info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Tranende Ogen bij Honden: Oorzaken en Verzorgingstips

Oogproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij honden. Het kan verschillende oorzaken hebben en zich op zeer verschillende manieren manifesteren.

In dit artikel kunt u ontdekken wat de oorzaak is van jeukende of tranende ogen bij honden en welke rassen er bijzonder gevoelig voor zijn. We zullen u ook tips geven over hoe u de ogen van uw hond kunt verzorgen.

Deze honden zijn bijzonder gevoelig voor oogproblemen

Tranende Ogen Mopshond

Ook al kan het in principe bij alle honden komen voor klachten, zoals bijvoorbeeld tranende ogen, toch zijn sommige rassen er bijzonder gevoelig voor vanwege hun anatomische kenmerken.

Deze honden hebben vaak last van tranende ogen en andere klachten:

 • Kortharige hondenrassen met uitstekende ogen, zoals de Franse Bulldog en de Mopshond.
 • Rassen waarbij het onderste ooglid naar beneden hangt, zoals Mastiffs en St. Bernards.
 • Honden waarbij het onderste ooglid af en toe naar binnen wordt gekruld, zoals Labradors en Rottweilers.
 • Kleine rassen waarbij de traanbuisjes vaak geblokkeerd zijn of te veel tranen ontstaan, zoals Pekingesen en Maltezen.

Mogelijke oorzaken van tranende ogen bij honden

Jeukende of tranende ogen kunnen om verschillende redenen bij honden voorkomen en er kunnen zowel relatief onschadelijke oorzaken zijn als tekenen van een ernstige ziekte.

Als uw hond last heeft van tranende ogen, kan dit te wijten zijn aan een van de volgende oorzaken:

 • Conjunctivitis
 • Hoornvliesontstekingen
 • Ontsteking van het binnenoog
 • Irritatie door vreemde voorwerpen of stof
 • Allergieën
 • Droge lucht of tocht
 • Glaucoom
 • De hond slaapt met open ogen

Conjunctivitis

Conjunctivitis bij honden kan veroorzaakt worden door virussen, bacteriën of schimmels. Het is echter ook mogelijk dat het bindvlies geïrriteerd raakt door droge lucht, vreemde voorwerpen of kleine haren en daardoor ontstoken raakt.

Ontsteking van het hoornvlies

De mogelijke oorzaken van een hoornvliesontsteking bij honden zijn vergelijkbaar met die van conjunctivitis. Vaak zijn kleine verwondingen van het hoornvlies, leeftijdsgebonden stofwisselingsstoornissen of aandoeningen en corneale zweren verantwoordelijk voor de ontsteking.

Ontsteking van het binnenoog

Ontsteking van het binnenoog

Naast conjunctivitis en hoornvliesontsteking kan ontsteking van het binnenste oog ook leiden tot tranende ogen bij honden. Andere mogelijke symptomen zijn een loensen en een verkleinde pupilgrootte van het zieke oog. Beide geven aan dat de getroffen hond pijn heeft.

Irritaties veroorzaakt door vreemde voorwerpen

Als er een klein vreemd voorwerp in het oog van de hond komt, probeert het lichaam het uit te stoten of spoelen door een verhoogde traanproductie. Vaak lukt dit zonder problemen. Het is echter ook mogelijk dat het vreemde lichaam handmatig moet worden verwijderd.

Allergieën

In tegenstelling tot mensen zijn allergieën bij honden vooral merkbaar in de vorm van huidproblemen. In sommige gevallen kan een allergie bij honden echter ook leiden tot tranende ogen.

Droge lucht of tocht

Als een hond regelmatig wordt blootgesteld aan tocht of als de lucht in zijn omgeving erg droog is, kan dit ook leiden tot tranende ogen. Vooral in de winter veroorzaakt droge verwarmingslucht vaak dergelijke klachten.

Glaucoom (glaucoom)

Glaucoom, of glaucoom, is een chronische oogziekte waarbij onder andere de druk in het binnenste oog wordt verhoogd en die vroeg of laat tot blindheid leidt. Scheuren en jeukende ogen bij honden kunnen een eerste teken van glaucoom zijn.

De hond slaapt met open ogen

Rassen zoals de mopshond slapen vrij vaak met open ogen. Dit kan de ontwikkeling van klachten zoals droge of tranende ogen bij aangetaste honden bevorderen.

Behandeling van oogproblemen bij honden

Om de oogproblemen bij honden te kunnen behandelen, is het in de eerste plaats noodzakelijk om de exacte oorzaak te kennen. Het is onder andere noodzakelijk om na te gaan of er een vreemd voorwerp in het oog van het dier kan zitten dat verwijderd moet worden.

Als de traanbuizen van de hond verstopt zijn, kunnen deze met een speciale spoelbeurt normaalgesproken vrijgemaakt worden, zodat de overmatige tranen in de ogen snel verwijderd kunnen worden.

Voor dieren met hangende oogleden is het bijzonder belangrijk om tocht te vermijden en ervoor te zorgen dat de omgeving zo stofvrij mogelijk is. Bij honden met een lange vacht kan het ook nuttig zijn om het haar rond de ogen te verkorten om irritatie te voorkomen.

Er zijn echter ook situaties waarin de tranende ogen van de hond alleen chirurgisch kunnen worden behandeld. Dit is bijvoorbeeld het geval bij tumoren en deels ook bij bijzonder sterk opgerolde oogleden.

Regelmatige oogverzorging is belangrijk voor honden

Regelmatige oogverzorging kan symptomen zoals tranende of jeukende ogen helpen voorkomen. Het is onmisbaar, vooral voor honden die meer vatbaar zijn voor oogproblemen en moet zelfs dagelijks worden gepland.

Hiervoor kunt u het beste een geschikt verzorgingsproduct op natuurlijke basis gebruiken, dat u in de vorm van druppels in de ogen van het dier kunt druppelen.

Natuurlijke oogverzorging voor honden van Bellfor

Met onze oogverzorgingsdruppels hebben we een natuurlijk product ontwikkeld voor de verzorging van gevoelige hondenogen. Geselecteerde ingrediënten zoals aloë vera en hyaluronzuur zorgen ervoor dat u de ogen van uw viervoeter voorzichtig kunt reinigen en kunnen zo klachten zoals jeukende of tranende ogen bij honden helpen tegengaan.

Bellfor Nierkracht - onze tip voor Maltezen met tranende ogen

Een andere mogelijke oorzaak van tranende ogen bij honden, die de meeste eigenaren waarschijnlijk niet in overweging zouden nemen en die vooral relevant is voor de Maltezen, zijn nierproblemen.

Als uw Maltezen last hebben van tranende ogen, raden wij u aan om Bellfor Nierkracht te proberen, ons natuurlijke product voor nierontgifting bij honden.

Wanneer oogproblemen een zaak zijn voor de dierenarts

Uiteraard zijn klachten zoals waterige of rode ogen bij honden niet altijd ongevaarlijk, daarom kan het raadzaam zijn om een dierenarts te raadplegen. Immers, onbehandelde oogaandoeningen kunnen in het ergste geval zelfs leiden tot blindheid van uw hond.

Een bezoek aan de dierenarts is vooral belangrijk voor de volgende symptomen:

 • De hond heeft doffe ogen (het dier kan glaucoom of een ontsteking van het hoornvlies hebben).
 • De hond heeft etterige ogen (huishoudelijke geneesmiddelen worden slechts in zeer beperkte mate aanbevolen).
 • Pupillen van verschillende grootte en beknelde oogleden (het binnenoog kan ontstoken zijn).

Daarnaast moet u altijd een dierenarts raadplegen als het uiterlijk van de ogen van uw hond op een of andere manier verandert, bijvoorbeeld als ze een grijze sluier hebben, bloeddoorlopen zijn, er glazig uitzien of er opvallend groot uitzien.

Hetzelfde geldt als het tranen van de ogen langer duurt en het ongemak niet afneemt ondanks het gebruik van een geschikt oogverzorgingsproduct.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.21 EUR
440.28 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive