info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Welke honden zijn geschikt voor mensen met een allergie?

Veel mensen zijn allergisch voor contact met honden. Degenen die toch een vierpotig huisdier willen, zouden twee keer moeten nadenken voordat ze deze stap nemen. De symptomen die honden bij allergiepatiënten teweegbrengen, zijn immers vaak uiterst onaangenaam en kunnen het dagelijkse leven tot een ware kwelling maken.


Wat een hondenallergie uitlokt en welke honden geschikt zijn voor mensen met een allergie, wordt hieronder uitgelegd.

Wat veroorzaakt een hondenallergie?

Wanneer mensen allergisch zijn voor honden, wordt vaak de term hondenhaarallergie gebruikt. Deze term is echter misleidend. Strikt genomen is het niet het haar van honden dat problemen veroorzaakt voor mensen met een allergie. 


In plaats daarvan zijn bepaalde eiwitverbindingen die worden aangetroffen in dode huidcellen en in het speeksel en de uitscheidingsproducten van de viervoeters verantwoordelijk als allergenen voor de klachten.


Zoals bij alle allergieën het geval is, veroorzaakt contact met deze in feite onschadelijke stoffen een overreactie van het immuunsysteem bij de getroffenen. Dit leidt tot symptomen zoals jeukende ogen, een loopneus en hevige niesbuien, maar ook tot huidproblemen zoals eczeem en huiduitslag.

Alle honden hebben allergenen

Men leest vaak over speciale honden voor mensen met een allergie, waarvan wordt gezegd dat ze geen klachten veroorzaken bij mensen met een overeenkomstige overgevoeligheid. Dit is echter slechts gedeeltelijk juist. In feite kunnen allergenen bij alle hondenrassen worden opgespoord.


Bij sommige honden is de hoeveelheid allergenen gewoon beduidend lager, wat betekent dat ze een lager allergiepotentieel hebben. Dit verhoogt de kans dat mensen met een allergie deze rassen aankunnen. Er is echter geen garantie voor een symptoomvrij dagelijks leven, zelfs niet met een zogenaamd allergie-gevoelige hond.

Deze honden zijn geschikt voor mensen met een allergie

Er zijn enkele hondenrassen die bekend staan om hun geringe allergenen en die dus, met een beetje geluk, geschikt kunnen zijn voor mensen met een allergie. 

Honden die geschikt zijn voor mensen met een allergie zijn bijvoorbeeld de volgende rassen:

  • Labrador
  • Labradoodle
  • Bichon Frisé
  • Poedel
  • Portugese Waterhond
  • Maltezer
  • Schnauzer
  • Labrador 

Met een schouderhoogte van 55 tot 62 centimeter behoort de Labrador tot de middelgrote hondenrassen. Ze staan bekend als gemakkelijk te trainen en zijn een van de populairste gezinshonden. Bovendien is het allergiepotentieel van de Labrador bijzonder laag, wat hem ook een goede hond kan maken voor mensen met een allergie.

Labradoodle

De Labradoodle is een kruising tussen een grote poedel en een Labrador. De hybride honden werden voor het eerst gefokt in de late jaren 1980. Oorspronkelijk was de Labradoodle bedoeld als geleidehond voor mensen met hondenallergieën. Labradoodles bereiken een gewicht van 25 tot 35 kilogram en een schouderhoogte tot 65 centimeter.

Bichon Frisé

De Bichon Frisé is een kleine sociale hond. Hij bereikt een maximale schouderhoogte van 30 centimeter. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk op de Canarische Eilanden. In Duitsland worden de kleine viervoeters met de opvallende gekrulde witte vacht al sinds de jaren 1950 gefokt. 

Poedel

De poedel was vroeger een jachthond voor de jacht op water. Tegenwoordig wordt hij echter als gezinshond gehouden. Poedels worden beschouwd als uiterst intelligent en in staat om te leren. Ze worden in verschillende variëteiten gekweekt. De bijzonder kleine dwergpoedels worden maximaal 28 centimeter groot, terwijl de koningspoedel, de grootste vertegenwoordiger van zijn ras, een schouderhoogte van wel 60 centimeter bereikt.

Portugese Waterhond

Welche Hunde eignen sich für Allergiker

De Portugese Waterhond is een middelgroot hondenras met een schouderhoogte tot 57 centimeter en een gewicht van 16 tot 25 kilo.


Portugese Waterhonden werden vroeger gebruikt als helpers bij het vissen. Vandaag geniet het ras een toenemende populariteit als gezinshond dankzij zijn zachtaardige aard.

Maltezer

De Maltezer komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het kleine hondenras weegt ongeveer drie tot vier kilo en is 20 tot 25 centimeter hoog. Maltezers hebben een lange, witte vacht en worden beschouwd als aanhankelijke en vrolijke gezelschapshonden, met wie zelfs onervaren baasjes heel goed overweg kunnen.

Schnauzer

De Schnauzer is een ruwharige hond uit Duitsland. Hij wordt gefokt in drie verschillende rassen, die zich elk onderscheiden door hun grootte. Naast de kleine dwergschnauzer is er ook de middelgrote standaardschnauzer en de reuzenschnauzer. Deze laatste kan tot 47 kilo wegen en een schouderhoogte bereiken van 60 tot 70 centimeter.

Moeten mensen met een allergie honden houden? 

In principe moet de beslissing om een hond aan te schaffen natuurlijk nooit licht worden genomen. Dit geldt echter vooral voor mensen met een allergie. 


Ook al kiest u voor een zogenaamd allergie-arme hond, dan nog kan het gebeuren dat er allergische reacties optreden wanneer u in contact komt met de viervoeter en dat u hem daarom in het ergste geval moet teruggeven.


Om zowel jezelf als het dier deze ervaring te besparen, moet u er dus vooraf voor zorgen dat de omgang met de hond als allergiepatiënt u geen problemen oplevert.

Behandelingsopties voor mensen met hondenallergieën

Een bestaande allergie is niet altijd bekend wanneer de hond wordt aangeschaft. Het kan zich ook in de loop van de tijd ontwikkelen. Afhankelijk van de ernst van de allergische reacties kunnen in dit geval verschillende behandelingsmaatregelen worden genomen.


Acute symptomen kunnen tot op zekere hoogte worden tegengegaan met antihistaminica of preparaten die cortison bevatten. Daarnaast is het ook mogelijk om een zogenaamde hyposensibilisatie uit te voeren.


Deze behandelingsmethode probeert het immuunsysteem van de allergiepatiënt geleidelijk aan te wennen aan de allergenen van de hond. Met een beetje geluk kan een bestaande hondenallergie op deze manier onder controle worden gebracht. De kans op succes van hyposensibilisatie bij dit type allergie is vrij beperkt. Maar het is het proberen waard.

Allergiepatiënten en honden - onze conclusie

Zoals u kunt zien, zijn er geen honden die over het algemeen geen problemen veroorzaken voor mensen met een allergie. Er zijn echter enkele rassen waarvan het allergiepotentieel relatief laag is. 


Wie als allergiepatiënt voor zo'n hond kiest, loopt dus aanzienlijk minder risico op allergische reacties door contact met het dier. Er is echter geen garantie, zelfs niet bij de aankoop van een hond die zogenaamd allergisch is.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften
watsapp-button-icon
bellfore motive