info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Kan Dogs Cry: hoe honden hun emoties uiten

Können Hunde weinen?

Als mensen verdrietig zijn, is het heel normaal dat ze soms ook huilen en daarbij tranen over de wangen laten lopen. Hoe zit dat eigenlijk met honden? Tenslotte kunnen de ogen van de viervoeter evengoed tranen. De aanname dat honden kunnen huilen, ligt dus voor de hand. Of dat daadwerkelijk klopt of dat de traanvloeistof misschien toch andere oorzaken heeft, leggen we hieronder uit. 

Hoe honden hun gevoelens uitdrukken 

Natuurlijk hebben ook honden gevoelens, waar onder andere treurigheid onder valt. Deze drukken ze echter anders uit dan mensen. Een hond, die treurig is of slecht behandeld wordt, kan niet huilen. In plaats daarvan uit hij zijn gevoelens in dit geval door middel van geluiden als janken of jammeren.


Waarom honden de tranen eigenlijk laten lopen 

Hoewel honden niet kunnen huilen, is het geen zeldzaamheid dat hun ogen tranen. Dat heeft echter niets met het gevoelsleven van de viervoeter te maken. In plaats daarvan duiden tranende ogen bij honden altijd op een gezondheidsprobleem. 


Onder de mogelijke oorzaken van het vermeende huilen van uw hond vallen bijvoorbeeld: 

Oogontstekingen
Verstopte traanbuizen
Verschillende allergieën
Oogziekten zoals groene staar
Verwondingen of iets in het oog hebben
Nierproblemen


Tranende ogen bij honden met oogonstekingen

Oogontstekingen zijn bij honden geen zeldzaamheid. Bijzonder vaak wordt het bindvlies door een ontsteking getroffen. Bindvliesontstekingen kunnen bij honden zowel door verschillende ziekteverwekkers als door diverse niet-infectieuze triggers, zoals bijvoorbeeld tocht, veroorzaakt worden. Als u door tranende ogen de indruk heeft dat uw hond huilt, kan in veel gevallen een bindvliesontsteking daarvoor verantwoordelijk zijn. Of uw vermoeden juist is, kan alleen een dierenarts zeggen, nadat hij de ogen van uw viervoeter onderzocht heeft. 


Tranende ogen bij honden door verstopte traanbuizen 

Als de traanbuizen van uw hond verstopt zijn, leidt dat er vroeg of laat toe, dat de ogen beginnen te tranen, wat ons mensen natuurlijk onvermijdelijk aan huilen doet denken. Verstopte traanbuizen zijn normaal gesproken geen groot probleem. Ze kunnen echter op den duur tot problemen leiden, waardoor een bezoek aan de dierenarts zeker raadzaam kan zijn. Deze gebruikt voor zijn onderzoek een speciale gekleurde vloeistof, die hij in de ogen van uw hond druppelt. Zijn de traanbuizen niet verstopt, dan moet de vloeistof korte tijd later uit de neus lopen. Is dat echter niet het geval, dan duidt dat op een blokkade. 

Tranende ogen bij honden met een allergie 

Allergieën zijn bij honden een wijdverspreid probleem, dat in de laatste jaren steeds meer viervoeters lijkt te treffen. Afhankelijk van het daarvoor verantwoordelijke allergeen kunnen allergieën bij honden deels ook door tranende ogen merkbaar worden en zo per ongeluk de indruk wekken, dat uw viervoeter huilt.


Tranende ogen bij honden met groene staar

Naast oogontstekingen kunnen soms ook andere oogziekten, zoals bijvoorbeeld groene staar, ertoe leiden dat de ogen van uw hond tranen en jeuken. Aangezien groene staar vroeg of laat tot een volledig verlies van het zicht leidt, moet u bij desbetreffende symptomen van deze oogziekte absoluut tijdig een dierenarts bezoeken.


Tranende ogen door verwondingen of vreemd materiaal in de ogen

Net als bij ons mensen kan het soms ook bij honden voorkomen, dat een vreemd deeltje in de ogen belandt en deze dan beginnen te tranen, om het weer kwijt te raken. Afgezien daarvan behoren ook verwondingen aan het hoornvlies tot veelvoorkomende oorzaken voor tranende ogen bij honden. Bestaat het vermoeden, dat uw viervoeter zich aan de ogen verwond heeft, dan is een bezoek aan de dierenarts vanzelfsprekend dringend aan te bevelen. 


Nierproblemen als oorzaak voor tranende ogen bij honden 

Vooral bij Maltezers komt het soms voor, dat tranende ogen door problemen met de nieren worden veroorzaakt. In dit geval kan het gebruik van Bellfor Nierenkraft (Nierenkracht) helpen. Bellfor Nierenkraft (Nierenkracht) is een hoogwaardig voedingssupplement, dat met behulp van een speciaal kruidenmengsel de natuurlijke ontgiftigingsprocessen in de nieren bevordert en er zo aan kan bijdragen overbelasting van het vitale filterorgaan te verhinderen.


Bellfor Augenpflege Tropfen (oogverzorgende druppels) voor een milde oogreiniging  

Sommige hondenrassen hebben van nature gevoelige ogen, waardoor zij bovengemiddeld vaak last hebben van klachten als irritatie en overmatig traanvocht. Een regelmatige verzorging voor gevoelige hondenogen is voor deze rassen bijzonder belangrijk. 


Als uw hond sterker naar tranende, jeukende of droge ogen neigt, lenen onze oogverzorgende druppels zich er ideaal voor, om de ogen van uw viervoeter op milde wijze te reinigen en te verzorgen. Bellfor Augenpflege Tropfen (oogverzorgende druppels) bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten, zodat u erop kunt vertrouwen, dat door de reiniging van de ogen geen onnodige problemen met de verdraagbaarheid zullen optreden.  

Kunnen honden huilen – onze conclusie

We neigen er veelvuldig naar, onze gevoelens aan die van onze hond gelijk te stellen. Maar hoewel uw viervoeter natuurlijk ook een belangrijk familielid is, gaat het uiteindelijk toch om een dier, dat zich op een volkomen andere manier uit dan u.


Honden kunnen zeker verdriet voelen. Huilen kunnen honden echter niet. Mocht uw viervoeter toch zijn tranen laten lopen, dan is het raadzaam om de ogen in de gaten te houden. Als oorzaken komen in dit geval namelijk talrijke gezondheidsproblemen in aanmerking. Bij twijfel kan daarom vaak ook een bezoek aan de dierenarts raadzaam zijn, om de oorzaak van het vermeende huilen van uw hond vast te stellen.


Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed

Aanbevolen producten

31.39 EUR
125.57 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
26.16 EUR
130.79 EUR / 1 Kg
In Belasting: BTW 12% Verzendkosten
13.21 EUR
440.28 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
Black friday
Black Friday
2022
Fram till slutet av Black Friday
00
Dagen
00
Uren
00
Minuten
00
Seconden
Black friday
bellfore motive