info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
60 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Allergie bij Honden: Symptomen herkennen en behandelen

Net als wij mensen lijden honden vaak aan allergieën. Die kunnen de meest uiteenlopende oorzaken hebben en bij uw trouwe viervoeter heel onaangename klachten veroorzaken.


In dit artikel leggen we u uit welke allergieën bij honden vooral voorkomen, aan welke symptomen ze te herkennen zijn en hoe ze behandeld kunnen worden.

Wat is een allergie?

Allergie bij Honden

Een allergie is eigenlijk een overreactie van het lichaam. Bij contact met een eigenlijk volkomen onschadelijke stof beoordeelt het organisme deze als een bedreiging. Het immuunsysteem probeert het schijnbare gevaar af te weren en er ontstaat een allergische reactie.

De drie meest voorkomende allergieën bij honden

Honden kunnen aan diverse allergieën lijden. Het vaakst komen vlooienallergie en atopische dermatitis voor. Op plaats 3 volgt voerallergie, waarbij de viervoeter allergisch reageert op bepaalde stoffen die in zijn voer zitten.

De vlooienallergie

Vlooien zijn hoe dan ook al lastig genoeg. Ze zorgen bij honden immers voor een onaangename jeuk en moeten alleen al om deze reden onmiddellijk behandeld worden. Het wordt allemaal echter nog erger als uw viervoeter daarnaast aan een vlooienallergie lijdt.

De vlooienallergie


Vlooienallergie is verreweg de meest voorkomende allergie bij honden. Ze wordt door eiwitverbindingen in het speeksel van vlooien veroorzaakt en kan in theorie bij iedere viervoeter voorkomen die last heeft van vlooien.

Symptomen van een vlooienallergie

Een vlooienallergie kan door heel verschillende symptomen aan het licht komen. Karakteristiek is daarbij vooral een heel sterke jeuk die vaak beperkt blijft tot de achterste lichaamshelft. Ten dele ontstaan er daarnaast nog rode plekken op de huid en etterende ontstekingen, de zogenaamde hotspots.

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is een allergische reactie die zich uit in de vorm van huidproblemen. Ze wordt geactiveerd door huidcontact met heel verschillende stoffen uit de omgeving.


Tot de meest voorkomende allergenen bij een atopische dermatitis horen huisstofmijten, maar ook pollen van bloemen en grassen. Omdat de laatste alleen seizoensgebonden voorkomen, treden in dit geval ook de klachten niet het hele jaar door op.

Symptomen van atopische dermatitis

Ook bij atopische dermatitis horen vooral een sterke jeuk en rode plekken op de huid tot de symptomen. Deze kunnen op het hele lichaam voorkomen en laten de hond zich vaak likken, krabben en bijten. Dat maakt de problemen nog erger, zodat er bovendien ook nog roos en haaruitval kan ontstaan.

Voerallergie

Voerallergie

Bij voerallergie kan de hond een bepaald ingrediënt van zijn voer niet verdragen. Gewoonlijk zijn het vooral dierlijke eiwitbronnen die zo'n allergie opwekken.


Vaak voorkomende allergenen zijn onder andere rundvlees en melkproducten. Daarnaast staan vooral granen, met name tarwe, als trigger bekend van voerallergie bij honden.

Symptomen van voerallergie

Voerallergieën uiten zich ook in de vorm van huidproblemen als jeuk en uitslag. Bovendien kunnen er bij uw hond oorontstekingen ontstaan. Daarnaast zijn spijsverteringsklachten ook vaak een gevolg van voerallergie.

Behandeling van allergieën bij honden

De beste optie om allergieklachten bij uw hond te verwijderen, is natuurlijk het contact met de allergenen te vermijden.


De allergie-experts

Bij voerallergie is dat bijvoorbeeld mogelijk door te wisselen van voer (eventueel na een eliminatiedieet gedaan te hebben), bij vlooienallergie doordat u er nauwkeurig op let dat uw viervoeter geen vlooien krijgt.

Als uw viervoeter aan atopische dermatitis lijdt, dan ziet het er echter allemaal anders uit. Want u kunt bijvoorbeeld natuurlijk niet het contact met pollen compleet vermijden.


In dit geval is het echter mogelijk om een zogenaamde desensibilisatie uit te voeren. Bij deze behandelmethode krijgt de hond regelmatig het allergeen toegediend, waarbij de dosering steeds verder verhoogd wordt.


Daardoor went het lichaam van de viervoeter met wat geluk eraan, zodat daarna geen, of maar lichte klachten optreden. De kans op een succesvolle desensibilisatie is ongeveer 70 procent.

Onze voeradviezen bij voerallergie

Als uw trouwe vriend aan voerallergie lijdt, dan ontkomt u er niet aan de voeding te veranderen. Het is essentieel dat u uw hond voortaan een voer geeft zonder het eiwit dat verantwoordelijk is voor de allergie.


In plaats van langdurige tests in het kader van een eliminatiedieet te doen, raden we u aan om direct een hondenvoer te gaan gebruiken waarvan de ingrediënten bijna geen allergiepotentieel hebben.


Dat is bijvoorbeeld bij ons hondenvoer met insecteneiwit het geval. Hiervoor gebruiken we de larven van de zwarte soldatenvlieg. Omdat deze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld rundvlees, tot nu toe bijna niet als voer zijn gebruikt, zijn allergische reacties vrijwel niet mogelijk.

Voeraanbevelingen bij een voerallergie


Daarnaast is het insecteneiwit aantrekkelijk door zijn complexe aminozurenstructuur. Het bevat alle essentiële aminozuren voor honden, is heel gemakkelijk te verteren en kan door het lichaam van de viervoeter uitstekend worden benut.


Voor uw hond betekent dat een optimale eiwitaanvoer, een voer dat goed verdragen wordt en het verdwijnen van de klachten die door de voerallergie ontstonden.

Probeer het uit en overtuig uzelf. Naast onze beide droogvoer-varianten met insecteneiwit (Naturgut-Schmaus en Landgut-Schmaus) is er binnenkort ook ons natvoer Lieblingsmenü in een hypoallergene variant met insecteneiwit.

Voedingssupplementen als ondersteuning

Los van het eigenlijke voer kunnen ook bepaalde voedingssupplementen helpen om de symptomen van de allergie te verminderen. We raden u aan Bellfor Nierenkraft en Immun te gebruiken. Beide producten zijn preparaten die uitsluitend inzetten op natuurlijke werkzame bestanddelen en die totaal geen kunstmatige toevoegingen nodig hebben.

Bellfor Nierenkraft

De taak van de nieren bestaat uit verontreinigingen uit het bloed filteren en die vervolgens via de urine uitscheiden. Als de nieren echter overbelast zijn, dan kunnen ze deze taak niet meer voldoende uitvoeren.


Bellfor Nierenkraft helpt om de ontgiftingsprocessen van de nieren te stimuleren en een stapeling van giftige stoffen in het lichaam van de hond te voorkomen.

Bellfor Immun

Het voortdurend contact met een allergeen betekent een grote last voor het lichaam van de hond. Op den duur wordt daardoor ook zijn immuunsysteem verzwakt, wat tot uitdrukking komt in een hogere vatbaarheid voor ziekten.


Met Bellfor Immun kunt u de afweer van uw trouwe vriend op een natuurlijke manier versterken. Dat wordt mogelijk gemaakt door de ingrediënten, zoals bijvoorbeeld insecteneiwit, duindoorn en propolis.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

53.99 EUR
7.2 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
68.99 EUR
6.9 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
4.29 EUR
10.73 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
15.99 EUR
12.03 EUR
80.18 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive