info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Syndroom van Cushing bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling

Het syndroom van Cushing, genoemd naar de oorspronkelijke ontdekker ervan, de Amerikaanse arts Harvey W. Cushing, kan niet alleen bij mensen maar ook bij honden voorkomen.


Hieronder leest u meer over de mogelijke oorzaken van het Canine Cushing Syndroom, de symptomen die het veroorzaakt bij aangetaste honden en hoe het behandeld kan worden.

De belangrijkste feiten over het syndroom van Cushing bij honden op een rijtje

 • De ziekte van Cushing is een hormonale stoornis waarbij er een permanente stijging is in de afscheiding van cortisol.
 • Het syndroom van Cushing bij honden kan worden veroorzaakt door tumoren of behandeling met cortisone.
 • Vrouwelijke honden en oudere honden hebben meer kans op de ziekte van Cushing dan mannelijke honden en jonge honden.
 • Symptomen van de ziekte van Cushing zijn huid- en vachtproblemen, spierafbraak en gevoeligheid voor infecties.
 • Op lange termijn kan de ziekte van Cushing bij honden ook leiden tot suikerziekte en osteoporose.
 • De behandeling hangt af van de oorzaak van het syndroom van Cushing en kan bijvoorbeeld met medicijnen worden gedaan.
 • Honden met het syndroom van Cushing hebben een bijzonder licht verteerbare voeding nodig.

Wat is het syndroom van Cushing bij honden?

Het syndroom van Cushing, of de ziekte van Cushing, is een hormonale stoornis. Bij honden die aan het syndroom van Cushing lijden, produceert de bijnierschors te veel van het stresshormoon cortisol, wat op den duur tot allerlei klachten leidt.

Triggers van het syndroom van Cushing bij honden

Het syndroom van Cushing bij honden kan verschillende oorzaken hebben. De aanleiding is vaak een tumor in de hypofyse van de hond, die de productie van cortisol in de bijnierschors regelt door het hormoon ACTH vrij te geven. Dit heet het hypofyse syndroom van Cushing.


Soms kan echter ook een tumor in de bijnierschors verantwoordelijk zijn voor de verhoogde secretie van cortisol en dus voor het syndroom van Cushing bij de hond.


Een andere mogelijke oorzaak is de langdurige behandeling van de hond met cortisone in te hoge doses. In dit geval, is het het zogenaamde iatrogene Cushing's syndroom.

Kunnen alle honden de ziekte van Cushing krijgen?

Het syndroom van Cushing komt vaker voor bij onder andere de volgende rassen

In principe kan het syndroom van Cushing bij elke hond voorkomen, hoewel het vooral oudere dieren treft, en teven vaker worden getroffen dan reuen. Bovendien hebben sommige hondenrassen een genetische predispositie voor de ziekte van Cushing.

Het syndroom van Cushing komt vaker voor bij onder andere de volgende rassen:

Symptomen van het syndroom van Cushing bij honden

Het te hoge cortisolniveau is bij honden met de ziekte van Cushing te merken aan een reeks symptomen. Meestal treden de symptomen in het begin slechts sporadisch op en nemen ze na verloop van tijd toe, hoewel de eigenlijke symptomen van dier tot dier kunnen verschillen.


De geleidelijke ontwikkeling maakt het soms moeilijk om het syndroom van Cushing bij honden tijdig op te merken. Aangezien de hormoonstoornis vooral bij oudere dieren voorkomt, beschouwen veel hondeneigenaars de symptomen in het begin als vrij normale begeleidende verschijnselen van het verouderingsproces.

Als een hond ziek wordt van het syndroom van Cushing, kan dat onder meer de volgende symptomen veroorzaken:

 • Hevige dorst en veel plassen
 • Incontinentie
 • Aanzienlijk toegenomen eetlust
 • doffe vacht en haaruitval
 • De neiging om verschillende huidproblemen te ontwikkelen
 • Verminderde wondgenezing
 • Degradatie van de musculatuur
 • Vetophopingen op de buik
 • Vermoeidheid
 • Opvallend hijgen
 • Het niet loops worden
 • Vermindering van de grootte van de testikels
 • Verhoogde vatbaarheid voor infecties

Andere gevolgen van het syndroom van Cushing bij honden

Naast zichtbare symptomen zoals huid- en vachtproblemen of een toegenomen eetlust, kan het syndroom van Cushing nog een aantal andere gevolgen hebben voor honden die op het eerste gezicht niet duidelijk zijn.


Aangezien het permanent te hoge cortisolniveau onder meer leidt tot veranderingen in de botstructuur, hebben honden met de ziekte van Cushing de neiging osteoporose en dus meer botbreuken te ontwikkelen. Bovendien komen ligamentbreuken vaker voor bij aangetaste honden.


Bovendien kunnen honden met de ziekte van Cushing een vergrote lever en suikerziekte ontwikkelen. In sommige gevallen treden ook potentieel levensbedreigende tromboses op.

Diagnose van het syndroom van Cushing bij honden

Als u mogelijke symptomen van het syndroom van Cushing bij uw hond waarneemt, moet u ze in geen geval afdoen als normale ouderdomsverschijnselen en onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts om de oorzaak op te helderen.


De dierenarts kan uw hond onderzoeken en nagaan of de symptomen daadwerkelijk worden veroorzaakt door het syndroom van Cushing. De diagnose is vaak moeilijk en vereist verschillende tests om de overmatige secretie van cortisol op te sporen en de oorzaak vast te stellen.


Naast bloedonderzoek kan in het kader van de diagnose ook urineonderzoek en echografie worden verricht.

Behandeling van honden met de ziekte van Cushing

De maatregelen die nodig zijn voor de behandeling hangen af van de exacte testresultaten of de oorzaak van het syndroom van Cushing bij uw hond.


Als het werd veroorzaakt door de toediening van cortisone, moet dit worden gestopt. Het is belangrijk dat de toediening niet onmiddellijk wordt stopgezet, maar dat de dosis langzaam wordt verminderd. Dit komt omdat het organisme van uw hond eerst moet wennen aan het weer produceren van voldoende cortisol. Als die mogelijkheid er niet is, ontstaat een cortisol-tekort, dat in het ergste geval levensbedreigend kan zijn.


Als het gaat om het syndroom van Cushing, veroorzaakt door een tumor in de bijnierschors van de hond, kan worden nagegaan of deze operatief kan worden verwijderd. Dit is echter niet altijd mogelijk.


Net als bij een tumor in de hypofyse wordt de behandeling van tumoren in de bijnierschors daarom vaak uitgevoerd met behulp van geneesmiddelen die de productie van cortisol onderdrukken.


Als uw hond wordt behandeld voor het syndroom van Cushing met medicijnen, is levenslange therapie nodig. Als dit het geval is, moet regelmatig een controle bij uw dierenarts worden uitgevoerd met behulp van bloedonderzoek om te zien of de dosering moet worden aangepast.

Dieet voor honden met het syndroom van Cushing

Naast diergeneeskundige behandeling is het belangrijk om het dieet van honden met het syndroom van Cushing aan te passen. De voeding voor de viervoeter moet zo licht mogelijk verteerbaar zijn, zodat onder meer de lever van de hond wordt ontlast.


Hiervoor bevelen wij ons hypoallergeen hondenvoer met insecten aan. Het voedsel met de larven van de zwarte soldaatvlieg (Hermetia illucens) onderscheidt zich door zijn uitstekende verteerbaarheid.


Het bevat hoogwaardige vetten en licht verteerbaar insecteneiwit dat uw hond voorziet van alle essentiële aminozuren die hij nodig heeft. Tegelijkertijd wordt de lever van uw viervoeter niet onnodig belast, omdat er dankzij de goede verteerbaarheid minder stofwisselingsafvalproducten worden geproduceerd.


Maak kennis met Bellfor hondenvoer op basis van insecten.

Prognose voor honden met de ziekte van Cushing

Als het syndroom van Cushing bij uw hond tijdig wordt herkend en behandeld, is de kans meestal vrij groot dat de therapie aanslaat en dat de viervoeter nog een paar goede jaren voor zich heeft zonder noemenswaardige beperking van de kwaliteit van zijn leven.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

20.99 EUR
8.4 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
30.99 EUR
7.75 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
22.99 EUR
9.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive