info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hoeveel hondenrassen zijn er in de wereld?

Honden zijn er in alle denkbare maten, van kleintjes zoals de Chihuahua, tot middelgrote dieren zoals de standaard Schnauzer, tot echte reuzen zoals de Mastiff, met zeer uiteenlopende lichaamsbouw. Maar hoeveel hondenrassen zijn er in de wereld? We zullen deze vraag in het volgende artikel behandelen.

Hoeveel hondenrassen erkent de FCI?

De afkorting FCI staat voor Fédération Cynologique Internationale. Het is 's werelds grootste overkoepelende kynologische organisatie. De FCI verdeelt de hondenrassen en erkent in totaal in 10 verschillende categorieën, zoals herders- en drijfhonden, terriërs en windhonden. Binnen de afzonderlijke groepen zijn er gewoonlijk verschillende secties. De groep van de terriërs, bijvoorbeeld, wordt door de FCI verdeeld in vier verschillende secties met hoge, lage en bull terriërs, evenals dwergterriërs.


Momenteel erkent de FCI in totaal ongeveer 350 hondenrassen definitief. Bovendien zijn er momenteel 11 hondenrassen die de FCI slechts voorlopig erkent. Net als de definitief erkende rassen kunnen ook de voorlopig erkende rassen deelnemen aan wedstrijden die volgens de regels van de FCI worden georganiseerd. Zij kunnen het CACIB (Certificat d'Aptitude au Championnat International de Beauté) echter pas ontvangen na hun definitieve erkenning door de FCI. 

Hoeveel hondenrassen zijn er volgens andere rasverenigingen?

De FCI is de grootste en belangrijkste overkoepelende organisatie voor de hondachtigen. Het is echter niet de enige. Andere grote verenigingen zijn, bijvoorbeeld, de AKC uit de VS en de KC uit Groot-Brittannië. De AKC en de KC erkennen elk ongeveer 200 hondenrassen, wat veel minder is dan de aantallen van de FCI.


Daarnaast zijn er nog andere rasverenigingen, zoals de UKC, oorspronkelijk opgericht in de VS, die bijna 450 verschillende hondenrassen erkent en ook diverse hondenrassen die nog wachten op erkenning door een van de grote verenigingen.

Welke hondenrassen zijn bijzonder populair?

Het aantal dieren varieert aanzienlijk naargelang van het hondenras. Volgens de puppystatistieken is de Labrador Retriever veruit het populairste hondenras in Nederland. Op de tweede plaats komt de Duitse Herdershond. De plaatsen 3 en 4 worden ingenomen door de Golden Retriever en de Berner Sennenhond, gevolgd door de Bull Terriër en de Chihuahua op de plaatsen 5 en 6.


Natuurlijk geven de puppystatistieken geen informatie over hoeveel exemplaren er in totaal van een bepaald hondenras zijn. Maar het geeft in ieder geval een aanwijzing over welke rassen populair zijn. 

Soortgeschikt hondenvoer voor alle rassen

De verschillende hondenrassen verschillen van elkaar, niet alleen in hun uiterlijk. Bovendien kunnen de voedingsbehoeften soms sterk verschillen van ras tot ras. Om de gezondheid en het welzijn van uw trouwe viervoeter optimaal te bevorderen, is het van groot belang dat u hiermee rekening houdt bij de voeding.


In het Bellfor assortiment vindt u de juiste voeding voor elk hondenras. Om de juiste producten voor uw hond te kiezen, kunt u het beste onze handige online voedingsadviseur gebruiken of ons bellen voor gratis advies van onze voedingsdeskundigen.

Hoeveel hondenrassen zijn er - onze conclusie

Zoals u leest, is de vraag hoeveel hondenrassen er in de wereld zijn, niet zo gemakkelijk te beantwoorden als men op het eerste gezicht zou denken. Terwijl de FCI, als belangrijkste kynologische koepelorganisatie, ongeveer 350 hondenrassen erkent, erkennen andere verenigingen slechts ongeveer 200 of zelfs ruim 400 hondenrassen.


Afhankelijk van de vereniging kunnen de aantallen aanzienlijk variëren. Alle gemengde rassen, die op zichzelf natuurlijk niet meetellen als hondenrassen, worden niet eens in aanmerking genomen.


Maar uiteindelijk doet dit er allemaal niet toe. Want natuurlijk is elke hond, of het nu een gemengd ras of een rashond is, iets heel bijzonders en kan een goede vriend en een belangrijk gezinslid voor zijn eigenaar worden.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
watsapp-button-icon
bellfore motive