variëren.

De volgende symptomen wijzen op oormijten bij honden:

  • Regelmatig krabben aan de oren
  • Constant schudden en kantelen van het hoofd
  • Verhoogde productie van oorsmeer
  • Opvallende rusteloosheid
  • Wrijven over de kop tot op de grond
  • Kale plekken op de oren
  • Korsten in de oorschelp en in de gehoorgang
  • Hangende of gebogen oren
  • Vermoeidheid
  • Evenwichtsstoornissen

Mogelijke gevolgen van oormijten bij honden

Het niet behandelen van de aantasting door oormijten kan ernstige gevolgen hebben voor de aangetaste honden. Na verloop van tijd kan het leiden tot ernstige middenoorontstekingen, beschadiging van het trommelvlies, bloedoren of zelfs doofheid.


Als het trommelvlies wordt doorbroken, kunnen de symptomen zich verspreiden naar het midden- en binnenoor en in het ergste geval zelfs naar de hersenen en de hersenvliezen.

Oormijten bij honden: Diagnose door de dierenarts

Oormijten Diagnose

Als u vermoedt dat uw hond last heeft van oormijten, moet u zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts plannen. Hoe eerder de behandeling begint, hoe groter de kans is dat de oormijtbesmetting snel wordt overwonnen.


Naast een algemeen onderzoek zal de dierenarts zich richten op de oren van uw hond. Hij zal onder andere aandacht besteden aan ontstekingen en een verhoogde vorming van oorsmeer.


Met behulp van een otoscoop kan de dierenarts normaal gesproken de oormijten bij de hond gemakkelijk identificeren. Toch zal hij een uitstrijkje van het oor nemen en dit onder de microscoop onderzoeken om het exacte type mijt te bepalen.

Behandeling van oormijten bij honden

De behandeling van een oormijtinfectie bij honden begint met een grondige reiniging van de oren. Dan krijgt de hond meestal een mishandelend middel en een preparaat tegen jeuk.


Indien nodig schrijft de dierenarts antibacteriële en ontstekingsremmende oordruppels voor.


Als er andere dieren in uw huishouden leven, is het zinvol om ze ook te behandelen. Anders is er een grote kans op terugkerende infecties.

Geneesmiddelen tegen oormijten hebben risico's

Met betrekking tot de geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van oormijtziekte, moet u zich ervan bewust zijn dat deze niet zonder risico's zijn.


De werkzame bestanddelen zijn vaak acariciden. Hoewel deze de mijten in de oren van uw hond doden, zijn ze ook een belasting voor het vierpotige organisme.

Oormijtdruppels van Bellfor

Met onze oormijtdruppels hebben we een goed getolereerd alternatief ontwikkeld waarmee u oormijten bij uw hond kunt tegengaan. De bereiding bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten zoals neemolie, insectenvet en wierookolie.


De aanvraag vormt geen onnodige belasting voor uw hond. Toch dragen Bellfor oormijtdruppels er effectief toe bij dat uw viervoeter de aantasting door de oormijt snel en goed overleeft.

Voorkomen van een oormijtinfectie bij honden

In het beste geval moet u ervoor zorgen dat uw hond geen last heeft van oormijten. In dit verband is regelmatige oorverzorging bijzonder belangrijk.


Het regelmatig reinigen van de oren met onze oorverzorgingsdruppels sluit een mijtenplaag niet volledig uit. Het risico kan echter aanzienlijk worden verminderd en eventuele aanwezige oormijten kunnen in een vroeg stadium worden opgespoord.

Oormijten bij honden - de belangrijkste dingen in één oogopslag

Oormijten komen minder vaak voor bij honden dan andere soorten mijten. Het risico en de gevolgen van parasieten mogen echter niet worden onderschat.


In het ergste geval kan een aantasting door oormijten leiden tot permanente gehoorbeschadiging tot doofheid. Daarom is het belangrijk dat u aandacht besteedt aan het optreden van symptomen en onmiddellijk handelt in geval van verdenking.


Voor de behandeling van de oormijten met de hond worden verschillende medicijnen gebruikt, die tenminste gedeeltelijk ook een belasting vormen voor het lichaam van de viervoeter. Bellfor oormijtdruppels zijn hier een goed alternatief. Om te voorkomen dat de hond een oormijtbesmetting oploopt, moeten de eigenaren erop letten dat de oren regelmatig worden verzorgd.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

20.92 EUR
104.62 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
25.41 EUR
508.2 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
Black friday
Black Friday
2022
Fram till slutet av Black Friday
00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
Black friday
bellfore motive