info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Waterhonden

Waterhonden zijn rassen die ooit speciaal zijn gefokt voor het werken in het water tijdens de jacht en de visserij. Afgezien van hun oorspronkelijke gebruik, zijn sommige van deze rassen populair geworden als gezinshond.

Waterhonden Kenmerken

Amerikaanse Water Spaniel

Waterdogs zijn meestal middelgroot, waarbij de verschillende rassen optisch duidelijke verschillen vertonen. Kenmerkend voor alle waterhonden is de dichte, golvende tot gekrulde vacht, die meestal een donkere kleur heeft en de viervoeters met het werk in het water een goede warmtebescherming biedt.

Waterhonden erkend door de FCI

De FCI deelt waterhonden in groep 8, sectie 3 en herkent verschillende rassen als waterhonden.

Volgens de FCI zijn de volgende zeven rassen momenteel waterhonden:

  1. Amerikaanse Water Spaniel
  2. Barbeet
  3. Cão de Água Português (Portugese Waterhond)
  4. Lerse Water Spaniel
  5. Lagotto Romagnolo
  6. Perro de Agua Español (Spaanse Waterhond)
  7. Wetterhoun (Friese Waterhond)

1. Amerikaanse Water Spaniel

De Amerikaanse Water Spaniel is een middelgrote waterhond uit de Verenigde Staten. Het bereikt een schouderhoogte tot 46 centimeter en een gewicht van ongeveer 20 kilogram. Zijn golvende tot krullende vacht is donkerbruin en zijn lichaamsbouw gespierd, maar goed geproportioneerd. De Amerikaanse Water Spaniel wordt beschouwd als volgzaam, alert en intelligent. Buiten Noord-Amerika is deze waterhond grotendeels onbekend.

2. Barbet

De Barbet is een waterhond uit Frankrijk. De middelgrote dieren zijn uitstekende zwemmers en werden oorspronkelijk vooral gebruikt voor de jacht op vogels. De dichte en lange vacht van de Barbet biedt een uitstekende bescherming tegen vocht en kou. De rasstandaard laat talrijke kleuren toe van zwart over grijs en bruin tot wit, waarbij ook gevlekte dieren zijn toegestaan.

3. Cão de Água Português (Portugese Waterhond)

Met een maximaal gewicht van 25 kilogram en een schouderhoogte tot 57 centimeter is de Portugese Waterhond een van de middelgrote hondenrassen. Hij is een uitstekende zwemmer, wiens taak het vroeger was om de vissers te ondersteunen bij hun werk. Tegenwoordig wordt de Portugese waterhond beschouwd als een kindvriendelijke gezinshond, die vaak als therapiehond wordt gebruikt, vooral in de VS.

4. Lerse Water Spaniel

De Ierse Water Spaniel heeft een gedrongen lichaamsbouw en bereikte een schouderhoogte van 59 centimeter. De dichte bruine vacht is gekruld en van nature vrij vettig. Opvallend is ook zijn dunne staart, die alleen aan de basis behaard is. De Ierse Water Spaniel is zeer adaptief en moet niet alleen fysiek maar ook mentaal worden uitgedaagd.

5. Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo is een waterhond van Italiaanse afkomst. Het werd al in de 17e eeuw gefokt en bereikt een grootte van 48 centimeter en een gewicht van 16 kilogram. De Lagotto Romagnolo wordt beschouwd als ijverig en gemakkelijk te verbouwen. Door zijn uitstekende reukzin wordt hij vaak gebruikt als truffelhond.

6. Perro de Agua Español (Spaanse Waterhond)

De Spaanse waterhond is vooral in Zuid-Spanje, respectievelijk Andalusië wijdverbreid. Het wordt beschouwd als intelligent en enthousiast over werk en kan over het algemeen goed worden opgeleid. Spaanse waterhonden bouwen een zeer nauwe band met de mens op en blijken hardnekkige speelkameraden voor kinderen te zijn, wat hen tot uitstekende gezinshonden maakt.

7. Wetterhoun (Friese Waterhond)

De Wetterhoun wordt ook wel Friese Waterhond genoemd en komt oorspronkelijk uit Nederland. Dankzij de dichte, vette vacht is de Wetterhoun ideaal om in het water te werken. Het wordt beschouwd als een workaholic en waakzaam. Zijn opvoeding vereist een gezonde mix van consistentie en empathie.

Vachtgezondheid met de waterhond

De vacht van waterhonden is meestal vrij lang en heeft daarom een adequate verzorging nodig, die er anders kan uitzien afhankelijk van het ras. Om de vachtgezondheid te ondersteunen is het belangrijk dat het dier onafhankelijk van de vacht over voldoende voedingsstoffen beschikt.

Wij raden daarom een voedingssupplement met Bellfor Skin & Coat aan. Het natuurlijke preparaat bevat hoogwaardige eiwitten, vitaminen en mineralen en is uitermate geschikt om de huid en vacht van uw waterhond van alle belangrijke voedingsstoffen te voorzien.

Waterhonden voor mensen met een allergie

De meeste waterhonden verliezen geen of slechts enkele haren. Dit maakt ze een goede keuze voor mensen die last hebben van hondenhaarallergieën en toch een hond willen houden.

Het juiste dieet voor waterhonden

Zoals bij alle hondenrassen speelt ook bij waterhonden een op de behoeften afgestemde voeding een belangrijke rol. Om dit te garanderen, moet u rekening houden met tal van factoren, zoals het gewicht en de leeftijd van uw viervoeter.

Sommige waterhonden, zoals de Perro de Agua Español, hebben een verhoogd risico op heupdysplasie en andere gewrichtsproblemen. Om dit tegen te gaan, raden wij u aan om indien nodig Bellfor te gebruiken voor Gewrichten en Botten met Ovopet.

Het Bellfor voedingsconcept biedt u de juiste producten voor uw waterhond. Het beste is om onze online voedingsdeskundige te gebruiken en binnen enkele ogenblikken krijgt u individuele voedingsadviezen voor uw waterhond te zien.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive