info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Poedel: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Poedel

Poedel

De poedel is een Frans hondenras, dat in vier verschillende maten wordt gefokt. De FCI deelt de poedel in onder de gezelschapshonden in groep 9, sectie 2.


Oorspronkelijk werden de intelligente viervoeters gefokt als apporteerhonden voor de waterjacht. Vandaag de dag is de poedel echter vooral een populaire gezinshond met een liefdevolle en vriendelijke aard.

Geschiedenis van de poedel

De poedel komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar hij Caniche wordt genoemd en aanvankelijk vooral werd gebruikt voor de jacht op eenden. Zijn voorouder is de waterhond Barbet, ook uit Frankrijk. In de loop van de tijd heeft de poedel zich meer en meer ontwikkeld tot een klassieke sociale hond en heeft hij zijn vermogen om te jagen grotendeels verloren. In het begin van de poedelfokkerij aan het einde van de 19e eeuw werden alleen kleine en grote poedels gefokt.


Het ras werd in 1930 door de FCI erkend en kort daarna werd een derde variant van de poedel toegevoegd, die in de jaren '90 werd gevolgd door de toypoedel, zodat het ras sindsdien in vier verschillende maten is verdeeld.


Vandaag de dag is de poedel een populaire sociale hond in veel landen, terwijl in Duitsland vooral dwergpoedels erg populair zijn.

Kenmerken van de poedel

De poedel is een slanke hond met een verende gang, die een zekere elegantie moet overbrengen aan de toeschouwer. Het meest kenmerkend is de dichte, gekrulde vacht, die volgens de rasstandaard onder andere effen zwart, bruin of wit kan zijn.


Omdat de poedel zijn vacht niet verwisseld en het haar gestaag groeit, is een regelmatig bezoek aan de trimsalon en een consistente vachtverzorging verplicht.

De vier varianten van de poedel verschillen alleen in grootte en gewicht:

  • De grote poedel bereikt een schouderhoogte van 45 tot 60 centimeter en weegt ongeveer 20 kilo.
  • De kleine poedel wordt 35 tot 45 centimeter hoog en weegt ongeveer tien kilogram.
  • De dwergpoedel bereikt een hoogte van 28 tot 35 centimeter en weegt ongeveer zes kilo.
  • Met een schouderhoogte van 24 tot 28 centimeter en een gewicht van twee tot drie kilo is de toypoedel de kleinste vertegenwoordiger van dit ras. 

De levensverwachting van de poedel is 12 tot 15 jaar, hoewel grote poedels de neiging hebben om iets eerder te sterven. Dit geldt ook voor bijzonder kleine toypoedels, waarvan de grootte onder de limiet van 24 centimeter ligt.

Poedel natuur en karakter

De poedel is een uiterst flexibele hond, die met zijn speelse aard in een mum van tijd zijn baasje om zijn vinger weet te winden. Hij staat het liefst zo vaak mogelijk in de buurt van zijn menselijke familieleden en geniet veel van de wederzijdse aandacht.


Daarnaast onderscheidt de gevoelige poedel zich in alle maten door een uitzonderlijk hoog niveau van intelligentie en leergierigheid, wat hem onder andere ook tot een geweldige hond voor beginners maakt. Toch vereist de opleiding van een poedel een zekere hoeveelheid werk, die niet mag worden verwaarloosd door de baasjes.

Activiteiten met de poedel

Activiteiten met de poedel

Poedels zijn uiterst veelzijdig en vakkundig. Van hun oorspronkelijke gebruik als jachthonden hebben ze hun uitstekende apporteervaardigheden tot vandaag de dag behouden. Poedels zijn daarom verreweg niet alleen geschikt om te schitteren met chique kapsels op hondenshows.


Het zijn ook zeer capabele hondensporters die enthousiast zijn over tal van verschillende disciplines en met grote ijver nieuwe uitdagingen aangaan. Een leven als pure schoothondje is echter veel te saai voor een poedel en leidt vroeg of laat tot een gebrek aan uitdaging.

Om het beste uit uw poedel te halen zijn onder andere de volgende hondensporten zeer geschikt:

Poedel ziekten

In principe is de poedel een robuust hondenras dat een goede gezondheid geniet. Er zijn echter enkele rasgebonden ziekten waarvoor een verhoogd risico bestaat. Bovendien zijn met name zeer kleine toypoedels over het algemeen vatbaarder voor ziekten, waardoor hun voortplanting soms kritisch wordt bekeken.

Met name de volgende ziekten komen voor bij poedels met een bovengemiddelde frequentie:

  • Zoals bij veel grote hondenrassen is het risico op heupdysplasie bij de grote poedel toegenomen. De gewrichtsziekte is pijnlijk en kan op den duur leiden tot kreupelheid.
  • Bovendien kunnen grote poedels relatief gemakkelijk een maagwending krijgen. Dit is een levensbedreigende noodsituatie die onmiddellijk chirurgisch moet worden behandeld.
  • De kleinere varianten van de poedel zijn vatbaarder voor progressieve netvlies-atrofie (PRA). Deze erfelijke oogziekte leidt tot de dood van het netvlies totdat de hond volledig blind wordt.
  • Cataract (medische term: staar) is ook een van de oogziekten waaraan de poedel bovengemiddeld veel last heeft.
  • Speelgoed- en dwergpoedels hebben een verhoogd risico op patella luxatie, wat wordt gekenmerkt door een pijnlijke sprong uit de patella.
  • Poedels behoren tot de rassen die bijzonder gevoelig zijn voor sebadenitis. Dit is een ontstekingsziekte die de talgklieren vernietigt en haaruitval veroorzaakt.

Bellfor hondenvoer voor poedels tegen een spotprijs

Voor de gezondheid en het welzijn van uw poedel is het van essentieel belang dat u aandacht besteedt aan de kwaliteit van het hondenvoer en dat u de hoeveelheid voeding aanpast aan de behoeften van uw viervoeter.


Om u te helpen uw poedel een evenwichtige voeding te geven, hebben wij een voedingsset samengesteld met Bellfor hondenvoer van hoge kwaliteit en andere geschikte producten uit ons assortiment.

Onze voedingset voor uw poedel in een oogopslag

De voederset voor poedels bevat zowel droogvoer als natvoer in de vorm van Freiland-Schaus en Freiland-Menü. Beide soorten voer zijn graanvrij en geven uw poedel precies de voedingsstoffen die hij nodig heeft.


De set bevat ook Bellfor Free Range Bites, die u kunt gebruiken om uw poedel tussen de maaltijden door te belonen, evenals ons natuurlijke Skin & Coat Powder, dat als voedingssupplement een waardevolle bijdrage kan leveren aan de gezondheid van huid en vacht.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive