info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Blindengeleidehonden: Training, Kosten en geschikte Rassen

Blindengeleidehonden

Het is bekend dat honden met de juiste training veel meer kunnen doen dan alleen pootjes geven of op commando gaan liggen. Dit geldt vooral voor geleidehonden. Deze speciale assistentiehonden zijn immers in staat om na hun training mensen met een visuele beperking veilig door het leven te loodsen en zo zelfstandig deel te nemen aan het dagelijks leven.


Wat maakt een goede geleidehond, hoe de training van de dieren wordt uitgevoerd en welke kosten er gemaakt worden voor de aanschaf, leert u in het volgende artikel. We leggen ook uit waarom voeding zo belangrijk is voor blindengeleidehonden en waar je op moet letten bij het voeden.

De taken van een blindengeleidehond

De taken van geleidehonden hebben weinig gemeen met die van normale sociale of gezinshonden. 


Dit komt omdat viervoeters hun eigenaar veilig door een vertrouwde en onbekende omgeving moeten leiden, obstakels moeten vermijden en elk gevaar voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen moeten voorkomen.


Geleidehonden kunnen bijvoorbeeld zoeken naar een trap, een deur, een brievenbus, een verkeerslicht voor voetgangers of zelfs een vrije plaats in een bus op commando. De eigenaar geeft de hond hiervoor instructies in de vorm van akoestische commando's, zoals "zoek deur".


Een volledig getrainde geleidehond is in staat tot ongeveer 76 van dergelijke akoestische commando's, die steeds opnieuw in het dagelijks leven moeten worden geoefend door middel van regelmatige training. 


Als de eigenaar zichzelf onbewust in gevaar brengt door een bevel te geven, weigert de viervoeter het bevel uit te voeren. Dit gedrag wordt intelligente ongehoorzaamheid genoemd en wordt geleerd om blindengeleidehonden te begeleiden als onderdeel van hun training.

Wat maakt een goede geleidehond

Gezien de grote verantwoordelijkheid en de complexe taken die een geleidehond heeft, is niet elk dier geschikt voor de uitgebreide training.

Naast een schouderhoogte van 50 tot 65 centimeter moet een aspirant-geleidehond met name de volgende kenmerken hebben:

  • Sterke zenuwen
  • Veerkracht
  • Vreedzaamheid
  • Arbeidsijver
  • Gezelligheid

Hoewel er in principe geen wettelijke beperkingen zijn met betrekking tot het ras, worden in Duitsland voornamelijk Giant Schnauzers, Labradors, Golden Retrievers, Duitse Herdershond, King Poodles en geschikte kruisingen gebruikt als blindengeleidehonden.

Trainen van een blindengeleidehond

Trainen van een blindengeleidehond

De training van een blindengeleidehond is uitgebreid en begint al in de puppytijd. Geschikte dieren worden eerst gecontroleerd op hun basisgeschiktheid. Er wordt onder andere gekeken naar de gezondheid van hun gewrichten en ogen. 


Als de jonge viervoeter deze proeven van bekwaamheid heeft doorstaan, zal hij worden geadopteerd door een sponsorgezin. Daar wordt hij volgens bepaalde richtlijnen ongeveer een jaar lang opgeleid en gesocialiseerd en wordt hij steeds opnieuw getest op zijn kracht en zijn gedrag in de omgang met mensen.


Na het verblijf bij de sponsorfamilie vindt de echte opleiding tot geleidehond plaats in een geleidehondenschool.


Daar leert hij tot twaalf maanden lang alles wat hij moet weten in zijn toekomstige dagelijkse leven. In het laatste deel van de training leert de geleidehond eindelijk zijn baasje kennen en traint samen met hem. 


Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat het begeleidingsteam van de hondeneigenaar en de geleidehond goed met elkaar kunnen opschieten en dat de communicatie in de toekomst soepel verloopt.

Vergoeding voor blindengeleidehonden door de ziektekostenverzekering

Geleidehonden tellen als zogenaamde hulpmiddelen volgens 33 SGB V. Dit betekent dat de wettelijke ziektekostenverzekeraars onder bepaalde voorwaarden verplicht zijn de overnamekosten voor de viervoeter te dekken.


Om voor vergoeding in aanmerking te komen, mag het gezichtsvermogen van de verzekeringnemer niet meer dan vijf procent bedragen. Daarnaast moet de toekomstige eigenaar voldoende ruimte hebben om de geleidehond te houden en zelfstandig voor de viervoeter te kunnen zorgen.


Hoewel het in de praktijk vaak moeilijk is om een vergunning te krijgen, moet er altijd een aanvraag worden ingediend als aan de bovenstaande voorwaarden is voldaan.

De verantwoordelijkheid ligt niet bij de geleidehond

Natuurlijk hangt het werk van de geleidehond samen met veel verantwoordelijkheid. Dit betekent echter niet dat de eigenaar wordt ontheven van zijn aansprakelijkheid. 


Net als bij normale honden is de eigenaar uiteindelijk altijd verantwoordelijk voor het gedrag van de viervoeter. In het bijzonder moet hij zijn geleidehond altijd onder controle kunnen houden, hem de juiste instructies kunnen geven en de manoeuvres van de hond correct kunnen volgen.

Bijzondere wettelijke eisen voor het houden van blindengeleidehonden

Geleidehonden zijn vaak een onmisbare hulp voor hun baasjes in het dagelijks leven. Daarom kunnen ze, in tegenstelling tot gewone honden, bijna overal mee naartoe worden genomen en hebben ze gratis toegang tot bijvoorbeeld supermarkten, openbare gebouwen en dokterspraktijken.


Bovendien kunnen ze gratis in de trein worden meegenomen, terwijl voor hun soortgenoten boven een bepaalde omvang ten minste de helft van het tarief in rekening wordt gebracht. Daarnaast zien veel gemeenten af van de hondenbelasting of bieden ze op zijn minst een korting aan houders van geleidehonden.

Geleidehonden met pensioen

Het spreekt voor zich dat het werken als blindengeleidehond veel inspanning betekent voor het dier, wat vanaf een bepaalde leeftijd steeds moeilijker wordt. Om de veiligheid van de eigenaar te garanderen en om de viervoeter niet te overbelasten, werken blindengeleidehonden niet hun hele leven. 


Meestal gaan de dieren tussen zeven en tien jaar met pensioen, hetzij in een nieuw gezin, hetzij als tweede hond buiten dienst bij hun oorspronkelijke eigenaar.

Geleidehonden en een op de soort afgestemd dieet

Als eigenaar moet u zich ervan bewust zijn dat het dagelijks leven van uw geleidehond gepaard gaat met een hoge mate van stress. De viervoeter moet zich immers te allen tijde kunnen concentreren en betrouwbaar gehoorzamen.


Met een op de soort afgestemde voeding draagt u er in belangrijke mate toe bij dat uw geleidehond zijn taken permanent kan uitvoeren zonder dat zijn gezondheid eronder lijdt. Gebruik hiervoor een hoogwaardig en licht verteerbaar hondenvoer als basis. 


Naast een voldoende energievoorziening door middel van een hoogwaardige voeding is het aan te bevelen om blindengeleidehonden te ondersteunen met speciale voedingssupplementen vanwege de speciale eisen die in het dagelijks leven worden gesteld.

Wij adviseren u om de dagelijkse voeding van uw geleidehond aan te vullen met de volgende producten van Bellfor:

Bellfor Shiimun Immuun is een natuurlijk voedingssupplement op basis van shiitake. In de traditionele Aziatische natuurgeneeskunde wordt shiitake al lang gewaardeerd als een medicinale paddenstoel.


In Bellfor Shiimun Immuun biedt het samen met andere zorgvuldig geselecteerde ingrediënten zoals spirulina en ginseng een optimale ondersteuning van het immuunsysteem, zodat uw geleidehond ondanks stress zijn dagelijks leven kan overleven zonder gevolgen voor zijn gezondheid.


Bellfor Fitness Poeder voorziet uw geleidehond van alle essentiële aminozuren en voorziet hem ook van waardevolle vitaminen en mineralen. Het poeder bestaat ook uitsluitend uit natuurlijke ingrediënten. Bellfor Fitness Poeder ondersteunt uw geleidehond bij de regeneratie en helpt hem om zijn dagelijkse taken op een geconcentreerde en betrouwbare manier onder de knie te krijgen.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
217.98 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.08 EUR
261.68 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive