info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Portugese Waterhond: hondenvoer en rasportret

Portugiesischer-Wasserhund

De Portugese Waterhond (Cão de Água Português) is een middelgrote hond uit Portugal. De FCI vermeldt de Portugese Waterhond onder Standaard 37 in Groep 8, Sectie 3. Tegenwoordig zijn de van oorsprong vissershonden meestal zuivere gezelschapshonden, die ook goed geschikt zijn voor gezinnen met kinderen.

Oorsprong van de Portugese Waterhond

De voorouders van de Portugese Waterhond kwamen waarschijnlijk ongeveer 2.600 jaar geleden samen met de Perzen naar wat nu Portugal is. Lange tijd hebben deze zwemmers vissers geholpen bij hun werk. Ze haalden bijvoorbeeld verloren netten terug of verschenen als reddingshonden wanneer een visser overboord was geslagen.


In de loop van de tijd verloor het ras steeds meer zijn belang als werkhond in de visserij. In de 20e eeuw is hij daardoor bijna uitgestorven. Rond 1970 waren er wereldwijd nog maar zo'n 50 exemplaren over. Sindsdien zijn er echter dingen veranderd. Vandaag de dag zijn Portugese Waterhonden zeer populaire sociale honden, vooral in de Verenigde Staten. Volgens de puppystatistieken van de VDH zijn er in 2020 in Duitsland 143 dieren geboren.

Portugese Waterhond kenmerken

De Portugese Waterhond is een middelgroot hondenras. Hij kan een hoogte van 50 tot 57 centimeter en een gewicht van 19 tot 27 kilo bereiken. Vrouwtjes zijn iets kleiner en lichter, met een schouderhoogte van 43 tot 52 centimeter en een gewicht van 16 tot 22 kilo.


De bouw van de Portugese Waterhond is harmonieus en bijna vierkant. Hij heeft een rechte en goed gespierde rug, en een diepe en brede borstkas met een uitgesproken welving en een elegant opgetrokken buik. Zijn sterke poten hebben goed ontwikkelde spieren en zijn staart, die middelhoog is aangezet, wordt naar de punt toe dunner.


Portugese Waterhonden hebben middelgrote, bruine of zwarte ogen, die tamelijk ver uit elkaar en een beetje schuin staan. Ze dragen hun oren dicht tegen het hoofd, hoewel volgens de rasstandaard hun punt niet onder de keel mag komen. Een bijzonder kenmerk van het ras zijn de tussenliggende teenvellen, die uiterst nuttig zijn bij het zwemmen.

De vacht van de Portugese Waterhond

Portugese Waterhonden hebben een slijtvaste vacht. Ze hebben of een lange, gladde vacht, maar ook soms een kortere, gekrulde vacht. De vacht kan effen of veelkleurig zijn. Zwarte dieren komen bijzonder veel voor. Er zijn echter ook witte of bruine Portugese Waterhonden. Volgens de rasstandaard mogen bruine en zwarte exemplaren witte vlekken hebben op bepaalde delen van het lichaam, zoals de buik, de voorborst en de snuit.


De vacht van Portugese waterhonden moet regelmatig worden geschoren. Typisch is het zogenaamde scheren van de manen, waarbij het haar rond de snuit en op de hele achterste helft van het lichaam, met uitzondering van het puntje van de staart, kort wordt geschoren. In het verleden werd dit gedaan om de dieren bij het zwemmen zoveel mogelijk beenruimte te geven en tegelijk te voorkomen dat ze in het water te snel zouden afkoelen. Omdat Portugese Waterhonden nu echter vooral gezins- en sociale honden zijn, wordt de vacht vaak volledig kort geschoren, wat de hoeveelheid dagelijks benodigde vachtverzorging vermindert.

Portugese Waterhond temperament en karakter

Portugese Waterhonden worden beschouwd als intelligente en trouwe metgezellen. Maar tegelijkertijd zijn ze ook behoorlijk koppig. Bovendien hebben deze temperamentvolle viervoeters een uitgesproken territoriaal gedrag.


Consequent zijn is erg belangrijk bij het trainen van een Portugese Waterhond. Hij heeft een vaste plaats in de rangorde nodig en een goede socialisatie met soortgenoten en mensen. In zijn opvoeding moet echter overdreven hardheid worden vermeden. Een goed opgevoede Portugese Waterhond is meestal vriendelijk en attent met kinderen.

Aktivitäten mit dem Portugiesischer Wasserhund

Activiteiten met Portugese Waterhonden

Portugese Waterhonden zijn zeer actief en volgzaam. Om ze gelukkig te houden en ongewenst gedrag te voorkomen, is het belangrijk dat ze voldoende lichaamsbeweging en geestelijke beweging krijgen. Uitgebreide wandelingen en samen spelen zijn onmisbaar in het dagelijks leven.


Daarnaast zijn verschillende disciplines uit de hondensport geschikt voor de Portugese Waterhond. Daartoe behoren vooral sporten waarbij de waterminnende viervoeter mag zwemmen. Daarnaast kan hij ook snel worden geïnspireerd voor sportieve activiteiten op het land, zoals gehoorzaamheid en behendigheid. Het is ook mogelijk om hem op te leiden als reddingshond of therapiehond.

Portugese Waterhond ziekten

In principe zijn Portugese Waterhonden een vrij robuust ras. Ze hebben echter een genetische predispositie voor diverse erfelijke ziekten. Voordat een dier voor de fok wordt gebruikt, moeten daarom, wanneer mogelijk, passende genetische tests worden uitgevoerd.

Portugese Waterhonden lopen genetisch een verhoogd risico op onder andere de volgende ziekten:

  • PRA
  • JDCM
  • Stapelingsziekten

Bovendien kan het gebeuren dat de honden heupdysplasie ontwikkelen. Vooral bij jonge dieren is het daarom belangrijk een te grote belasting van het lichaam te vermijden.

Levensverwachting van Portugese Waterhonden

Mits het dier afkomstig is van een gerenommeerde fokker en de eigenaar aandacht besteedt aan goede fokkerijomstandigheden, bedraagt de normale levensverwachting van de Portugese Waterhond 12 tot 15 jaar.

De juiste voeding voor de Portugese Waterhond

Voor de gezondheid en het welzijn van een Portugese Waterhond is een evenwichtige voeding met een hoge kwaliteit hondenvoer van cruciaal belang. Bij de hoeveelheid voer moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zoals de leeftijd, het gewicht en de activiteiten van de viervoeter.


In het Bellfor assortiment vindt u alles wat u nodig heeft om uw Portugese Waterhond op een soorteigen manier te voeren. Wij bevelen onze Münsterländer Landschmaus aan voor de Portugese Waterhond. Het graanvrije droogvoer wordt gekenmerkt door zijn hoge gehalte aan onder meer vlees of vis. Voor voedingsgevoelige dieren is het ook verkrijgbaar in een hypoallergene versie met insecten.

Daarnaast kunnen de volgende Bellfor producten nuttig zijn voor de Portugese Waterhond:

  • Bellfor Huid en Vacht voorziet uw viervoeter van talrijke waardevolle voedingsstoffen voor zijn dikke vacht.
  • Bellfor Gewrichten en Botten voorziet uw hond van veel belangrijke voedingsstoffen voor de gewrichten dankzij Ovopet.
  • Bellfor Dental gebitsverzorgingsproducten helpen u het gebit van uw hond te reinigen zonder tandenborstel.
  • Bellfor Soft Snacks zijn ideaal om uw Portugese Waterhond te belonen tijdens de training.

Met het speciale voedingsconcept van Bellfor kunt u de gezonde groei van uw Portugese Waterhond van jongs af aan ondersteunen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
3.55 EUR
17.74 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
19.99 EUR
133.27 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
104.63 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
106.6 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
16.26 EUR
162.59 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive