info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Vachtwissel bij Honden: dat Moet u Weten

Vachtwissel bij Honden

Hondenbezitters weten dat ze twee keer per jaar voorbereid moeten zijn op een verhoogde haaruitval voor hun viervoeter. Want, op enkele uitzonderingen na, moeten de meeste honden regelmatig van vacht wisselen.


Voor u kan het haar dat in uw huis valt tijdens dit proces vervelend zijn. Voor uw hond is de verandering van vacht echter een absolute noodzaak die niet kan worden vermeden.


Maar de verandering van jas is niet alleen voor u in verband met het werk. De procedure is ook een grote inspanning voor uw hond. Daarom moet je er alles aan doen om hem te steunen.


Met de tips die wij u in dit artikel geven, zorgt u ervoor dat de nieuwe vacht van uw hond tijdens de vachtwisseling gezond terug kan groeien en dat het haar in uw huis binnen redelijke grenzen wordt gehouden.

Redenen voor het veranderen van de vacht van een hond

In tegenstelling tot ons mensen hebben honden alleen zweetklieren op hun poten waarmee ze in de zomer kunnen afkoelen. Het aantrekken van winterkleding als bescherming tegen de kou is in het beste geval een uitzondering.


Honden hebben dus alleen de mogelijkheid om zich aan te passen aan de heersende weersomstandigheden door de dichtheid van hun vacht. Hiervoor wisselen ze twee keer per jaar hun vacht.


Bij het wisselen van de vacht in het voorjaar maakt de dichtere wintervacht van de honden plaats voor een lichtere vacht voor het warme seizoen. In de herfst verliezen de honden echter hun zomervacht, die plaats maakt voor een dikkere wintervacht. Hierdoor wordt vooral de ondervacht van de viervoeters dichter.


Al met al duurt de vachtwisseling bij honden tussen de zes en acht weken. Omdat de wintervacht dichter is, is de haaruitval in het voorjaar meestal merkbaar groter dan in de herfst.

Factoren voor de sterkte van de vacht

Hoeveel het haar van uw hond verandert, hangt af van verschillende factoren.

Het gaat bijvoorbeeld om het ras en de leeftijd van het dier:

 • Oudere honden verliezen meer haar dan jongere dieren.
 • Gecastreerde honden hebben meer haar dan hun ongecastreerde tegenhangers.
 • Kortharige honden hebben minder haar dan langharige dieren, maar zijn ook zeer gevoelig voor kou.
 • Teven vertonen kort voor de warmte ook meer haaruitval.
 • Extra stress kan het haarverlies tijdens de vachtwisseling verhogen.

Sommige soorten honden, zoals de poedel, veranderen hun vacht niet. Dit betekent dat u een grotendeels haarvrij huis krijgt. Uw viervoeter moet echter regelmatig naar de trimsalon gaan en zijn vacht laten scheren of op zijn minst laten trimmen.

Dus u kunt de verandering van vacht met honden ondersteunen

Het lichaam van uw hond staat voor een niet te onderschatten uitdaging tijdens de vachtwisseling. Hij moet immers binnen enkele weken veel nieuwe haren vormen. Dit belast zijn organisme en vraagt om extra voedingsstoffen.

Om uw hond tijdens de vachtwisseling te ondersteunen, moet u zich op de volgende drie punten concentreren:

 1. Regelmatige vachtverzorging
 2. De juiste voeding
 3. Voedingssupplementen

Verzorging tijdens de vachtwisseling bij de hond

1. Verzorging tijdens de vachtwisseling bij de hond

Terwijl uw hond zijn vacht verwisselt, moet u hem dagelijks kammen. Dit zal helpen om losse haren uit de vacht te verwijderen en zal, vooral bij langharige rassen, helpen om het knopen van de haren te voorkomen. Zorg ervoor dat de kam of borstel geschikt is voor de vacht van uw hond.


Regelmatig kammen verwijdert echter niet alleen oude haren. Het bevordert ook de doorbloeding van de huid, waardoor de nieuwe vacht gemakkelijker terug kan groeien. Daarnaast kunt u op zijn minst gedeeltelijk voorkomen dat het haar zich door uw hele huis verspreidt.


Het is dus niet alleen uw hond die profiteert van het dagelijkse verzorgingsritueel tijdens de vachtwisseling, maar ook u. En je zult ook de band met elkaar versterken.


Bij het verzorgen van uw hond is het echter essentieel om het gebruik van verzorgingsproducten die bedoeld zijn voor menselijke consumptie te vermijden. Ze kunnen de gezondheid van je viervoeter schaden, zijn huid irriteren en een gezonde vachtverandering bemoeilijken.

2. Voeding tijdens de vachtwisseling bij uw hond

Naast het regelmatig verzorgen van de vacht, moet u tijdens de vachtwisseling speciale aandacht besteden aan de voeding van uw hond. De kwaliteit van het voedsel is natuurlijk altijd belangrijk. Maar om voldoende nieuwe haren te kunnen vormen, heeft uw hond extra eiwitten nodig voor de vachtwisseling.


De reden hiervoor is dat het haar voornamelijk bestaat uit eiwitten, meer bepaald keratine. Om een optimaal aanbod te garanderen, raden wij u aan om te streven naar een kwalitatief hoogwaardig hondenvoer met een hoog vleesgehalte. Uw viervoeter kan bijzonder goed gebruik maken van de aanwezige proteïnen en deze onder andere gebruiken voor de vorming van nieuwe haren tijdens de vachtwisseling.


U moet echter hondenvoer met een hoog aandeel aan granen vermijden. Omdat er meestal maar weinig vlees in zit, is het moeilijk om voor voldoende dierlijke eiwitten te zorgen. Daarnaast kan met name tarwe leiden tot intoleranties en problemen met de huid en de vacht. Vooral tijdens de vachtwisseling is dit natuurlijk allesbehalve optimaal voor uw hond.


In het Bellfor-assortiment vindt u zowel droogvoer als natvoer zonder granen met een bijzonder hoog vleesgehalte. Welke variant uw hond ook verkiest - met het natuurlijke hondenvoer van Bellfor heeft u gelijk.

3. Voedingssupplementen voor de verandering van de vacht bij honden

Voedingssupplementen voor de verandering van de vacht bij honden

Een dagelijkse vachtverzorging en hoogwaardig hondenvoer met een hoog vleesgehalte zijn belangrijk om uw hond te ondersteunen bij het verschonen van zijn vacht. Bovendien helpt de toediening van een geschikt voedingssupplement om de verhoogde behoefte aan eiwitten en micronutriënten te dekken en de gezonde hergroei van nieuw haar te versnellen.


Een speciaal voor dit doel ontwikkeld voedingssupplement is Bellfor Huid & Vacht. De bereiding, die u uw hond in de vorm van poeder of koekjes kunt geven, bestaat uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten.

Ingrediënten van Bellfor Huid & Vacht Poeder:

 • Insecteneiwit
 • Biergist
 • Veldpaardenstaart
 • Goudsbloesem

De combinatie van geselecteerde, natuurlijke ingrediënten maakt van Bellfor Huid & Vacht het perfecte voedingssupplement voor honden die worstelen met de verandering van hun vacht. De voedingsstoffen in Bellfor Huid & Vacht leveren een belangrijke bijdrage aan de snelle, sterke en gezonde groei van de vacht van uw hond.


Het ingesloten insectenteiwit wordt gekenmerkt door zijn complexe aminozuurprofiel. Dit betekent dat het organisme van uw hond de eiwitten bijzonder goed kan benutten en gebruiken als bouwmateriaal voor zijn vacht. Tegelijkertijd is het insecteneiwit zeer goed verteerbaar, waardoor het perfect geschikt is voor voedingsgevoelige dieren.


De andere ingrediënten zoals biergist, brandnetelzaad en akkerpaardenstaart voorzien het lichaam van uw hond van belangrijke vitaminen en mineralen tijdens de vachtwisseling.

Hondenvacht veranderen: de belangrijkste dingen in één oogopslag

De meeste hondenrassen veranderen hun vacht in de lente en de herfst. De verandering van de vacht dient hen als een aanpassing aan de weersomstandigheden in de respectievelijke seizoenen. Omdat hun lichaam binnen enkele weken ontelbare nieuwe haren moet vormen, is de verandering van de vacht een last voor honden.


Als hondeneigenaar moet u daarom uw viervoeter ondersteunen. Naast het dagelijks kammen en borstelen en het gebruik van hoogwaardige graanvrije hondenvoeding heeft een voedingssupplement met Bellfor Huid & Vacht zijn waarde bewezen. Dit natuurlijke preparaat bevat de ideale combinatie van waardevolle eiwitten en micronutriënten om uw hond te voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen bij het verschonen van de vacht.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
163.55 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive