info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Lawinehonden: Levensredders op vier Poten

Lawinehonden

Honden zijn niet alleen geschikt als trouwe begeleiders of voor de bescherming van huis en tuin. Ze kunnen zelfs levens redden. Als lawinehonden helpen ze de bergreddingsdienst bijvoorbeeld bij het opsporen en redden van vermiste personen in de sneeuw.


Wat maakt een goede lawinehond, en waarom de viervoeters vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol spelen ondanks de moderne technologie en hoe de training plaatsvindt, leert u in het volgende artikel. We zullen ook uitleggen wat belangrijk is bij het voeren van lawinehonden en hoe u hun gezondheid kunt ondersteunen met de juiste voeding.

Waarom lawinehonden onmisbaar zijn

Honden behoren tot de zogenaamde macrosmatten. Dit is de naam die wordt gegeven aan dieren waarbij hun reukzin een bijzonder belangrijke rol speelt. Ze bezitten tot 250 miljoen reukcellen en gebruiken ongeveer 10 procent van hun hersenen om de geabsorbeerde geuren te verwerken.


Mensen daarentegen hebben slechts 25 miljoen reukcellen en gebruiken slechts één procent van hun hersenen voor hun reukzin. Hierdoor kunnen honden ongeveer een miljoen verschillende geuren waarnemen. Daarnaast zijn ze bijvoorbeeld in staat om een spoor van een bepaalde persoon van enkele uren oud waar te nemen en te volgen.


Hun buitengewone reukzin zorgt ervoor dat honden niet alleen geschikt zijn voor het zoeken naar bijvoorbeeld explosieven of verdovende middelen, maar ook als lawinehonden voor mensen die onder de sneeuw begraven liggen.

Wat maakt een goede lawinehond

Hoewel in principe alle honden een uitstekend reukvermogen hebben, is niet elk ras geschikt voor het veeleisende werk als lawinehond. Vooral kleine dieren, zoals teckels, worden geëlimineerd, evenals zeer grote rassen.


Zo is de Sint Bernard, in tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, ook zeer ongeschikt om als lawinehond te worden gebruikt. Omdat de massieve viervoeters gewoonweg te zwaar zijn en veel te gemakkelijk in de diepe sneeuw zouden inbreken.


In de praktijk worden verschillende herders- en jachthonden gebruikt als lawinehonden. Herdershonden, Hovawarte, Golden Retriever, Border Collies en Labradors hebben zich hier bewezen, omdat ze meestal een goede neus en de juiste maat hebben, maar ook andere belangrijke kenmerken zoals de bereidheid om te leren en zenuwkracht.

Opleiding tot lawinehond

Opleiding tot lawinehond

Om als lawinehond te worden gebruikt, moeten de dieren een uitgebreide opleiding volgen. Gewoonlijk begint de training wanneer de viervoeter ongeveer een jaar oud is. Echter, alleen die hondeneigenaren die een opleiding tot bergredder hebben afgerond, kunnen deelnemen. Het is immers niet voldoende voor de lawineonderzoek als alleen de hond weet wat hij moet doen.


Tijdens de lawinetraining leert de viervoeter stap voor stap zoeken naar vermiste personen in de sneeuw. Om zijn interesse ervoor te wekken is het belangrijk dat de successen in de zoektocht de moeite waard zijn voor de viervoeter.


Meestal krijgt de toekomstige lawinehond dus na elke vondst een beloning, zoals bijvoorbeeld een speeltje. Als alternatief kan ook een lekkere hondensnack zoals de gezonde zachte snacks van Bellfor dit doel dienen.

Regelmatig oefenen is verplicht voor lawinehonden

Omdat lawinehonden normaal gesproken niet elke dag worden gebruikt, is regelmatige oefening ook na de training nog steeds verplicht. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de viervoeters hun geleerde vaardigheden behouden en in geval van nood echt weten wat ze moeten doen.

Het transport van de lawine hond

Het vervoer naar de plaats van het ongeval vormt een bijzondere uitdaging in het dagelijks leven van lawinehonden. De werkzaamheden in verband met de redding in de bergen hebben onvermijdelijk tot gevolg dat de plaatsen soms zeer afgelegen en moeilijk bereikbaar zijn.


Een lawinehond moet daarom niet alleen leren om hier naast zijn skiër te lopen, maar ook om bijvoorbeeld te oefenen met het rijden op een sneeuwscooter of zelfs om vanuit een helikopter of een rotswand naar beneden te worden getakeld.


Lawinehonden hebben een harde werkdag

Aangezien deze taken zelfs de moedigste viervoeter zwaar op de proef worden gesteld, zijn een goede conditie en een hoge zenuwsterkte onontbeerlijk bij toekomstige lawinehonden. Daarnaast heeft de hondengeleider geduld en een zekere mate van inlevingsvermogen nodig om te wennen aan de verschillende transportmethoden.

Lawinehonden hebben een harde werkdag

Het werk als lawinehond heeft een grote verantwoordelijkheid en vraagt veel van de viervoeters, zowel fysiek als mentaal. Ze hebben immers te maken met sneeuw en kou en hebben vaak te maken met zeer ongunstige omstandigheden tijdens hun missies.


Voor de gezondheid en prestaties van lawinehonden is een op hun behoeften toegesneden dieet daarom bijzonder belangrijk. Door hun gebruik en opleiding hebben de dieren speciale behoeften waarmee u als eigenaar rekening moet houden bij het voeren van de dieren.

Het Bellfor-voedingsconcept voor uw lawinehond

In het Bellfor-assortiment vindt u alles wat u nodig heeft voor een gezonde en soort-geschikte voeding voor uw lawinehond. Onze producten bevatten uitsluitend hoogwaardige natuurlijke ingrediënten en zijn licht verteerbaar voor alle rassen.

Het perfecte voer voor lawinehonden

Zoals alle fysiek actieve viervoeters hebben lawinehonden een verhoogde energiebehoefte. We raden aan om ze te voeren met Bellfor Premium Pur Active. Het glutenvrije droogvoer wordt gekenmerkt door een hoog vlees- en visgehalte en voorziet uw actieve viervoeter bovendien van waardevolle energie in de vorm van goed verdragen koolhydraten uit rijst en maïs.

Voedingssupplementen ondersteunen uw dieet

Naast een goede voeding zoals Bellfor Premium PUR Aktiv is het zinvol om de dagelijkse voeding van lawinehonden te ondersteunen met een aantal voedingssupplementen en zo de viervoeters van extra voedingsstoffen te voorzien.

Wij raden de volgende Bellfor voedingssupplementen voor lawinehonden aan:

  • Bellfor Fitness Poeder voorziet uw fysiek actieve hond van waardevolle aminozuren om optimaal in zijn verhoogde eiwitbehoefte te voorzien.
  • Bellfor Immuun ondersteunt het immuunsysteem van uw lawinehond met natuurlijke ingrediënten en draagt er zo toe bij dat uw viervoeter de hoge belasting optimaal kan weerstaan.
  • Bellfor Gewrichten & Botten voorziet de gewrichten van uw hond van belangrijke voedingsstoffen en helpt gewrichtsproblemen effectief te voorkomen.

Onze tip voor gezonde poten ondanks ijs en sneeuw

Als lawinehond komt uw viervoeter onvermijdelijk in contact met ijs en sneeuw tijdens trainingen en missies. Ook de huid van zijn poten wordt hierdoor aanzienlijk belast.


Met Bellfor Potenbescherming Zalf kunt u dit tegengaan en de poten van uw lawinehond effectief beschermen tegen de effecten van vocht en kou, zodat uw viervoeter in de toekomst altijd een stevige basis heeft.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
20.33 EUR
184.8 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive