Gratis telefonisch advies en bestelling
(+49) 2222-8039975

Verzending binnen

2-3 dagen

Geen verzendkosten

vanaf €69,00

Testfase

100 dagen

Is geëxtrudeerd of koudgeperst hondenvoer beter?

Is geëxtrudeerd of koudgeperst hondenvoer beter

Geëxtrudeerd en koudgeperst zijn twee termen die eigenaren weer tegenkomen bij het kopen van droogvoer. Ze zeggen echter niets over het recept van het betreffende voer, maar informeren over het proces dat bij de productie ervan wordt gebruikt.


De verschillen tussen geëxtrudeerde en koudgeperste hondenvoeding en de voor- en nadelen van beide soorten worden hieronder toegelicht. We leggen ook uit waarom het productieproces alleen niet voldoende is om de kwaliteit van een droogvoer te beoordelen.

Hoe maak je geëxtrudeerd hondenvoer

Het proces dat wordt gebruikt bij de productie van geëxtrudeerd hondenvoer wordt extrusie genoemd. Om de ingrediënten in pelletvorm te persen, wordt bij deze methode gebruik gemaakt van druk.


Daarvoor worden de grondstoffen gedroogd, gemalen en vervolgens gemengd. Zodra de massa de juiste consistentie heeft bereikt, wordt deze onder druk door een sproeier geperst om pellets van de gewenste grootte te vormen. Omdat in de extruder waterdamp wordt gebruikt, kunnen de temperaturen tijdens de productie oplopen tot ongeveer 120 graden.

Hoe maak je koudgeperst hondenvoer

Ook bij het koud persen moeten de ingrediënten van het hondenvoer eerst worden gedroogd en gemalen en gemengd. Net als bij de extrusie is er druk nodig om de korrels te vormen.


Aangezien de wals die in dit proces wordt gebruikt geen extra warmte nodig heeft, zijn de temperaturen tijdens de verwerking echter beduidend lager dan tijdens de extrusie, bij ongeveer 80 graden.

Beide productiemethoden hebben voor- en nadelen

Beide productiemethoden hebben zowel voordelen als enkele nadelen. Het koudpersproces wordt over het algemeen als bijzonder zacht beschouwd vanwege de relatief lage temperaturen die tijdens de productie worden bereikt.


De voedingsstoffen die in de grondstoffen zitten, blijven grotendeels behouden in het eindproduct. Bovendien zwellen de kroketten minder in de maag en daarom wordt koudgeperst droogvoer aanbevolen voor grote honden die meer geneigd zijn om de maag te verdraaien. In theorie bestaat echter het risico dat de kiemlast bij koudgeperste gedroogde voedergewassen hoger is.


Tijdens de extrusie worden de voedingsstoffen in de grondstoffen beter afgebroken, waardoor het geëxtrudeerde droge hondenvoer beter verteerbaar zou moeten zijn. Bovendien worden mogelijke ziektekiemen bijzonder betrouwbaar gedood door de hoge temperaturen tijdens de productie.


De warmte kan echter ook een nadeel blijken te zijn. Dit komt omdat het een negatief effect kan hebben op de voedingsstoffen die zich in het voer bevinden en deze in sommige gevallen kan beschadigen.

De productiemethode zegt niets over de kwaliteit

Het productieproces is niet het enige criterium dat informatie geeft over de kwaliteit van een droogvoer voor honden. Zowel het koude persproces als de extrusie maken het mogelijk om zonder problemen een hoogwaardig en licht verteerbaar voedsel te produceren.


Om dit te laten slagen is het voor beide productiemethoden essentieel dat de samenstelling voldoet aan de voedingsbehoeften van de honden en dat de gebruikte grondstoffen van goede kwaliteit zijn.


Dit betekent onder andere dat gedroogd voer vrij moet zijn van graan en kunstmatige toevoegingen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het dierlijke eiwitgehalte in overeenstemming is met de eisen en dat de gematigde koolhydraatleveranciers goed verteerbaar zijn.

Bellfor Hondenvoer

Droogvoer van Bellfor

In het Bellfor assortiment vindt u zowel koudgeperst als geëxtrudeerd droogvoer voor uw hond. U bent dus vrij om te kiezen en kunt zelf bepalen welke variant u het liefst aan uw hond geeft.


Beide soorten voer scoren punten met de hoge kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, een op de soort afgestemde samenstelling en een uitstekende verteerbaarheid. Bovendien zijn beide varianten niet alleen verkrijgbaar in klassieke varianten met conventionele eiwitleveranciers zoals kip, maar ook als hypoallergeen hondenvoer op basis van insecten.


Een evenwichtige en op behoeften gebaseerde voeding is daarom geen probleem met onze koudgeperste en geëxtrudeerde droogvoer voor honden.


Verzamel nu voedsel voor je hond!

Mijn gegevens

Hondennaam
Ras
Geslacht*
Vrouw
*Verplichte velden
Man
Gecastreerd
Ja
Nee
Geboortedatum*
*Verplichte velden

Aanbevolen producten

Gerelateerde Artikelen

Schrijf een recensie

    Slecht 
 Goed