info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Hondenbeten: mogelijke oorzaken en tips voor getroffen eigenaren

Als een hond bijt, is dat natuurlijk een ernstige zaak. Immers, vooral grotere rassen met hun krachtige beet kunnen gemakkelijk ernstige verwondingen veroorzaken. Het is daarom van onmisbaar belang dat u als eigenaar de oorzaken snel aanpakt en er iets aan doet.


Waarom honden bijten en hoe u het gedrag van uw viervoeter onder controle kunt krijgen, wordt hieronder uitgelegd.

Bijten sommige honden van nature?

Helaas lezen we steeds weer over honden die bijten en hun slachtoffers soms zeer ernstige verwondingen toebrengen. Zogenaamde lijsthonden staan vaak in het middelpunt van de publieke belangstelling. Honden die op de lijst staan, zijn hondenrassen die als bijzonder gevaarlijk worden beschouwd en waarvan het houden aan bijzondere voorwaarden is onderworpen. 


Elk land heeft zijn eigen rassenlijst, zodat niet overal in dezelfde honden onder deze beperkingen vallen. Toch hebben sommige rassen een zeer slechte reputatie en denken veel mensen dat deze honden bijzonder agressief zijn en daarom zeer vaak bijten.


Dit is echter slechts gedeeltelijk waar. Er zijn honden waarvan de training wat meer werk en ervaring vereist. In principe is echter geen enkele viervoeter uit zichzelf geneigd agressief te zijn. Een pitbull, bijvoorbeeld, kan een lieve familiehond zijn en een zogenaamd vreedzame Labrador kan plotseling bijten. Wanneer honden bijten, is er altijd een reden en het is bijna altijd de schuld van de eigenaar. 

Waarom honden bijten

Wanneer een hond bijt, kan dat zeer verschillende oorzaken hebben. Om het agressieve gedrag van uw hond onder controle te krijgen, moet u eerst de precieze aanleiding bepalen.

Wanneer honden bijten, zijn de volgende oorzaken mogelijk:

  • Angst
  • Stress
  • Pijn
  • Slechte ervaringen
  • Territorialiteit
  • Agressie van de prooi

Wanneer angstige honden bijten

Sommige honden zijn van nature onzekerder en angstiger dan hun soortgenoten. Dit kan er soms toe leiden dat de viervoeters niet weten hoe ze zichzelf moeten helpen en uit schrik of angst knakken.

Stress kan leiden tot hondenbeten

Hund beißt

Als een hond voortdurend wordt blootgesteld aan grote stress, kan dit ook de kans vergroten dat het dier op een bepaald moment zal bijten. Mogelijke stressfactoren zijn bijvoorbeeld vaak en lang alleen zijn of te weinig lichaamsbeweging.

Pijn als oorzaak van hondenbeten

In de regel laten honden het niet merken als iets hen pijn doet. De pijn van de viervoeter kan zich echter soms uiten in agressief gedrag. In het ergste geval kan een hond zelfs een soortgenoot of een mens bijten.

Slechte ervaringen in het verleden

Helaas heeft niet elke hond een liefhebbende eigenaar die goed voor hem zorgt. Menig viervoeter heeft in het verleden slechte ervaringen gehad met mensen. Als een hond zich hieraan herinnerd wordt in een bepaalde situatie, is het heel goed mogelijk dat hij plotseling zal bijten.

Bijten als onderdeel van het territoriumgedrag van honden

Honden zien hun huis als hun territorium en willen hun voedsel gewoonlijk niet delen. Als deze aangeboren instincten niet van jongs af aan in de juiste richting worden gestuurd, kunnen honden met een sterk territoriaal gedrag soms bijten, bijvoorbeeld om een vermeende indringer het huis uit te jagen.

Prooi-agressie bij honden

Zoals u waarschijnlijk weet, werden de meeste hondenrassen oorspronkelijk gefokt voor een specifiek doel. Veel klassieke jachthonden hebben daarom nog steeds een sterk jachtinstinct. Dit kan soms merkbaar worden bij eigenlijk vreedzame gezinshonden door zogenaamde prooi-agressie, waarbij het dier plotseling bijt als gevolg van een bepaalde prikkel.

Hondenbeten: wat te doen?

Als honden bijten, is dat niet iets wat zomaar kan worden genegeerd. Agressie tegen dieren en mensen is een absoluut taboe. Als eigenaar is het aan u om ervoor te zorgen dat uw viervoeter geen gevaar vormt. Wat u hiervoor moet doen, hangt af van de precieze situatie en de aanleiding van de agressie. 


Als u bijvoorbeeld vermoedt dat uw hond pijn heeft, is een tijdig bezoek aan de dierenarts natuurlijk zeer aan te bevelen. Als de dierenarts erin slaagt de pijn van de hond te verlichten en er geen diepgaand gedragsprobleem is, zou eventuele agressie normaliter ook moeten verdwijnen.


Als het daarentegen mogelijk is dat uw hond heeft gebeten uit angst of door slechte ervaringen, bijvoorbeeld, is het absoluut noodzakelijk dat u het gedrag van uw viervoeter met gerichte training aanpakt. Dit geldt ook voor honden met buitensporig territoriaal gedrag of sterke prooi-agressie.

Een hondentrainer kan helpen

Als een hond geneigd is tot agressie en in het verleden al eens heeft gebeten, is het vaak zinvol om een ervaren hondentrainer om hulp te vragen. Want, tenzij de oorzaak van de hondenbeet pijn was, kunt u ervan uitgaan dat u al veel verkeerd hebt gedaan bij de training en het opvoeden van de viervoeter.


Een professionele trainer kan u helpen om in de toekomst fouten in de omgang met het dier te vermijden en gedragsproblemen zoals agressie onder controle te krijgen.

Hondenbeten - onze conclusie

Zoals u kunt zien, kunnen er vele redenen zijn waarom een hond bijt. Hoe dan ook, u als eigenaar moet zich ervan bewust zijn dat u de verantwoordelijkheid draagt voor uw viervoeter. Dit omvat niet alleen het verstrekken van voedsel en regelmatige wandelingen, maar ook een goede training en het trainen van uw hond naargelang zijn behoeften, zodat hij geen gevaar vormt voor zijn omgeving.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften
watsapp-button-icon
bellfore motive