info-icon-24
Verzending binnen
2-3 dagen
info-icon-cost
Geen verzendkosten
vanaf €69,00
info-icon-time
Testfase
100 dagen
Gratis telefonisch advies en bestelling
warencorb Bekijken 0 product(en) - 0.00 EUR
U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Conjunctivitis bij Honden: Oorzaken, Symptomen en Behandeling

Conjunctivitis bij Honden

Conjunctivitis is wijdverspreid bij honden. Het kan zeer verschillende oorzaken hebben en zelfs bij bepaalde rassen voorkomen als gevolg van anatomische eigenaardigheden. Als conjunctivitis bij getroffen honden echter onmiddellijk wordt herkend en behandeld, is het in de meeste gevallen onschadelijk en veroorzaakt het geen blijvende schade.


Hierna leert u welke symptomen kunnen wijzen op conjunctivitis, welke triggers mogelijk zijn en wat er nodig is om uw hond te behandelen.

Mogelijke oorzaken van conjunctivitis bij honden

De technische term voor conjunctivitis is conjunctivitis. De triggers kunnen worden onderverdeeld in besmettelijke en niet-besmettelijke oorzaken. Men spreekt altijd van infectieuze bindvliesontsteking als deze wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, parasieten of schimmels.

Niet-besmettelijke bindvliesontsteking bij honden kan daarentegen de volgende hoofdtriggers hebben:

  • Vreemde voorwerpen in het oog (bijvoorbeeld stofdeeltjes)
  • Verwondingen (bijvoorbeeld als gevolg van het per ongeluk krassen)
  • Allergieën
  • Diepgang (vooral bij het rijden met open ramen)

Bepaalde honden zijn bijzonder gevoelig voor conjunctivitis

Naast de bovengenoemde oorzaken kunnen ook anatomische bijzonderheden leiden tot een verhoogde gevoeligheid voor conjunctivitis bij bepaalde hondenrassen. Dit is met name het geval bij kortharige honden, zoals de Franse Bulldog of de Mopshond.


Door hun rasgebonden oogvorm hebben deze honden vaak een te kleine of te grote ooglidspleet, wat hun ogen bijzonder gevoelig maakt.


Daarnaast hebben sommige rassen zoals de Bloedhond en de Cocker Spaniel een verhoogd risico op het ontwikkelen van conjunctivitis door hun harige ooglidranden. 

Speciale vormen van conjunctivitis bij honden

Naast de klassieke conjunctivitis zijn er ook enkele bijzondere vormen die bij honden kunnen voorkomen.


Een daarvan is de zogenaamde conjunctivitis follicularis (chronische conjunctivitis catarrh), waarbij kleine lymfeklieren op de rug van het nictiterende membraan van jonge dieren ontstaan, die het oog irriteren en tot ontstekingen kunnen leiden.


Een andere is keratoconjunctivitis sicca (droge ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies), die wordt veroorzaakt door onvoldoende productie van traanvocht.

Symptomen van conjunctivitis bij honden

Conjunctivitis kan bij honden aan één of beide zijden voorkomen. Infectieuze conjunctivitis treft in het begin meestal slechts één oog en verspreidt zich vervolgens, zonder snelle behandeling, vaak naar het andere oog.


Typische symptomen van conjunctivitis bij honden zijn rode, jeukende en waterige ogen. In veel gevallen is er ook een slijmerige, purulente of zelfs waterige afscheiding van het aangetaste oog.


Omdat conjunctivitis vaak gepaard gaat met pijn, knipperen zieke dieren vaak en reageren ze ook opvallend gevoelig op aanrakingen in de buurt van het oog. Bovendien kan het oog van de hond opzwellen als gevolg van conjunctivitis.

Veterinaire diagnose van de bindvliesontsteking van de hond

Als u de bovenstaande symptomen bij uw hond opmerkt en vermoedt dat hij aan bindvliesontsteking lijdt, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Na een uitwendig onderzoek van het ontstoken oog zal de dierenarts meestal eerst controleren of het hoornvlies van de viervoeter beschadigd is. 


Als hij een vreemd lichaam opmerkt als trigger voor conjunctivitis bij de hond, zal hij dit voorzichtig verwijderen. Om infectieuze bindvliesontsteking te diagnosticeren, neemt de dierenarts een uitstrijkje van het bindvlies van het dier en onderzoekt het op mogelijke ziekteverwekkers.


Het is ook gebruikelijk om in het kader van het onderzoek de traankanalen van de hond te controleren op verstoppingen. De dierenarts gebruikt hiervoor een speciale groenachtige vloeistof die hij in het oog van de viervoeter druppelt. Als de traankanalen vrij zijn, moet het iets later uit de neus van de hond komen.

Behandeling van conjunctivitis bij honden

Welke maatregelen nodig zijn voor een succesvolle behandeling van conjunctivitis bij honden hangt af van de precieze oorzaak. Als het door een vreemd lichaam werd veroorzaakt, moet het natuurlijk worden verwijderd en moet het oog worden behandeld met een anti-inflammatoire zalf indien nodig.


De behandeling van infectieuze bindvliesontsteking is afhankelijk van het type ziekteverwekker. In het geval van schimmelinfecties krijgt de hond een antimycoticum, terwijl parasieten kunnen worden bestreden met antiparasitaire middelen en bacteriën met antibiotica.


Als de conjunctivitis een allergische reactie is, wordt de behandeling meestal uitgevoerd met cortisone druppels of zalven. 

Natuurlijke hulp voor honden met conjunctivitis

Bij lichte oogirritatie en conjunctivitis die niet door ziekteverwekkers wordt veroorzaakt, is het vaak voldoende om de aangedane hond enkele dagen te behandelen met natuurlijke oogdruppels, naast de eventueel noodzakelijke verwijdering van vreemde voorwerpen. 


In dit geval raden wij u aan Bellfor Oogverzorgingsdruppels te gebruiken. Geselecteerde ingrediënten zoals kamille-extract en aloë vera stellen u in staat om de ogen van uw hond bijzonder voorzichtig te behandelen, zodat ze snel tot rust komen en de bindvliesontsteking snel zou moeten verdwijnen.

Prognose voor honden met conjunctivitis

In principe is de prognose voor honden met conjunctivitis positief. Niet-infectieuze conjunctivitis geneest meestal zeer goed en zonder noemenswaardige complicaties, zodat de symptomen meestal binnen enkele dagen volledig moeten verdwijnen.


Dit geldt normaal gesproken ook voor honden met infectieuze bindvliesontsteking. Het is echter zeer belangrijk om de behandeling niet voortijdig te staken. De zalf of druppels moeten altijd worden toegediend zolang de dierenarts dit heeft voorgeschreven. Anders is de kans groot dat de conjunctivitis na enkele dagen weer opduikt.


Zonder behandeling kan conjunctivitis bij honden echter blijvende schade veroorzaken en in het ergste geval zelfs leiden tot volledige blindheid in het aangetaste oog. 

Het voorkomen van conjunctivitis bij honden

Het voorkomen van conjunctivitis bij honden

Hoewel een honderd procent bescherming tegen conjunctivitis natuurlijk niet mogelijk is, zijn er zeker enkele nuttige preventieve maatregelen om het risico te verminderen. Vermijd met name het blootstellen van uw hond aan tocht. Wanneer u bijvoorbeeld met uw hond rijdt, moeten alle ramen te allen tijde gesloten blijven.


Daarnaast moet u de nodige aandacht besteden aan de verzorging van de ogen van uw hond. Dit geldt vooral voor rassen die van nature vatbaarder zijn voor oogproblemen. Regelmatig gebruik van Bellfor Oogverzorgingsdruppels kan helpen om de ogen te reinigen en de kans op conjunctivitis bij uw hond te verminderen.


Als uw viervoeter vaak last heeft van conjunctivitis als gevolg van een allergie, kan hyposensitisatie onder bepaalde omstandigheden raadzaam zijn, terwijl ooglidafwijkingen als gevolg van het fokken alleen chirurgisch kunnen worden gecorrigeerd.

De bindvliesontsteking van uw hond kan besmettelijk zijn

Merk op dat de bindvliesontsteking van uw hond vrij besmettelijk kan zijn, afhankelijk van de trekker. Als het gaat om infectieuze bindvliesontsteking, moet u daarom voorzichtig zijn met uw viervoeter en onmiddellijk uw handen wassen, vooral na het toedienen van oogdruppels of oogzalf.

Heeft deze pagina je geholpen?

Schrijf een recensie

Slecht
Goed
Diëtist
Mijn gegevens
normaal

Ribben tastbaar met een laag vetgehalte, taille zichtbaar van bovenaf, hoogte van de buiklijn zichtbaar vanaf de zijkant voor het bekken.

Mijn gewicht
Mijn activiteiten
Het hondenvoer mag niet bevatten uit het volgende
GROENTEN EN GRANEN
VLEES EN VIS
ANDERS
Gezondheidsproblemen
Speciale behoeften

Aanbevolen producten

13.21 EUR
440.28 EUR / 1 L
In Belasting: BTW 21% Verzendkosten
watsapp-button-icon
bellfore motive