info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Whippet: Hondenvoer en Rasportret

Banner met Whippet

Whippet

De Whippet is een middelgroot hondenras uit Groot-Brittannië. De FCI deelt de Whippet, die soms ook wel Little English Sighthound wordt genoemd, in onder de kortharige windhonden in Groep 10, Sectie 3.


Vandaag de dag is de Whippet vooral een familie- en gezelschapshond, waarvan de eigenaren zijn knuffelige en vrolijke aard zullen waarderen.

Geschiedenis van de Whippet

De whippet werd al in de 19e eeuw gebruikt voor de jacht op konijnen. Leden van de adel en het leger probeerden een uniforme standaard voor de fokkerij te bepalen. Het doel was om een hond te fokken die zowel krachtig als elegant was.


De eerste rasstandaard voor de Whippet werd in 1891 vastgesteld. Op enkele kleine afwijkingen na is het vandaag de dag nog steeds geldig.


Door zijn kleinere formaat was hij minder gevoelig voor verwondingen en ook goedkoper, de Whippet werd al snel veel populairder als jachthond dan de grotere Greyhound. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd de Whippet ook gebruikt bij windhondenracen. Professionele wedstrijden, zoals ze toen al gebruikelijk waren met Greyhounds, werden echter niet met hem georganiseerd.

Kenmerken van de Whippet

De gemiddelde levensduur van de Whippet is 12 tot 15 jaar. Reuen bereiken een schouderhoogte van 47 tot 51 centimeter, terwijl teven met een hoogte van 44 tot 47 centimeter iets kleiner worden.


Het gewicht van de slanke Whippet, die een snelheid van ongeveer 60 kilometer per uur kan bereiken, ligt normaal gesproken tussen de 10 en 15 kilogram. De whippet heeft een stevige huid.


Hij heeft een slank figuur met een lange gespierde nek en een brede, goed gespierde rug. De lijn van de rug valt duidelijk af zonder een bult te vormen. Het is verantwoordelijk voor het feit dat de Whippet meestal zijn staart naar beneden gebogen draagt, wat door leken vaak ten onrechte wordt geïnterpreteerd als angst.


De bovenkop van de whippet is plat, de stop slechts licht uitgesproken en zijn kaken sterk. Hij heeft ovale ogen met een oplettende blik en kleine roosvormige oren. De fijne, nauwsluitende vacht van de whippet is kort en kan in alle kleurvariaties voorkomen.

Whippet natuur en karakter

De Whippet is een rustig en knuffelig hondje, dat vaak contact zoekt met zijn baasje. Tegelijkertijd heeft hij ook een fatsoenlijk temperament en een zeer gelukkig karakter.


Hij wordt ook beschouwd als intelligent en attent. Meestal wil hij overal zijn en zijn favoriete persoon zo goed mogelijk plezieren. Het karakter van de Whippet combineert wilskracht en gevoeligheid. Daarom is een liefdevolle opvoeding, die rekening houdt met de typische kenmerken van de elegante windhond, erg belangrijk.

Activiteiten met de Whippet

Activiteiten met de Whippet

Als jachthond heeft de whippet vandaag de dag nauwelijks nog enige praktische betekenis. In plaats daarvan is hij een vaste gast op de renbaan en geniet hij vooral als gezinshond een grote populariteit.


Hij voelt zich vooral op zijn gemak als hij in een roedel met meerdere dieren wordt gehouden. Een gewenning aan andere huisdieren, zoals katten of konijnen, is heel goed mogelijk. Maar men mag niet vergeten dat de Whippet diep van binnen nog steeds een jachthond is.


De kat van de buurman kan dus ook een potentiële prooi zijn die het jachtinstinct van de whippet kan wekken. Het loslaten van de Whippet in het wild gaat dan ook vaak gepaard met een zeker risico.


Daarnaast blijkt de Whippet een prettige metgezel te zijn in het dagelijks leven. Het enige belangrijke is dat het genoeg beweging krijgt om zijn wens om te rennen te bevredigen.

Voor dit doel zijn onder andere de volgende hondensporten zeer geschikt:

Whippet ziekten

In principe wordt de Whippet beschouwd als een vrij gezond ras, waar geen overmatig risico op ziekten bestaat. Sommige dieren hebben echter een genetische afwijking die leidt tot een overmatige groei van de spieren. Aangetaste honden worden Bully Whippets genoemd.


Afgezien van een verhoogde neiging tot spierkrampen en een duidelijke overbeet, veroorzaakt deze genetische afwijking normaal gesproken geen verdere klachten.

Daarnaast kunnen in individuele gevallen de volgende gezondheidsproblemen optreden met whippets:

De juiste voeding van de Whippet

De Whippet is een actieve viervoeter, wiens hoge bewegingsdrang het best kan worden bevredigd door hondensport. Als eigenaar moet u zich ervan bewust zijn dat regelmatige lichaamsbeweging leidt tot extra voedingsbehoeften.


Voor whippets die actief zijn in de hondensport raden wij daarom aan om ze te voeden met Bellfor Premium PUR Aktiv. Dit glutenvrije droogvoer voorziet uw whippet van waardevolle energie in de vorm van licht verteerbare koolhydraten uit maïs en rijst.

Wij raden u ook aan uw whippet te ondersteunen met de volgende Bellfor-voedingssupplementen:

  • Bellfor Fitness Poeder voorziet uw atletisch actieve whippet van belangrijke aminozuren en vitaminen en mineralen voor een snellere regeneratie en een optimaal spierbehoud.
  • Bellfor Gewrichten & Botten voorziet uw whippet van waardevolle voedingsstoffen die de gezondheid van het spier- en skeletstelsel ondersteunen en gewrichtsproblemen ondanks fysieke belasting effectief tegengaan.
  • Bellfor Dental Poeder is ons natuurlijke voedingssupplement tegen tandsteen en zou een integraal onderdeel moeten zijn van de dagelijkse tandverzorging van uw whippet.
Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

38.49 EUR
3.85 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
104.63 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive