info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Windhondenraces: Hondensport voor speciale Viervoeters

Windhondenraces

Hoewel windhonden al lang de harten van vele hondeneigenaren hebben veroverd en tegenwoordig vaak als zuivere familiehonden worden gehouden, genieten windhondenrassen nog steeds een grote populariteit.


Want met deze hondensport kunnen de snelle viervoeters dankzij de korte raceafstand hun krachten optimaal inzetten en hun natuurlijke bewegingsdrang voldoen.


Hieronder leer je precies hoe windhondenraces plaatsvinden, welke verschillende soorten wedstrijden er zijn en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om deel te nemen aan de wedstrijden.


We zullen ook uitleggen waarom de juiste voeding voor uw windhond niet alleen cruciaal is voor succes in het windhondenrennen.

Verschillende soorten windhondenraces

Greyhound races kunnen in principe worden onderverdeeld in twee verschillende types. Bij het rennen op een circuit is het belangrijk dat de deelnemende hazewindhonden het parcours zo snel mogelijk afronden.


Bij de zogenaamde "coursing" vindt de windhondenrace plaats op het open veld en naast de tijd stroomt ook het jachtgedrag van de deelnemende viervoeters mee in de evaluatie.

Windhondenraces op de renbaan

Windhondenraces op de renbaan

Bij hazewindhondenraces op de renbaan starten de honden vanuit een startbox. Om de dieren te motiveren om te rennen, wordt met behulp van een technisch apparaat een kunstmatige haas over de baan getrokken. Dit stimuleert het natuurlijke jachtinstinct van de dieren, die, in tegenstelling tot de meeste andere rassen, voornamelijk jagen op het zicht.


Het belangrijkste is dat de dummy beweegt. Uiterlijk en geur spelen slechts een ondergeschikte rol, zodat de vermeende haas er niet per se ook als een echte haas hoeft uit te zien.


De bodem van het ovale circuit is stevig en bestaat uit zand of gras. De gebruikelijke raceafstand in Europa is 480 meter. Voor kleinere rassen is de baan voor de hazewindhond echter soms wat korter.

Coursing: windhondenraces in de open lucht

Naast de klassieke hazewindhondenraces op het circuit, worden er ook zogenaamde coursings georganiseerd. De Engelse naam kan in het Duits vertaald worden als "Hetzjagd" en beschrijft vrij goed waar deze vorm van windhondenraces over gaat.


Coursing

Voor de coursing wordt op het open veld een racebaan gecreëerd. Deze bestaat uit afbuigkatrollen, die met onregelmatige tussenpozen aan het spoor worden bevestigd en met een trekkoord worden verbonden. Net als op de klassieke renbaan wordt een dummyhaas aan het tractietouw bevestigd en over het circuit getrokken.


Door de plaatsing van de afbuigkatrollen beweegt de dummy niet zomaar in een cirkel, maar verandert hij steeds weer van richting. Op deze manier simuleert de jacht een echte achtervolging waarbij de hazewind snel moet reageren en voor zichzelf moet denken.


Terwijl in de klassieke hazewindhondenraces op de renbaan tot zes dieren tegen elkaar strijden, beginnen er in de jacht slechts twee honden per ronde. Indien de wedstrijd plaatsvindt volgens de regels van de FCI, beoordeelt de jury de deelnemers op basis van de criteria conditie, snelheid, gretigheid, ernst, gevolgen en behendigheid.

Welke honden zijn geschikt voor windhondenraces?

Niet alle rassen mogen deelnemen aan hazewindhondenraces. Aan wedstrijden die rechtstreeks door de FCI of een ledenvereniging worden georganiseerd, kunnen de windhonden die door de FCI in groep 10 worden beheerd en de windhondenachtige rassen die in groep 5 worden genoemd, deelnemen.

De volgende rassen worden erkend door de FCI:

 • Afghaan
 • Borzoi
 • Saluki
 • Deerhound
 • Lerse Wolfshond
 • Azawakh
 • Grafiek Polski
 • Hazewind
 • Galgo Español
 • Italiaanse Windgongen
 • Magyar Agar
 • Sloughi 
 • Whippet

Volgens de FCI behoren de volgende rassen tot de windhond-achtige honden:

 • Cirneco dell'Etna
 • Farao Hond
 • Podenco Canario
 • Podenco Ibicenco Ibicenco
 • Podengo Português

Bij hazewindhondenrassen, die plaatsvinden volgens de regels van de AKC (American Kennel Club), zijn Basenjis, Thai Ridgebacks en Rhodesian Ridgebacks toegestaan in aanvulling op de genoemde rassen.

Vereisten voor deelname aan hazewindhondenraces

Vereisten voor deelname aan hazewindhondenraces

Voor kleine rassen zoals de Italiaanse Windgongen is een minimumleeftijd van 15 maanden vereist voor deelname aan windhondenraces. Grotere windhonden moeten minstens 18 maanden oud zijn. In het jaar, waarin je viervoeter zijn acht jaar oud is, kan hij nog tot het einde van het jaar deelnemen aan hazewindhondenraces. Oudere dieren zijn niet langer toegestaan voor wedstrijden.


Daarnaast moet je voor je eerste hazewindhondrace een aantal licentie-runs voltooien en een licentie aanvragen. U ontvangt de licentie na het invullen van de vereiste runs en het afgeven van een hondenpaspoort bij de DWZRV (Deutscher Windhundzucht- und Rennverband) of de WCD (Whippet Club Deutschland).

Windhondenraces: wreedheid tegen dieren of een soort passende baan?

Veel mensen zijn zeer kritisch over de hazewindhond en geloven vaak zelfs dat het wreedheid is tegen dieren. Als de races alleen over prestaties en winst gaan, kan dit zelfs waar zijn.


De meeste eigenaren zijn echter vooral bezig met het plezier dat hun honden hebben in het deelnemen aan windhondenwedstrijden. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat ze over een lange periode zijn gefokt als jachthond en daarom is de jacht nog steeds in hun aard.


Dit wordt vooral duidelijk bij het jagen, waarbij de snelle viervoeters hun drang om bijzonder kieskeurig te bewegen kunnen bevredigen en er meestal zeer enthousiast mee zijn.

De juiste voeding als ondersteuning voor de hazewindhondenrace

Zoals voor alle honden die actief zijn in de sport, geldt natuurlijk ook voor dieren die deelnemen aan windhondenwedstrijden dat een op hun behoeften afgestemd dieet van groot belang is voor hun prestaties en gezondheid.


Lichaamsbeweging gaat immers altijd gepaard met een verhoogd calorieverbruik. Om dit optimaal af te dekken, raden wij u aan uw hazewindhond met onze glutenvrije Premium PUR Aktiv droogvoer te voeren.


Het voer voorziet uw viervoeter van verteerbare koolhydraten uit rijst en maïs en geeft hem precies de energie die hij nodig heeft voor maximale prestaties tijdens de volgende windhondrace.

Wij adviseren u ook om uw dieet aan te vullen met de volgende Bellfor producten:

 • Bellfor Fitness Poeder voorziet uw viervoeter die actief is in greyhound races optimaal van extra aminozuren voor een snelle regeneratie en het behoud van zijn spieren.
 • Bellfor Gewrichten & Botten gaat gewrichtsklachten in uw windhond op natuurlijke wijze tegen met het innovatieve actieve ingrediëntcomplex Ovopet. 

Denk er altijd aan dat de kwaliteit van de voeding van uw hond niet alleen bijdraagt aan snelle rondetijden, maar ook de vitaliteit en het welzijn van uw hond bevordert. Met Bellfor producten zijn beide geen probleem en kan de volgende hazewindhondrace komen.


Banner met sport hondenvoer

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

39.49 EUR
3.95 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
523.19 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive