info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Assistentiehond: meer dan Alleen een Trouwe Vriend in Het Dagelijks Leven

Assistentiehond

Assistentiehonden zijn in veel gevallen een onmisbare hulp in het dagelijks leven voor mensen met een lichamelijke beperking. Ze ondersteunen hun eigenaren op veel verschillende manieren en dienen ook vaak als een belangrijke steun en zielsverwant.


Hieronder leest u in welke gebieden Assistentiehonden worden gebruikt, welke rassen bijzonder geschikt zijn voor de training en welke kosten u kunt verwachten bij de aanschaf van deze honden. We leggen ook uit waarom u rekening moet houden met speciale behoeften bij het voeden van een Assistentiehond.

Op welke gebieden worden Assistentiehonden gebruikt

De taak van een Assistentiehond is het ondersteunen van een gehandicapte in het dagelijks leven. De bekendste variant van de viervoeter is zeker de geleidehond. 


Geleidehonden zijn in staat om hun eigenaar veilig door de vertrouwde en onbekende omgeving te leiden en hem bijvoorbeeld op commando naar een deur of trap te leiden.

Er zijn echter ook de volgende soorten Assistentiehonden:

  • Honden voor doven, of signaalhonden, helpen doven door hen te waarschuwen voor geluiden zoals het aanbellen van een deur.
  • Gehandicapte Assistentiehonden of hulphonden helpen mensen met beperkte motorische vaardigheden, bijvoorbeeld door het bedienen van een lichtschakelaar, het openen van een deur of het oppakken van een gevallen voorwerp.
  • Medische signaalhonden kunnen diabetici waarschuwen voor hyperglykemie of hypoglykemie, of zelfs aanvoelen wanneer er een aanval dreigt bij iemand met epilepsie.

Niet elke hond is geschikt als Assistentiehond

Niet elke hond is geschikt als Assistentiehond

Natuurlijk kun je elke hond trainen en hem laten gehoorzamen in het dagelijks leven. Want problemen met het gedrag van de viervoeter hebben bijna altijd hun oorzaak in fouten die de mens maakt in de omgang met het dier.


Dit betekent echter niet dat elke hond getraind kan worden als Assistentiehond. Deze hond moet immers vaak taken op zich kunnen nemen die op geen enkele manier te vergelijken zijn met die van een gewone gezinshond.

Om in aanmerking te komen voor de opleiding tot Assistentiehond moet een hond met name aan de volgende eisen voldoen:

  • Veel geduld
  • Een hoge stimulusdrempel
  • Geen neiging tot agressie
  • Gezelligheid
  • Geen nervositeit

Daarnaast kan het, afhankelijk van het toekomstige gebruik van de hond, belangrijk zijn dat de Assistentiehond geen probleem heeft met overmatig lichamelijk contact en ongewoon gedrag van de eigenaar. 

Welke rassen kunnen als Assistentiehond worden gebruikt?

Worden vooral Duitse Herders, Poedels, Collies en Golden Retrievers vaak getraind als Assistentiehonden. In principe kan echter elk ras als Assistentiehond worden getraind, zolang het betreffende dier aan de bijbehorende eisen voldoet. 


Daarnaast speelt de toekomstige eigenaar ook een rol in de keuze van een geschikte hond. Voor een kind kan het bijvoorbeeld zinvol zijn om een kleiner viervoeter te gebruiken, terwijl een groter dier meer geschikt is voor een volwassene.

De training als Assistentiehond

De training van een Assistentiehond begint meestal op puppy leeftijd. Voordat de eigenlijke opleiding begint, moet echter eerst de basisgeschiktheid van de viervoeter worden gecontroleerd.


Daarna leert het dier geleidelijk aan zijn toekomstige taken. Aangezien er tot nu toe geen uniforme regels zijn voor de opleiding van Assistentiehonden, kan de procedure en de duur van de opleiding verschillen van de ene tot de andere zorgverlener. Een goede opleiding vergt echter in principe tijd en is niet in een paar weken klaar. Het kan bijvoorbeeld ongeveer 1,5 jaar duren voordat een geleidehond klaar is voor gebruik.


Daarnaast is het bij de training van een Assistentiehond altijd noodzakelijk dat de viervoeter en zijn toekomstige eigenaar aan elkaar kunnen wennen en dat de eigenaar het dier gemakkelijk zelf in bedwang kan houden. Dit laatste moet worden bewezen in een gezamenlijke test.

Assistentiehonden zijn duur

Gezien de uitgebreide training is het niet verwonderlijk dat de aanschaf van een Assistentiehond gepaard gaat met aanzienlijke kosten. Afhankelijk van wat het dier in de toekomst moet kunnen doen, kunnen de trainingskosten gemakkelijk variëren van 25.000 tot 30.000 euro.


Helaas dekken de ziektekostenverzekeraars deze kosten tot nu toe in veel gevallen niet. Alleen in het geval van geleidehonden is er onder bepaalde omstandigheden aanspraak op vergoeding van de kosten. Maar zelfs dan is het vaak moeilijk om een vergunning te krijgen van de zorgverzekeraar.

Bijzondere wettelijke voorschriften voor het vervoer van Assistentiehonden

Elke hondeneigenaar weet dat hij zijn viervoeter niet overal mee naartoe mag nemen. Met een Assistentiehond is de situatie echter anders. Omdat de eigenaar vaak dwangmatig afhankelijk is van de hulp van zijn viervoeter, kan hij hem bijna overal mee naartoe nemen.


Zo hebben Assistentiehonden gratis toegang tot supermarkten, openbare gebouwen en ziekenhuizen en dokterspraktijken, zodat ze ook daar hun eigenaar kunnen ondersteunen.

Financiële tegemoetkoming voor eigenaars van Assistentiehonden

Eigenaren van Assistentiehonden hoeven in veel gemeenten geen hondenbelasting te betalen of krijgen in ieder geval korting. Gezien de aanschafkosten voor de viervoeter is dit misschien niet veel, maar het is in ieder geval een kleine financiële opluchting voor het houden.


Bovendien zijn er geen kosten voor grotere dieren als ze met de Duitse Spoorwegen met de trein reizen. Want terwijl eigenaren van normale honden die niet in een transportbox passen een hondenticket moeten kopen, kunnen assistentiehonden gratis reizen, ongeacht hun grootte.

Assistentiehonden gaan met pensioen

Net als bij de mens neemt ook het prestatievermogen van honden af met de leeftijd. Daarom blijven Assistentiehonden niet hun hele leven in dienst, maar worden ze met pensioen gestuurd als ze hun taken niet meer kunnen uitvoeren. In veel gevallen verhuizen ze dan naar een nieuw gezin waar ze kunnen genieten van hun oude dag en gewoon een hond kunnen zijn.


Assistentiehonden gaan met pensioen

Afhankelijk van de omstandigheden is het ook mogelijk dat de Assistentiehond bij zijn eigenaar blijft en daar samen met zijn opvolger met pensioen gaat.

Waarom voeding zo belangrijk is voor Assistentiehonden

Het werk als Assistentiehond vormt een niet te onderschatten last voor de viervoeter. Het dier moet zich immers voortdurend concentreren en betrouwbaar functioneren. 


Om hem daarbij te ondersteunen is een soortaangepaste voeding voor Assistentiehonden van doorslaggevend belang. Een goed getolereerde hondenvoeding is daarbij de basis en zorgt ervoor dat de hond voldoende energie krijgt.


Daarnaast is het raadzaam om rekening te houden met de speciale dagelijkse behoeften van Assistentiehonden met geschikte voedingssupplementen en zo hun gezondheid te ondersteunen met extra voedingsstoffen.

Wij raden u aan de voeding van uw Assistentiehond aan te vullen met de volgende producten:

Bellfor Fitness Poeder voorziet het lichaam van de assistentiehond van alle essentiële aminozuren en belangrijke vitaminen en mineralen. De natuurlijke voorbereiding ondersteunt de regeneratie en helpt de hond om gefocust te blijven en zijn zware taken beter te beheersen.


Bellfor Immuun versterkt de verdediging van uw Assistentiehond met geselecteerde ingrediënten en helpt zo uw viervoeter zijn stressvolle dagelijkse leven te overleven zonder enige gevolgen voor de gezondheid.


Banner met fitnesspakket

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
69.98 EUR
52.32 EUR
71.66 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive