info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Dock Diving: Hondensport voor Waterratten

Dock Diving

De keuze aan verschillende disciplines in de hondensport is groot, zodat er voor bijna elke viervoeter een passende baan mogelijk is. Een sport die steeds populairder wordt bij hondenbezitters is Dock Diving, dat oorspronkelijk uit de VS komt.


Waar het bij het hondenduiken om gaat, welke rassen daarvoor geschikt zijn en hoe u en uw viervoeter de juiste kennismaking met deze trendsport kunnen vinden, leert u in het volgende. We leggen ook uit waar u op moet letten bij het voeren van uw hond die actief is in Dock Diving.

Wat is Dock Diving?

Het hoeft dus niet te verbazen dat deze hondensport met water te maken heeft. Kortom, bij Dock Diving gaat het erom dat uw hond zo ver mogelijk van een schans in het water springt. Het is natuurlijk belangrijk dat het zwembad diep en lang genoeg is.


Ervaren honden kunnen immers acht of negen meter springen in Dock Diving. 


Hondenduiken is een vrij jonge hondensport, die in 1997 in de USA is ontstaan, maar zich van daaruit ook vrij snel bij ons heeft verspreid en waarbij ondertussen ook steeds vaker wedstrijden worden gehouden.

Verschillende disciplines bij Dock Diving

Dock Diving beperkt zich niet tot het pure verspringen, maar biedt met in totaal drie verschillende disciplines veel afwisseling voor honden die zich prettig voelen in het water.

Deze disciplines zijn beschikbaar bij Dock Diving:

  • Big Air
  • Extreme vertical
  • Speed Retrieve

Big Air

Big Air is de meest voorkomende discipline in het hondenduiken en de enige in Duitsland waar momenteel toernooien worden gehouden. Bij deze variant gaat het om het zoveel mogelijk springen van de hond. Om een eerlijke competitie te waarborgen, worden de deelnemende viervoeters verdeeld in dieren boven en onder de 50 centimeter schofthoogte.


Bij Big Air hebben de honden de beschikking over een tapijt met een lengte van minstens vier meter. De springschans heeft een hoogte van 20 centimeter. Het waterbad moet minstens 1,20 meter diep zijn en meet meestal ongeveer 5 x 10 meter.


Elke hond heeft twee minuten tijd waarin hij twee evaluatiesprongen en een extra proefsprong moet maken. Om de viervoeter te motiveren om te springen, mag de eigenaar eender welk speelgoed in het water gooien. Het gebruik van traktaties voor honden is echter verboden, net als het duwen van de viervoeter.

Speed Retrieve

Extreem Vertical

Extreme Vertical is een variant van Dock Diving die erg populair is in de VS. In tegenstelling tot Big Air gaat het bij deze discipline niet om de springafstand, maar om de hoogte. De deelnemende honden moeten in de lucht springen en een stuk speelgoed vangen dat in de lucht wordt gegooid. De hoogte wordt met elke run verhoogd tot de winnaar uiteindelijk wordt bepaald.

Speed Retrieve

De derde discipline in het hondenduiken heet Speed Retrieve. Net als Extreme Vertical heeft deze variant in Duitsland nog niet al te veel aanhangers gevonden. In Speed Retrieve heeft de hond de taak om in de kortst mogelijke tijd een dummy van de andere kant van het zwembad op te halen.

Voor welke honden is Dock Diving geschikt?

Theoretisch kan bijna elke gezonde hond deelnemen aan Dock Diving. Er zijn geen beperkingen van het ras en de gewrichten zijn ook beperkt in vergelijking met veel andere hondensporten.


Niet elke hond is echter enthousiast om met een aanloop in het water te springen. In de praktijk is Dock Diving daarom vooral geschikt voor hondenrassen die van nature van water houden. Dit zijn onder andere Labradors en Golden Retrievers en verschillende waterhonden zoals de Cão de Água Português.


Als uw hond bang is voor het water en niet uit vrije wil wil wil proberen te duiken, moet u hem daar nooit toe dwingen en hem in het water duwen. Dit zal zijn terughoudendheid om nat te worden alleen maar vergroten in plaats van hem te motiveren.

Een goede gezondheid is een must voor Dock Diving

Natuurlijk moet u alleen deelnemen aan Dock Diving met uw hond als er geen gezondheidsproblemen zijn die daartegen spreken. Dieren met bijvoorbeeld gewrichtsziekten of hart- en vaatproblemen moeten net zo goed op het land blijven als honden met een chronische oorontsteking.

Uw kennismaking met Dock Diving

Als u Dock Diving met uw hond wilt uitproberen, heeft u een voldoende groot en diep waterbad en een geschikt platform voor de sprong nodig.


Tenzij u een zwembad van geschikte grootte heeft, is deze hondensport niet geschikt voor thuisgebruik en dient u in plaats daarvan contact op te nemen met uw plaatselijke hondenduikcentrum.


Hoe dan ook, u moet uw hond zeker op een speelse manier laten kennismaken met het springen in het water en er vooral in het begin voor zorgen dat hij geen problemen heeft bij het zwemmen. Bij Dock Diving gaat het immers vooral om plezier en niet om het voorbereiden van je viervoeter op de eerste wedstrijd door in de kortst mogelijke tijd te boren.

Hond met Fitness Pulver

Dock Diving en de juiste voeding

Voor actieve viervoeters die veel tijd besteden aan hondensporten, zoals hondenduiken, is het bijzonder belangrijk om een dieet te hebben dat is afgestemd op hun behoeften om mogelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Zorg er in dit verband voor dat uw hond via zijn voeding voldoende energie krijgt voor de extra lichamelijke belasting.


Hiervoor adviseren wij uw hond ons glutenvrije Premium PUR Aktiv droogvoer te voeren met licht verteerbare koolhydraten uit rijst en maïs en een hoog aandeel vlees en vis.


Het is ook een goed idee om uw hond te voorzien van extra eiwitten. Om de verhoogde eiwitbehoefte als gevolg van de hondensport te dekken en de regeneratie te ondersteunen, raden wij aan de voeding van uw hond aan te vullen met Bellfor Fitness Poeder.


Dit natuurlijke preparaat voorziet uw viervoeter van alle essentiële aminozuren en belangrijke mineralen en vitaminen en is daarom bij uitstek geschikt als aanvulling op de dagelijkse voeding van uw hond die actief is tijdens het duiken.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive