info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Welke soorten honden verharen niet?

Welche Hunde haaren nicht

Viele Halter wissen aus Erfahrung, wie lästig ausgefallene Hundehaare in der eigenen Wohnung sein können. Gerade im Fellwechsel ist der Reinigungsaufwand besonders groß.

Veel baasjes weten uit ervaring hoe vervelend uitgevallen hondenhaar in hun eigen huis kan zijn. De schoonmaakinspanning is zelfs bijzonder hoog tijdens de rui.


Veel hondenliefhebbers kopen daarom niet bij voorbaat een hond of vragen zich af welke honden niet verharen. Hieronder leest u welke hondenrassen niet of nauwelijks verharen en hoe u het verlies van vacht van uw trouwe viervoeter in het algemeen binnen de perken kunt houden.

Honden die niet verharen: de belangrijkste feiten op een rijtje

 • Er zijn geen honden die niet verharen, dus enig haarverlies is bij alle rassen te verwachten.
 • Vachtverlies kan per ras verschillen, dus sommige honden verliezen minder haar dan andere.
 • Soortspecifieke vachtverzorging helpt de hoeveelheid schoonmaakwerk te verminderen die gepaard gaat met uitgevallen haar in huis.
 • Honden die niet of nauwelijks verharen, moeten hun vacht meestal regelmatig laten trimmen.
 • De hoeveelheid uitgevallen haar speelt slechts een kleine rol bij het allergiepotentieel van een hondenras.

Waarom honden verharen

Net als u is het haar van uw hond onderhevig aan een voortdurend vernieuwingsproces. Elke dag vallen oude haren uit en worden vervangen door nieuwe haren. Beide houden elkaar in evenwicht, zodat het uiterlijk van de vacht van gezonde honden normaal gesproken niet verandert.


Behalve dit volkomen normale vernieuwingsproces, zijn honden twee keer per jaar in de rui. De verwisseling van hun vacht dient de viervoeters om zich aan te passen aan de warme temperaturen in de zomer en de koude in de winter. Omdat hiervoor een groot deel van de vacht moet worden vervangen, verliezen honden in deze periode veel haar.


Noch de normale dagelijkse haaruitval, noch een hond in de rui is een reden tot bezorgdheid. Het wordt pas problematisch als het haarverlies bij uw hond uit de hand loopt en u misschien zelfs de eerste kale plekken op het lichaam van uw viervoeter ontdekt. Haaruitval kan vele oorzaken hebben, van een tekort aan voedingsstoffen tot huidparasieten. In dat geval is het meestal zinvol een dierenarts te raadplegen.

Zijn er honden die niet verharen?

Als u zich afvraagt welke honden niet verharen, moeten we u helaas teleurstellen. Omdat u bij alle rassen rekening moet houden met een zeker verlies van vacht. Sommige honden verliezen gewoon minder haar dan andere. Afgezien daarvan ondergaan niet alle rassen een vachtverandering.


Als u een hond wilt die niet verhaard, of zo min mogelijk verhaard, zijn er verschillende rassen die u kunt bekijken.

Welke honden verharen niet veel?

Er zijn enkele hondensoorten waarvan bekend is dat ze heel weinig verharen.

Als u een hond wilt die niet veel verhaart, kan een van de volgende rassen geschikt voor u zijn:

 • Schnauzer
 • Bichon Frisé
 • Labradoodle
 • Portugese Waterhond
 • Poedel
 • Maltezer
 • Havanezer
 • Yorkshire Terriër
 • Airedale Terriër

Schnauzer

De Schnauzer is een Duitse hond die niet veel verhaart. Er zijn drie verschillende soorten Schnauzers: de Dwergschnauzer, de Middelgrote Schnauzer en de Reuzenschnauzer. In principe is het enige verschil tussen de dieren hun grootte. Op voorwaarde dat hun vacht goed wordt verzorgd, verliezen alle drie de honden zeer weinig haar.

Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een kleine hond uit Frankrijk. De viervoeters worden beschouwd als vriendelijk en gevoelig. Ze vinden het heerlijk als ze veel aandacht krijgen van hun baasjes. Bovendien behoren ze tot de honden die zeer weinig verharen.

Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen een Poedel en een Labrador. De middelgrote tot grote honden zouden ook zeer geschikt zijn voor mensen met een allergie. Afgezien daarvan verliezen ze nauwelijks haar en worden ze gekenmerkt door hun vriendelijke aard.

Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond werd oorspronkelijk gefokt om vissers te helpen met hun werk. De middelgrote honden verharen nauwelijks. Afgezien daarvan zijn ze leergierig en in beweging. Portugese Waterhonden zijn enthousiast over hondensporten en blijken attente familiehonden te zijn in de omgang met kinderen.

Poedel

De poedel is een andere hond die niet veel verhaart. Net als de Schnauzer wordt ook de Poedel in verschillende groottes gefokt. De kleinste vertegenwoordiger is de Toy Poedel en de grootste is de Koningspoedel. Het ras is niet alleen bekend om het feit dat de honden nauwelijks verharen. Ze worden ook als bijzonder intelligent beschouwd.

Maltezer

Als u een kleine hond wilt die niet verhaart, of slechts weinig verhaart, kan de Maltezer een goede keuze zijn. Ondanks hun opvallend lange vacht verliezen deze viervoeters, die als zeer aanhankelijk worden beschouwd, zeer weinig haar.

Havanezer

De Havanezer is slechts iets groter dan de Maltezer en is evenals ook een kleine hond met weinig haar. Met de Havanezer kiest u voor een vrolijke en levendige hond, die voor zijn kleine gestalte een verrassend hoge bewegingsdrang heeft.

Yorkshire Terriër

De kleine Yorkshire Terriër komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Het is een typische schoothond die toch bezig gehouden wil worden en soms de neiging heeft te blaffen. De Yorkshire Terriër is ook een van die honden die nauwelijks verharen.

Airedale Terriër

Als een kleine hond als de Yorkshire Terriër geen optie voor u is, is de Airedale Terriër misschien een goed alternatief. Deze grote honden hebben zeer weinig haar en worden onder meer gebruikt als diensthond bij de politie of als blindengeleidehond. Afgezien daarvan is de Airedale Terriër zeer geschikt voor verschillende disciplines in de hondensport.

Regelmatige vachtverzorging vermindert het schoonmaken

Als u niet voortdurend het haar van uw hond wilt stofzuigen, moet u voldoende tijd uittrekken voor de verzorging. Door regelmatig naar een kam of borstel te grijpen, kunt u het uitgevallen haar uit de vacht van uw hond verwijderen voordat hij het in zijn omgeving kan verspreiden.


Hoe vaak u uw hond moet borstelen en of u een kam of een borstel moet gebruiken, hangt af van de conditie van de vacht van uw hond.


Toch vermindert u op deze manier niet alleen de schoonmaakinspanning, maar draagt u tegelijkertijd ook bij aan de gezondheid van huid en vacht. Kammen en borstelen bevordert namelijk de doorbloeding van de huid, voorkomt klitten in de vacht en kan helpen het risico op besmetting met huidparasieten te verminderen of in ieder geval in een vroeg stadium op te merken.

Moet u honden die niet verharen vaker in bad doen?

Honden moeten niet te vaak in bad. Dit geldt ook voor honden die niet of slechts in geringe mate verharen. Veelvuldig wassen kan de natuurlijke beschermlaag van de huid en de vacht beschdigen en zo de kans op schimmelinfecties en huidparasieten vergroten.


Geef uw hond daarom hooguit om de veertien dagen een bad en gebruik daarvoor een speciale hondenshampoo, zoals u die in ons assortiment vindt.


Maak kennis met Bellfor hondenshampoo

Honden die niet verharen moeten meestal naar de trimsalon

Honden die niet veel verharen hebben vaak een vacht die begint te klitten als ze langer worden. Dit ziet er niet alleen onooglijk uit, maar biedt ook ideale leefomstandigheden voor ectoparasieten zoals mijten en vlooien.


Om dit te voorkomen en een verzorgd uiterlijk te verzekeren, moet de vacht van aangetaste honden regelmatig worden geschoren of getrimd. Met het nodige gereedschap en een beetje oefening, kunt u dit zeker zelf doen. De meeste eigenaars besluiten echter hun viervoeter hiervoor toe te vertrouwen aan een trimsalon.

Voedingssupplementen voor de vacht van de hond

In sommige situaties is het zinvol honden extra voedingsstoffen voor hun vacht toe te dienen. Dit is vooral het geval tijdens de vachtwisseling en bij dieren met overmatige haaruitval.


In ons assortiment vindt u twee geschikte preparaten voor dit doel: Shiimun Skin en Bellfor Skin and Coat. Beide supplementen bevatten uitsluitend hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten, zodat u zeker kunt zijn van een uitstekende verteerbaarheid.


Dankzij hun speciale samenstelling kunnen Shiimun Skin en Bellfor Skin and Coat een waardevolle bijdrage leveren aan een dikke en glanzende hondenvacht.


Ontmoet Shiimun Skin


Leer Bell kennen voor huid en vacht

Zijn honden die niet verharen geschikt voor mensen met een allergie?

De belangstelling voor honden die niet of slechts weinig verharen, heeft niet altijd te maken met de schoonmaakinspanning die gepaard gaat met haaruitval. Sommige hondenliefhebbers hopen ook dat zo'n viervoeter bij hen geen allergische reacties teweegbrengt, omdat ze zelf aan hondenallergie lijden.


Dit is echter niet altijd het geval. Er wordt meestal gesproken over een zogenaamde hondenhaar allergie. In feite worden de symptomen echter niet door het haar veroorzaakt, maar door bepaalde eiwitverbindingen in speeksel, uitscheidingsproducten en dode huidcellen.


De verantwoordelijke allergenen kunnen bij alle hondenrassen worden opgespoord. Bij sommige viervoeters zijn ze slechts in kleinere hoeveelheden aanwezig, wat de kans op een symptoomvrij leven met een hond ondanks allergieën vergroot. In principe kunnen echter ook honden die weinig verharen problemen veroorzaken voor de getroffenen.

Honden die niet verharen - onze conclusie

Zoals u nu weet, zijn er geen hondenrassen die helemaal niet verharen. Maar niet alle viervoeters verharen evenveel. Er zijn dus minstens enkele honden die zeer weinig verharen en wier aanschaf dus het overwegen waard zou kunnen zijn.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
36.08 EUR
32.47 EUR
64.94 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
37.29 EUR
32.93 EUR
62.12 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
20.33 EUR
81.3 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
20.33 EUR
81.3 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive