info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Therapiehonden: Opleiding, Voordelen en Mogelijke Toepassingen

Therapiehonden

Dierondersteunde therapiemethoden, waarbij menselijke therapeuten worden ondersteund door bijvoorbeeld een hond, worden in de praktijk steeds belangrijker. In veel gevallen kan het gebruik van een therapiehond leiden tot goede behandelresultaten, wat zonder de viervoeter niet mogelijk zou zijn geweest.


Welke taken een therapiehond heeft, op welke gebieden hij gebruikt kan worden en hoe de training als therapiehelper er uit ziet, leert u in het volgende. Daarnaast zullen wij u uitleggen waarom een passend dieet belangrijk is en waar u in dit verband met uw therapiehond aandacht aan moet besteden.

Waar therapiehonden worden gebruikt

Therapiehonden worden nu op veel verschillende gebieden gebruikt en kunnen bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van spraakstoornissen, depressie en andere psychische en lichamelijke aandoeningen.


Vooral in de kinderpsychologie kunnen therapiehonden vaak grote vooruitgang boeken in de behandeling. Volwassen patiënten kunnen echter ook op vele manieren profiteren van de vierbenige therapiehulpmiddelen.

Therapiehonden kunnen onder andere op de volgende gebieden worden gebruikt:

  • ergotherapie
  • fysiotherapie
  • psychotherapie
  • genezend onderwijs
  • logopedie

Wat doet een therapiehond?

Natuurlijk is een therapiehond geen vervanging voor een menselijke therapeut. Het is eerder een hulpmiddel dat de therapeut kan gebruiken tijdens de behandeling en dat hem op verschillende manieren ondersteunt in zijn werk met de patiënt.


De therapiehond begeleidt zijn eigenaar, die als therapeut werkt, naar zijn sessies en komt dan op verschillende manieren in contact met de patiënt. Hoe ver dit contact gaat, wordt altijd bepaald door de patiënt. Het werk met de therapiehond kan dan ook beperkt blijven tot de pure aanwezigheid van de viervoeter of ook actief plaatsvinden in de vorm van knuffelen of gewone spelletjes.


Afhankelijk van het type samenwerking wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve en reactieve therapiehonden. Een actieve therapiehond motiveert de patiënt door zich zelfstandig in te zetten en hem bijvoorbeeld uit te nodigen om samen te spelen. Een reactieve therapiehond daarentegen, beperkt zich tot het reageren op de contactpogingen en speelverzoeken van de patiënt en tot het weergeven van zijn of haar gemoedstoestand.

Wat maakt een goede therapiehond

Om in aanmerking te komen voor werk als therapiehond, moet de viervoeter aan bepaalde eisen voldoen. Naast een rustig karakter en een hoge mate van gezelligheid is het vooral belangrijk dat de hond stabiel en humaan is en niet gemakkelijk kan worden gestoord.


Bovendien moet het dier een nauwe relatie hebben met zijn eigenaar en gezond en parasietvrij zijn. Naast diverse jachthonden zoals de Golden Retriever en de Magyar Vizsla, worden met name Duitse Herders in Duitsland vaak opgeleid als therapiehond.


Het gebruik van therapiehonden heeft vele voordelen

Er zijn echter geen bepaalde beperkingen met betrekking tot ras en grootte. Daarom komen zowel kleine als grote viervoeters in aanmerking voor een opleiding tot therapiehond, waarbij bij de keuze van het ras rekening moet worden gehouden met het toekomstige toepassingsgebied. Voor het werk met oude mensen zijn bijvoorbeeld wat kleinere dieren geschikt, terwijl therapiehonden voor kinderen iets groter en robuuster kunnen zijn.

Het gebruik van therapiehonden heeft vele voordelen

Sceptici staan vaak kritisch tegenover het gebruik van therapiehonden en betwijfelen of het werken met een vierbenige therapiehelper aanzienlijke voordelen voor patiënten zal opleveren. Uit onderzoek blijkt echter dat contact met een therapiehond een aantal voordelen heeft.


De aanwezigheid van de hond kan bijvoorbeeld leiden tot een verlaging van de bloeddruk en het aaien van de viervoeter kan het vrijkomen van oxytocine en endorfine stimuleren, wat een positief effect heeft op het welzijn.


Daarnaast maakt het contact met een therapiehond, bijvoorbeeld in de psychotherapie, het voor patiënten gemakkelijker om zich open te stellen en sneller vooruitgang te boeken in hun gesprekstherapie. Tegelijkertijd kan de therapeut waardevolle conclusies trekken uit het gedrag van de hond, die hij kan gebruiken voor verdere behandeling.


Omdat de therapiehond niet begrijpt waarover gesproken wordt, kan de therapeut openlijk zijn observaties met de patiënt delen zonder dat de viervoeter zijn toekomstige gedrag aanpast.

Arbeidsomstandigheden voor therapiehonden

Voor de bescherming van patiënt en dier gelden in Duitsland vrij strenge regels, die bij het gebruik van therapiehonden in acht moeten worden genomen. Aan de ene kant moeten de viervoeters gezond en parasietvrij zijn. In dit verband is een driemaandelijkse ontworming verplicht.


Aan de andere kant mogen therapiehonden slechts een beperkt aantal uren werken. Maximaal drie werkdagen met elk een 45 minuten durende therapiesessie zijn per week toegestaan. Als meerdere therapiehonden samenwerken en individuele dieren zich tussendoor kunnen terugtrekken, wordt de toegestane werktijd verlengd tot twee uur.


Bovendien mogen therapiehonden niet permanent worden gehouden in de instelling waar ze werken. Alles bij elkaar geldt het voor het welzijn van de dieren en voor het succes van de therapie om rekening te houden met de werkomstandigheden en de aard van de patiënten met de werktijd.

Opleiding tot therapiehond

Opleiding tot therapiehond

Het aantal dieren, die doelbewust als therapiehond worden gefokt, neemt de laatste jaren toe. Meestal wordt de basisgeschiktheid van de viervoeters al in het puppietijdperk onderzocht, zodat geschikte honden uit een nest al vroeg kunnen worden geselecteerd.


Tot nu toe zijn er echter nog geen bindende voorschriften voor de opleiding van therapiehonden in Duitsland. De procedure kan dus per aanbieder verschillen. De opleidingskosten variëren meestal van 1.500 tot 2.000 euro en kunnen onder bepaalde omstandigheden in mindering worden gebracht op de belasting als bedrijfskosten.


In principe is een goed onderbouwde opleiding echter alleen mogelijk als de toekomstige therapiehond en zijn eigenaar geschikt zijn. Het is dan ook gebruikelijk dat voor deelname aan een overeenkomstige opleiding eerst een proeve van bekwaamheid moet worden afgelegd.

De training vindt plaats in teamverband

Tijdens de training leren mens en dier samen wat belangrijk is bij het werken als therapiehondenteam. Voor de opleiding van de viervoeter wordt meestal ook een volledig getrainde therapiehond gebruikt, waarvan de leerling bepaalde gedragingen kan leren. Deze vorm van kennisoverdracht wordt het overdragen van kennis genoemd.


Aan het einde van de training moeten de hond en zijn eigenaar een eindexamen afleggen waarin ze kunnen aantonen dat ze alle noodzakelijke vaardigheden onder de knie hebben.

Het juiste dieet voor therapiehonden

Uw therapiehond doet belangrijk werk, wat gepaard gaat met een grote verantwoordelijkheid. Een evenwichtige voeding is belangrijk voor hem om dit op de lange termijn te kunnen doen en om stressvolle situaties zonder gevolgen voor zijn gezondheid te behouden.


Daarom raden wij u aan om hoogwaardig hondenvoer van Bellfor te gebruiken en de juiste voeding van uw viervoeter te ondersteunen met geschikte voedingssupplementen.

Wij adviseren u om de dagelijkse voeding van uw therapiehond aan te vullen met de volgende producten uit ons assortiment:

Bellfor Fitness Poeder is ons natuurlijke voedingssupplement voor alle honden die worden blootgesteld aan verhoogde stress als gevolg van sportactiviteiten of hun werk. Het licht verteerbare preparaat voorziet uw therapiehond van extra aminozuren uit insecteneiwit en waardevolle vitaminen en mineralen uit chiazaden en gedroogde bananen.


Bellfor Immuun bevat ook alleen geselecteerde natuurlijke ingrediënten. Het voedingssupplement helpt het immuunsysteem van uw therapiehond te ondersteunen en maakt hem minder gevoelig voor infecties ondanks de toegenomen stress.


Banner met Fitness Pakket

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.92 EUR
52.31 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive